פורסם: אפריל 2009
דוח חדש מגלה כי תפקידם המרכזי של היערות בכל הנוגע למחזור הפחמן בטבע השתבש. אם כדור הארץ ימשיך להתחמם, כפי שקובעות התחזיות, יכולתם של העצים לספוח פחמן דו-חמצני תצטמצם באופן משמעותי. כך, במקום לבלום את התחממות הכדור הם יהפכו גורם מאיץ לתופעה.
הארגון הבינלאומי לחקר היערות IUFRO יקיים מחר (ב') בחסות או"ם כנס מיוחד בניו-יורק שבו יוצג מחקר חדש לפיו עולה כי היערות בעולם מצויים תחת "לחצי עקה (מצב שבו מתקיימים תנאים המכבידים על התפקוד התקין של אורגניזם כלשהו) גדולים והולכים" עקב שינויי האקלים. התוצאה: תפקידם המרכזי בכל הנוגע למחזור הפחמן בטבע השתבש.
"אנחנו בדרך כלל רואים בעצי היערות גורם בולם להתחממות הגלובלית, הסבירו המדענים. אלא שבעשורים הבאים אנחנו צופים לראות נזקים מוחשיים שיגרמו להם עקב שינויי האקלים. עצי היער ישחררו אז כמויות אדירות של פחמן לאטמוספרה וכך ייצרו מצב שבו הם יאיצו עוד יותר את התחממות כדור הארץ, במקום להאט אותה".
עד היום התמקדו הדיונים בעיקר בפליטות לאטמוספרה של דלקים וגם לתוצאות של כריתת יערות. אבל עתה עולה מניתוח נתונים מפורט יותר כי יש לשים לב גם להשלכות של שינויי האקלים עצמם על עצי היערות בעולם. בעוד שהמסע הפרוע לחיסול יערות אחראי – ובעצם אשם – ב-20% מפליטות גזי החממה תוצאה מפעילויות של בני אדם, המצב נכון לעת הזאת הוא שהיערות עדיין סופחים מהאטמוספרה יותר פחמן הדרוש להם מהכמות שהם פולטים חזרה. אבל שיווי המשקל העדין הזה בטבע שמחזיק את הפלנטה שלנו שהולכת ומתחממת – עשוי להשתנות לרעה, כך מסיקים המומחים בדיווחם. גם הריצה המטורפת במדינות שונות לעבר יצור ביו-דלקים – מה שעומד מאחורי חיסול מאסיבי של יערות גשם תביא לכך "שאנחנו נאבד לנצח את היערות ואת התפקיד החשוב שלהם בטבע, אם טמפרטורת כדור הארץ תעלה בעוד 2.5 מעלות בממוצע שנתי". עוד הדגישו מחברי הדוח כי טמפרטורות גבוהות יחד עם בצורת ממושכת, עליה בפלישת מזיקים ועקות סביבתיות אחרות – כל אלו יחד יתניעו תהליכי הרס רבי משמעות ליערות, נסיגה והתנוונות של שטחי יער בכלל. עוד עולה מהדוח כי על-פי הערכות המדענים בצורות יהיו בעתיד הקרוב יותר נפוצות וגם ממושכות, יותר קשות ויותר תכופות באזורים הסובטרופיים ובחצי הכדור הדרומי בכלל. בין התוצאות הרות האסון של שינויי האקלים מונים המומחים גם את התגברות מימדי העוני העמוק במדינות רבות, פגיעות בבריאות, היווצרות עימותים חברתיים אלימים – למשל בין קהילות באפריקה שחייהן תלויים ביערות. |