בצורת גם בחנויות // "החורף הזה הוא אסון טבע לרשתות האופנה"

פורסם: 28 בפבר׳ 2014, 11:04 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 28 בפבר׳ 2014, 11:05 ]

המכירות בפברואר בקניונים ירדו ב–17% לעומת התקופה המקבילה ב–2013, לפי בדיקה שערכה חברת ריס ■ גם באתר החרמון ובאתרי התיירות בצפון מדווחים על הפסדים: "גם אם יהיה שלג במארס, החורף הזה כבר אבוד מבחינתנו"

מאת עדי דברת-מזריץ, רינה רוזנברג, 24/2/2014

"אסון טבע - לא פחות" - כך מגדירים ברשתות האופנה בישראל את מזג האוויר הקיצי של ינואר־פברואר השנה, שהוביל לירידה חדה במכירותיהן.

ברשתות ובקניונים מספרים על מצב רוח קשה בחנויות ועל מבקרים שלא פותחים את הארנק. הירידה במכירות מורגשת בחנויות המאכלסות את המרכזים המסחריים בכלל, אבל בעיקר ברשתות האופנה וההנעלה, שכן מכירות מוצריהן מושפעים באופן ישיר מתנאי מזג האוויר.

מבדיקה שערכה חברת ריס בנוגע לפדיונות ביותר מ–2,200 חנויות ברחבי המדינה, עולה כי מכירות האופנה וההנעלה בינואר השנה היו נמוכות בכ–10% לעומת ינואר 2013. הירידה המשיכה במחצית הראשונה חודש פברואר והסתכמה ב-7.5%.

המזג האוויר הקיצי הביא לכך שעיקר הירידה במכירות היתה בקניונים, ואילו הפאוור סנטרים (מרכזי הקניות הפתוחים) נפגעו פחות. מהנתונים עולה כי מכירות האופנה וההנעלה בקניונים ירדו בכ–17% במחצית הראשונה של פברואר לעומת התקופה המקבילה ב–2013, ובינואר הירידה במכירות בקניונים הסתכמה בכ–10%. בפאוור סנטרים המכירות ירדו בינואר בכ-10%, אך בפברואר התייצבו שוב, עם ירידה מינורית של 0.8% במכירות. הירידה במכירות בכלל הענפים (כולל אופנה והנעלה, מתנות, ספרים, תכשיטים ועוד) היתה מתונה יותר והסתכמה ב–9% בינואר וב–6% בלבד במחצית הראשונה של פברואר.

קניון עזריאלי בתל אביב
קניון עזריאלי בתל אביב
צילום: דודו בכר

" אני לא זוכר חורף כל כך לא חורפי מאז שאני בענף", אומר בכיר באחת מרשתות האופנה הגדולות. "רק בסוף השבוע של הסערה בדצמבר אנשים היו עם מוטיבציה לקנות, אבל מאז אנשים לא קונים כמעט פריטי חורף כבדים. גם בסוף השבוע של הסערה לא נהנינו במיוחד, כי חלק מהחנויות היו סגורות למשך שבוע, בירושלים ובמקומות נוספים". לדבריו, גם כשהצרכנים כבר קונים, הם עושים זאת במבצעי סוף עונה אגרסיביים, המגלמים שיעורי רווחיות נמוכים מאוד לרשתות: "בתקופה הזאת בשנים קודמות היינו מביאים שוב את הפריטים המבוקשים שאזלו מהחנויות, והפעם לא היתה לנו סיבה לעשות זאת. נאלצנו להוריד מחירים במבצעים ברמות שלא ציפינו להן, במטרה לנקות את המדפים בכל מחיר, כי בפסח לא נוכל למכור את המוצרים החורפיים".

"אין חורף ואין לאנשים כסף, אז יש ירידה במכירות", מסכם בכיר באחד הקניונים. "הרשתות הכניסו באחרונה לחנויות את קולקציות האביב־קיץ, אבל אנשים עוד לא קונים אותן וגם פריטי חורף לא קונים. זה גורם למצב שלרשתות אין הכנסות, אין כסף לשלם שכר דירה, אין כסף להזמין את הקולקציות לשנה הבאה - וזה יוצר בלאגן".

מנכ"ל קבוצת מליסרון, משה רוזנבלום, סבור כי הרווחיות של הרשתות אכן נשחקה, אבל לדבריו, "כתוצאה מזה שלא בא הגשם, הרשתות הגדילו את ההנחות והרווחיות שלהן נשחקה, אבל לדעתי, הפידיונות בסך הכל לא נפגעו".

התיירות בצפון נפגעה

ירידה חדה
ירידה חדה

" גם אם פתאום יהיה שלג במארס ויהיו תנאים לסקי, החורף הזה כבר אבוד מבחינתנו", אומר מנחם ברוך, מרכז המשק של מושב נוה אטי"ב. "מורגשת האטה רצינית עקב אי פעילות החרמון. כולם עובדים פחות: תחנות דלק, מסעדות, חנויות מכולת".

תיירות השלג והמים שמוכרת לאנשי התיירות בצפון לא הגיעה השנה, ורבים מהם אינם אופטימיים. אם בעונה רגילה מגיעים לחרמון 200–300 אלף איש, הרי שהשנה הגיעו בינתיים רק 35 אלף איש. "זו קטסטרופה שמשפיעה על כל האזור", אומר שאול אוחנה, מנהל אתר החרמון. "אנחנו העוגן הכלכלי של האזור, ולכן אנשים בהיסטריה מוחלטת". לדבריו, ההשפעה של מזג האוויר הנוכחי תורגש גם בקיץ בענף הקייאקים בצפון.

