סקירה שפירסם משרד החקלאות מתריעה מפני "התפתחות משבר מזון עולמי חדש, שיהיה מסוכן אף מקודמו ב-2008". הסקירה מראה כי מחירי התירס עלו בחודש האחרון ב-40% וכי הם עלולים להמשיך לעלות, בעיקר מפני שאין מקורות להשלמת היבול החסר - כתוצאה מהבצורת שפגעה באזורי הגידול בארה"ב.
עם זאת, היא קובעת גם כי במחירי הגרעינים והסחורות החקלאיות האחרות יש רכיב ספקולטיבי משמעותי, וייתכן שדווקא יירדו.
את הסקירה, העוסקת במחירי הסחורות החקלאיות בשוק המזון העולמי, פירסמה בשבוע שעבר החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות. חיבר אותה הכלכלן ערן שביט, מנהל תחום OECD במשרד.
בסקירה מצוין גם כי העלייה הדרמטית בחודש האחרון במחירי הסויה ובמחירי האופציות לחודשים הקרובים, כוללת מרכיב ספקולטיבי, שהיה בחודשים האחרונים למרכיב חשוב במחירי הסחורות החקלאיות בשוק העולמי.
עוד מציין הדו"ח כי נתוני מחיר הסויה המגיעים מארה"ב עלולים להטעות, מפני שארה"ב אינה יצרנית הסויה הגדולה בעולם ובדרום אמריקה יש יצרניות גדולות ממנה.
בדו"ח נכתב כי "כלכלות העולם המתהלכות על הגבול הדק שבין מיתון להאטה יתקשו להתמודד עם משבר מזון נוסף". בסיומו קובע הדו"ח כי ברור שאם גל החום וההפחתה בייצור בעקבות הבצורת תימשך, מחירי הגרעינים ימשיכו לעלות גם ללא בסיס ספקולטיבי, ותהיה לכך השפעה חדה על מחירי הבשר, העוף, הביצים, הדגים ושאר המוצרים מהחי.
יותר מארבע שנים לאחר שעליית מחירי המזון הציתה מהומות בעולם גוברים החששות מפני משבר נוסף. החוזים על התירס למסירה בדצמבר עלו ב-2% ל-7.95 דולרים לבושל ביום שישי, לאחר שביום חמישי כבר נגעו ברמה של 7.99 דולרים - הגבוהה ביותר מאז יולי 2008 - בבורסת הסחורות של שיקגו. החוזים על התירס למסירה בספטמבר ננעלו בשיא של 8.24 דולרים לבושל.
ב-2008 הובילה עליית המחירים למהומות ומספר הרעבים בעולם עלה ליותר ממיליארד.
לכתבה באתר דהמרקר