תאריך פרסום: 7/12/2009
בצעד חסר תקדים החליטו 56 עיתונים מ-45 מדינות בכל העולם, ובהם מעריב, לדבר בקול אחד, באמצעות מאמר מערכת משותף. האנושות עומדת בפני מצב חירום קשה, ובידי המנהיגים ברחבי תבל יש הזדמנות לגלות אומץ ולמנוע את האסון הגדול בדורנו.
אם לא נאחד כוחות ונפעל באופן החלטי, שינוי האקלים יהרוס את כדור הארץ, ויחד איתו את השגשוג והביטחון שלנו. הסכנות מתבהרות זה שנות דור. כעת העובדות מתחילות לדבר בעד עצמן. 11 מתוך 14 השנים האחרונות היו החמות ביותר בהיסטוריה של המדידות, כיפת הקרח בקוטב נמסה, ובשנה שעברה השתוללות מחירי המזון והנפט העניקה הצצה לתוהו ובוהו העתידי.
בעיתונים המדעיים השאלה אינה עוד אם בני האדם הם האשמים, אלא כמה מעט זמן עוד נותר לנו כדי לצמצם את הנזק. ואולם עד כה תגובת העולם נראית רפויה למדי. ב-14 הימים הבאים תהיה לנו הזדמנות היסטורית לקבוע את גורלנו. אנחנו קוראים לנציגים של 192 המדינות שנאספו בקופנהגן שלא להסס, לא לשקוע בוויכוחים, לא להאשים זה את זה אלא לנצל את ההזדמנות. זה אינו צריך להיות קרב בין העולם העשיר לעני או בין המזרח למערב. שינוי האקלים משפיע על כולם, וצריך להיפתר על ידי כולם. עיתוני העולם מתאחדים למען הכדור
מחיר השאננות: מינים שלמים ייכחדו
המדע הוא מסובך, אולם העובדות ברורות. העולם צריך לנקוט צעדים כדי להגביל את עליית הטמפרטורות לשתי מעלות צלזיוס, מטרה הדורשת התחלה של ירידה בפליטה העולמית במהלך חמש עד עשר השנים הקרובות. עלייה גדולה יותר של שלוש-ארבע מעלות - האומדן הזהיר שאנחנו יכולים לחזות במקרה של חוסר פעולה - תצהיב יבשות ותהפוך שטחים חקלאיים למדבר. חצי מהמינים החיים עלולים להיכחד, מיליונים רבים של בני אדם ייעקרו מבתיהם, אומות שלמות יטבעו בים.
קרחונים נמסים באוסטרליה צילום: רויטרס חלוקת הנטל: עולם עשיר, עולם עני
בלב העסקה חייב להיות הסדר בין העולם העשיר למתפתח, המפרט כיצד יתחלק הנטל של שינוי האקלים ואיך יחולק משאב יקר חדש: טריליון הטונות של פחמן שנוכל לפלוט לפני שנגיע לרמות מסוכנות. ![]() פליטת גזים וזיהום האוויר צילום: רויטרס מדינות מתפתחות יכולות לומר שהן לא יצרו את מרבית הבעיה, וגם שהאיזורים העניים של העולם ייפגעו באופן הקשה ביותר. אבל הן יתרמו להתחממות יותר ויותר, ולכן הן חייבות להתחייב לפעולה משמעותית, שניתנת לכימות בעצמן. יעדי הפליטה של שתי המזהמות הגדולות ביותר של העולם, ארצות הברית וסין, אף שבשני המקרים היו פחות משמעותיים ממה שכמה קיוו, הם צעד חשוב בכיוון הנכון. מאמץ חסר תקדים גמילה הדרגתית מצריכת הפחמן
רבים מאיתנו, במיוחד בעולם המפותח, יצטרכו לשנות את סגנון חייהם. התקופה שבה מחיר הטיסות נמוך יותר ממחיר נסיעה במונית לשדה התעופה מתקרבת לסופה. נצטרך לערוך קניות, לאכול ולטייל בצורה מושכלת יותר. נצטרך לשלם יותר תמורת אנרגיה, ולהשתמש בפחות. אבל המעבר לחברה בעלת צריכת פחמן נמוכה צופן בחובו יותר הזדמנות מאשר הקרבה. כבר עתה כמה מדינות הכירו בכך שאימוץ השינוי מביא לצמיחה, לתוספת משרות ולאיכות חיים גבוהה יותר. ![]() שדות יבשים בתאילנד צילום: אי-פי גמילה מפחמן במהלך עשרות שנים ספורות תדרוש מאמץ חסר תקדים בהיסטוריה מבחינת חדשנות והנדסה, אבל בעוד שנחיתת האדם על הירח או פיצול האטום נוצרו מתוך עימות ותחרות, מירוץ הפחמן חייב להיות מונע על ידי מאמץ משותף להגיע לישועה קולקטיבית.
ההתגברות על שינוי האקלים תדרוש ניצחון של האופטימיות על הפסימיות ושל החזון על קוצר הראייה. ברוח זו 56 עיתונים מכל רחבי העולם התאחדו מאחורי מאמר מערכת זה. אם אנחנו, בעלי התפיסות הפוליטיות והלאומיות השונות כל כך, יכולים להסכים על מה שחייבים לעשות - אין ספק שגם המנהיגים שלנו יכולים. לפוליטיקאים בקופנהגן יש הכוח לעצב את האופן שבו ההיסטוריה תשפוט את הדור הזה: דור שראה את האתגר והתמודד איתו או דור טיפש כל כך, שראה את האסון המתרגש אבל לא עשה דבר כדי למנוע אותו. אנחנו מפצירים בהם להגיע להחלטה הנכונה.
כתבות קשורות: |