"כבר עכשיו אתר החרמון בהפסדים כתוצאה מהמצב. בשביל להפעיל את המקום אנחנו עושים רישוי עסקים, שעולה 200 אלף שקל בשנה; משלמים מראש על ביטוח בעלות של 260 אלף דולר בשנה; עושים טסטים טכניים לרכבלים, שעולים 60–70 אלף שקל; מכשירים מחלצים בעלות של 50–60 אלף שקל; ואת כל זה עשינו לחינם, כי לא היתה בכלל עונת חורף", אומר אוחנה.

רמי חלפון, הבעלים של צימרים חלפון בחרמון בנוה אטי"ב, אומר כי "שיפצנו והשקענו הרבה כסף, אבל הצימרים נשארים ריקים. אנחנו מצליחים למלא חדר אחד בסוף שבוע מתוך שישה חדרים. ככה זה היה כל החורף. היה שבוע אחד טוב בדצמבר, ואחרי זה כמעט כלום".

קניון רמת אביב
קניון רמת אביב
צילום: מוטי מילרוד

שפי מור, מנכ"ל מרום גולן, מדווח על ירידה של 30% בהכנסות בחודשי החורף בהשוואה לשנה שעברה. לדבריו, אם בחורף שעבר התפוסה נעה סביב 40%–45%, הרי שבחורף הנוכחי התפוסה סביב 30%. "אנחנו מקווים שהאביב והקיץ יהיו חזקים ויתקנו את הפיגור של החורף", הוא אומר.

במלון של רשת רימונים בנוה אטי"ב הבינו כבר בתחילת ינואר שהולך להיות חורף בעייתי ועשו שינוי שיווקי. "בנינו חבילות למשפחות שמשלבות אטרקציות שלא קשורות למים, כמו כניסה לבוטיק השוקולד, ריינג'רים ועוד", אומרת ענת אהרון, סמנכ"לית השיווק ברשת רימונים. "אנחנו רואים שזה עושה את העבודה. ברור שזה לא אותו דבר כמו בחורף שבו החרמון מושלג ויש זרימת נחלים. אנחנו בתפוסות נמוכות יותר בינואר־פברואר השנה לעומת שנה שעברה, אבל לא התרסקנו. בלי השינוי שעשינו כבר בתחילת השנה, היינו מתרסקים".

מאיר (כושי) לוי, מנכ"ל כפר הנופש גונן ויו"ר עמותת ארץ הגליל, מספר שגם הם החלו לייצר פעילויות תוכן כדי למשוך משפחות שבעבר הגיעו לתיירות השלג והמים. "ראינו בינואר שהמצב לא טוב, והבאנו משאית ספארי שעושה טיולים בשטח בעקבות הציפורים והמים". כתוצאה מכך, לדבריו, הם מצליחים לשמור על תפוסות גבוהות גם בסופי השבוע החורף.

חלק מהצימרים החליטו להתמודד עם המצב בהורדת מחירים ומבצעים. אסנת חיות, הבעלים של צימרים בקצה הכנרת, יצאה לפני כשבועיים בהנחות של 350 שקל לאמצע שבוע במקום 490 שקל, ובסוף שבוע במקום 600–650 שקל היא מציעה חדר ב–500–550 שקל. "עדיין שווה לנו להפעיל את הצימרים במחירים האלה, בגלל הוצאות קבועות שאנחנו נאלצים לשלם. זה פרסום עבורנו", היא אומרת. גם היא לא אופטימית לגבי המצב בחורף הנוכחי וגם לגבי הפעילות בקיץ בגלל ענף הקיאקים שצפוי להיפגע, אבל סבורה כי "אנחנו צריכים לשווק את התיירות בצפון בצורה אחרת: להראות מבצעים, להראות מה יש לעשות כאן כרגע, גם בלי תיירות חורף, ולא לבכות על המצב. לא צריך להביא אנשים מתוך רחמים".

לעומתה, רחל נווה, הבעלים של הצימרים לזוגות וילה רומנטיקה במושב אניעם, שמספרת על ירידה של כ–60% בלינות בינואר השנה מול שנה שעברה, טוענת כי היא לא יכולה לשפר את התפוסה באמצעות הורדת מחירים. "אנחנו גובים 500 שקל ללילה לזוג באמצע שבוע ו–800 שקל ללילה עם מינימום שני לילות בסוף שבוע. בגלל שהצימרים שלנו מיועדים לזוגות, שנכנסים לצימר ולא יוצאים ממנו, עלויות החשמל והמים גבוהות: המזגן עובד 24 שעות, הג'קוזי, הסאונה. ייתכן שאעדיף שהצימרים יישארו ריקים מאשר להכניס אנשים במחיר נמוך ולהפסיד כסף".

אתר החרמון בדצמבר
אתר החרמון בדצמבר
צילום: גיל אליהו

שמוליק חזן, מנכ"ל עמותת תיירות גולן, טוען כי המצב "רע למחצה": "צפון הגולן, שבו חורף זה שלג וזרימות נחלים, סובל מפגיעה משמעותית של 30% ירידה ביחס לשנה קודמת. מי שיש לו יכולת לקבל מאסות של אנשים ויש לו הרבה חדרים, ומגיעות אליו קבוצות באמצע שבוע, יכול לצלוח את המצב; אבל עבוד צימר בודד, שמתפרנס בעיקר מסוף שבוע, תהיה פגיעה דרמטית". לדבריו, באזור דרום הגולן, אפשר לזהות תפוסות יפות בסוף השבוע האחרון וזה שלפניו, ושם הירידה כתוצאה ממזג האויר מתונה יותר ומגיעה לכ–15%.

לכתבה בדהמרקר


כתבות קשורות:
Israel Facing Extreme Drought




Comments