עד סוף המאה: פסל החירות ובית האופרה של סידני יישטפו תחת מי הים

פורסם: 13 במרץ 2014, 13:55 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 13 במרץ 2014, 13:56 ]

מחקר שנערך באירופה בחן איך יושפעו אתרי המורשת והתרבות בעולם בעוד 2000 שנה מהשינויים האקלימיים. התוצאות המדאיגות מציגות פגיעה משמעותית כבר במאה הנוכחית

מאת גרדיאן, 7/3/2014

אתרים מפורסמים בעולם, ובהם פסל החירות בארה"ב, טאוור אוף לונדון ובית האופרה של סידני, יישטפו תחת המים בשל שינויים אקלימיים – כך מזהירים מדענים. אפילו עלייה של רק 3 מעלות בודדות בטמפרטורה – בתוך טווח התחזית של האו"ם לעלייה עד סוף המאה – תשפיע על כחמישית מתוך 720 אתרי המורשת בעולם כתוצאה מהמסת קרחונים ועלייה במפלס הים.

מחקר שפורסם ב"ג'ורנל אינביירומנטל ריסרץ' לטרס" בחן כמה אתרים לשימור של האו"ם (אונסקו) יהיו באיום אחרי 2,000 שנה של עלייה במפלס מי הים. ואולם מחברי המחקר טוענים כי ההשפעות הראשוניות יורגשו "בהחלט" הרבה יותר מוקדם אם לא יינקטו פעולות להגנה מפני הצפות.

"בטוח יחסית להגיד שאנחנו נראה את ההשפעות הראשונות על האתרים האלה כבר במאה ה-21", אמר אחד ממחברי המחקר, פרופ' בן מרצאיון מאוניברסיטת אינסברוק באוסטריה. "באופן טיפוסי, כשאנשים מדברים על שינויי אקלים, זה נוגע להשלכות הכלכליות או הסביבתיות, כמה זה הולך לעלות. אנחנו רצינו לדבר על ההשלכות התרבותיות".

מרצאיון אמר כי בין האתרים הפגיעים ביותר באירופה ניתן למנות את מגדל פיזה, שלא נמצא על קו החוף, אבל יושפע מעליית מפלס הים בגלל שינויי הטמפרטורה שייגרמו מכך. הוא ציין גם את ונציה, ש"במובן מסוים ניתן להגיד שכבר עכשיו היא מרגישה את ההשלכות" וברית ערי הנזה, בעיקר את הערים הגרמניות המבורג, ליבק וברמן.

אתרים אחרים שעשויים להיות מושפעים הם מנזר ווסטמינסטר וארמון ווסטמינסטר, כמו גם מרכזי הערים ברוז' בבלגיה, נאפולי באיטליה, וסנט פטרסבורג ברוסיה. לפי המחקר, בדרום מזרח אסיה יושפעו הכי הרבה אנשים מעליית מפלס הים, בין היתר בגלל אזורי המגורים הצפופים, אבל גם בגלל שעליית מפלס הים תהיה הכי קיצונית באזור הזה.

צוות חקר האקלים של האו"ם, IPCC, אמר בדו"ח שפורסם בספטמבר שעבר כי הוא מצפה שמפלס הים יעלה ב-26-82 ס"מ עד 2100, למרות שאין קונסנזוס מדעי על שיעור עליית הים. יש חשש בקרב כמה מדענים שלפיו IPCC מעריך בחסר את עליית מפלס הים, כאחד מהמחקרים העדכניים מצביע על כך שמפלס המים בעולם יעלה עד 2100 ב-70 ס"מ עד 1.2 מטרים וב-2-3 מטרים עד 2300.

מרצאיון אמר כי הוא בוחן את עליית מפלס הים לתקופה ארוכה יותר של 2000 שנה ואי ודאות לתקופת זמן קצרה יותר לא תורגש. שותפו למחקר, אנדרס ליוורמן ממכון פוטסדאם לחקר ההשפעה האקלימית אומר: "אחרי 2000 שנה, האוקיאנוסים יגיעו למצב של שווי משקל ואנחנו יכולים לחשב את אובדן הקרח מגרינלנד ומאנטרקטיקה תחת מודלים פיסיקליים. באותו זמן, אנחנו מחשיבים את תקופת הזמן של 2000 שנה לקצרה מספיק כדי להיות רלוונטית למורשת התרבותית שאנחנו מוקירים".

המחקר מצא כי האיום לאתרי תרבות ומורשת כתוצאה מעליית מפלס הים לא מוערך מספיק, כמו שלא מביאים בחשבון עלייה זמנית ממפלס מי הים שנגרמת כתוצאה מסופות כמו אלה שפגעו בחופי בריטניה בדצמבר. "באופן עקרוני, אלה דברים לא וודאיים שאנחנו לא יכולים לכמת, אז אנחנו מבטיחים להיות על הצד השמרני של ההערכות", אמר מרצאיון.

הוא אמר כי ההשפעה על אתרים תרבותיים יכולה להביא "ממד נוסף" דיון על השינויים האקלימיים, אבל לא מצפה שמהחקר שלו ישנה את דעתם של הספקנים בנוגע לשינויים האקלימיים. "אני לא אופטימי לחלוטין שהתרבות תעניין יותר בנושא הזה. קשה לשכנע אנשים שמדובר בבעיה אם הם לא משוכנעים. נראה כי יש מחלוקת גדולה בין אנשים שמרגישים שמדובר בבעיה לבין אלה שלא".

לכתבה בדהמרקר
Comments