ישראל צריכה להסתגל 
למזג האוויר העולמי החדש

פורסם: 21 בדצמ׳ 2013, 8:31 על ידי: Sustainability Org

לשינויי האקלים יש השלכות כלכליות משמעותיות - אז למה בתקשורת הישראלית מקלים ראש

מאת אופירה אילון, 16/12/2013

450 מ"מ של גשם במשך שעה שלמה, 18 הרוגים ונזקים הנאמדים במיליוני יורו - לא, אלה לא נזקי סוף השבוע בישראל, אלא התוצאות ההרסניות של הציקלון שהיכה באחרונה בסיציליה.

אבל אצלנו מאומה. אף לא מלה אחת או כותרת קטנה, מה גם שאסון זה התרחש בעת קיום שיחות האקלים בוורשה, שנחשב דיון מהותי לעולם. המצחיק הוא שגם לדיוני האקלים בוורשה לא נמצא מקום בתקשורת המקומית בעוד שבעולם עוסקים ודנים רבות בענייני אקלים.

לא ברור מדוע בתקשורת הישראלית מקלים ראש בנוגע להסתגלות לשינויים. לא מובן מדוע נושא זה נדחק לתחתית הדיונים בסדר העדיפות הלאומי, שכן לשינויי האקלים יש השלכות כלכליות משמעותיות על משקי המים של ישראל, על בריאות התושבים, על קיום המגוון הביולוגי באקו־סיסטמות השונות, על האקלים העירוני שלנו ועל צריכת האנרגיה בבתים שבהם אנו חיים. כבר כיום אנו נאלצים להתמודד עם שינויים אלה, אם כי עדיין בקנה מידה מתון יחסית: שלג לא צפוי, שינויים במופע הגשמים, עלייה בעומס החום, מהגרי עבודה שחלקם מהגרי אקלים, מחלות, שריפות יער ועוד, אך התקשורת ומקבלי ההחלטות מתעלמים.

אור יהודה, בסוף השבוע. אסור להקל ראש בשינויי האקלים
אור יהודה, בסוף השבוע. אסור להקל ראש בשינויי האקלים
צילום: מוטי מילרוד

זאת ועוד, נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הוציא בתחילת נובמבר הנחיה ברורה לכל משרדי הממשל והרשויות הפדרליות, לגבש מדיניות ברורה לנושא ההתאמה לשינויי האקלים, להתאים את התוכניותיהם לצורכי היערכות, לדווח ולעדכן, ולספק מידע לכל המגזרים (ציבורי, פרטי ומגזר שלישי) בכל הנוגע לאסונות ולשינויים הצפויים כתוצאה משינויי האקלים. אז למה מקבלי ההחלטות בישראל לא מבינים משמעויות שינויי האקלים? מדוע אנו לא קולטים את האיתות ששידר לנו הציקלון באיטליה? האם אנו חסינים כל כך מתופעות טבע?

דו"ח שהוגש באחרונה למשרד להגנת הסביבה, המתאר את הסכנות שבפניהן עומדים תושבי המדינה, מצביע כי אמנם אצלנו הוריקנים וטייפונים אינם תופעות מוכרות, אך שריפות יער, גלי חום, בצורות ושיטפונות שמתגברים ומתרחשים כתוצאה משינויי אקלים אכן מתרחשים, וגם אצלנו יש צורך להיערך לשינויים אלה - על ידי גיוס כל משרדי הממשלה הרלוונטיים והכנת תוכניות עבודה המתאימות עצמן לאי הוודאות האקלימית.

בעולם המשתנה בקצב מטורף, איומים חדשים הצצים לבקרים וטכנולוגיות חדשות המשנות את פני המציאות - יש צורך לקדם מדיניות דינמית, המסתגלת למצבים חדשים, לרבות אסונות טבע ותופעות אקלימיות קשות - ולא לדחוק אותם לפינה עד לרגע האמת.

אז כמו שאובמה מבין כי הוריקן קתרינה, סופת החורף נמו שפגעה בעיר ניו יורק בשנה שעברה והטייפון הקטלני בפיליפינים הם תופעות הנגרמות עקב שינויי אקלים ושאליהן צריכים להיערך, כך גם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, צריך לנהוג, והתקשורת מצידה צריכה להתעמק יותר בעניין - ולהתריע.

הדברים נכתבו לפני הסערה האחרונה

הכותבת היא חוקרת בכירה, ראש תחום סביבה במוסד שמואל נאמן וראש החוג של ניהול משאבי טבע באוניברסיטת חיפה

לכתבה בדהמרקר


Comments