האו"ם: העלייה בפליטת גזי החממה היא הגדולה ביותר מאז החלו למדוד

פורסם: 3 באוק׳ 2014, 9:06 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 4 באוק׳ 2014, 1:44 ]

שיעור פליטת CO2, גז החממה העיקרי שפולט האדם, המשיך לעלות גם השנה, הפעם בשיעור שיא. "זמננו הולך ואוזל", אמרו בארגון

רויטרס, 09.09.2014

נפח גזי החממה באטמוספירה הגיע לשיא בשנת 2013, כשריכוז הפחמן הדו חמצני גדל בשיעור המהיר ביותר מאז החלו המדידות, כך הודיע היום (שלישי) הארגון המטאורולוגי העולמי. "אנחנו יודעים ללא כל צל של ספק כי האקלים שלנו משתנים ומזג האוויר שלנו הופך לקיצוני יותר בשל פעילויות של בני אדם, דוגמת שריפת דלקים מאובנים", אמר מזכ"ל הארגון, מישל ז'ארו.

"לפליטת CO2 בעבר, בהווה ובעתיד, תהיה השפעה מצטברת על התחממות גלובלית והחמצת אוקיינוסים. חוקי הפיזיקה אינם ניתנים למשא ומתן", אמר ז'ארו, "זמננו הולך ואוזל".

מפעלים פולטי גז חממה בסין
מפעלים פולטי גז חממה בסין. צילום: אי־אף־פי

ריכוז הפחמן הדו חמצני, או CO2, גז החממה העיקרי שפולט האדם, בשנת 2013 היה 396.0 חלקים למיליון, 2.9 חלקים למיליון גבוה יותר משנת 2012 – העלייה הגדולה ביותר שנרשמה בין שנה לשנה מאז החלו המדידות ב-1984.

גז החממה השני בחשיבותו, מתאן, הוסיף לגדול בשיעור דומה לזה שגדל בו בחמש השנים האחרונות, וב-2013 הגיע לממוצע של 1,824 חלקים למיליארד. חמצן דו-חנקני, גז חממה נוסף, הגיע לריכוז של 325.6 חלקים למיליארד, והוא גדל בשיעור דומה לזה של העשורים האחרונים.

לעולם יש את הידע והכלים לשמור את ההתחממות הגלובלית בטווח של שתי מעלות – מטרה שהציב האו"ם בשנת 2010 – אמר ז'ארו, "מטרה שתיתן סיכוי לכוכב הלכת שלנו, ועתיד לילדינו ולנכדינו. לטעון לבורות כבר לא יכול להיות תירוץ לאי-פעולה".

ההסבר לגידול בפליטות גזי החממה, על אף השימוש באמצעים שונים להפחתתם, הוא הצמיחה הכלכלית באזורים רבים בעולם וכן הגידול באוכלוסייה. הגורם העיקרי שמחק את השיפורים שהביא השימוש באנרגיות מתחדשות, היה הרחבת השימוש בפחם לייצור אנרגיה בכלכלות מתפתחות כמו אלו של סין והודו. אם לא יהיה שינוי במגמות הקיימות, ההערכה היא שהטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ תעלה בשיעור של 3.7–4.8 מעלות.

צוות המומחים של האו"ם קבע באפריל האחרון כי יש מגוון רחב של אמצעים שיכול לאפשר עמידה ביעד של עלייה בטמפרטורות. 

האמצעי המרכזי להשגת צמצום נרחב בפליטות, הוא שינוי באופן ייצור חשמל. זה יוכל להיעשות באמצעות מעבר לשימוש נרחב יותר באנרגיות מתחדשות ובכלל זה אנרגיה גרעינית. בהקשר זה יש לציין שסוכנות האו"ם להגנת הסביבה פרסמה בשבוע שעבר דו"ח, לפיו שוק האנרגיות מתחדשות גדל וכי בשנה שעברה קרוב למחצית מהתוספת השנתית של ייצור אנרגיה בעולם היו מקורות מתחדשים, כמו שמש ורוח. במסגרת המלצותיהם, כתבו מומחי האו"ם כי  צוות האו"ם מציין כי ללא תכנון עירוני, המאפשר מעבר לשימוש נרחב יותר בתחבורה ציבורית וללא פיתוח כלי רכב חסכוניים בצריכת דלק, התחבורה תקזז חלק מההישגים האפשריים בהפחתת פליטות גזי חממה בענפים אחרים בכלכלה העולמית.

לקריאת המסמך במסך מלא - לחצו כאן

לכתבה בהארץ

כתבות קשורות:
אסונות טבע יעלו לכלכלה העולמית 420 מיליארד דולר בשנה עד 2030
NOAA: With Hottest August On Record, 2014 Takes Aim At Hottest Year On Record
Comments