OECD: זיהום האוויר בישראל פחת - אך עדיין הורג 2,500 איש בשנה

פורסם: 24 במאי 2014, 12:19 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 24 במאי 2014, 12:19 ]

ב-OECD מעריכים כי המשק הישראלי הפסיד 7.4 מיליארד דולר ב-2010 כתוצאה ממחלות הקשורות בזיהום אוויר, לעומת כ-6.5 מיליארד דולר ב-2005

מאת דניאל שמיל, 22/5/2014

כמה ימים אחרי שמבקר המדינה מתח ביקורת על הטיפול של המשרד להגנת הסביבה בזיהום אוויר בזיהום האוויר בישראל, מפרסם OECD את הדו"ח השנתי שלו בנושא, ממנו עולים ממצאים מדאיגים. ישראל הצליחה להפחית את מספר המיתות ממחלות הקשורות בזיהום אוויר, אך עדיין 2,500 בני אדם מתו בשנה עקב זיהום אוויר.

ב-2010 נרשמו כ-350 מקרי מוות בטרם עת עקב זיהום אוויר למיליון תושבים, לעומת כ-400 מקרי מוות למיליון תושבים ב-2005. בסך הכל, אחראי זיהום האוויר למותם של 2,548 בני אדם ב-2010, ירידה של כ-4% לעומת 2005. אולם, למרות הירידה הקלה, נתונים אלה הופכים את זיהום האוויר לאחד המפגעים הקשים והקטלניים ביותר איתם ישראל צריכה להתמודד, הרבה יותר מתאונות דרכים והמצב הביטחוני. לפי הנתונים, 35,103 שנות חיים אובדות מדיי שנה בשל מוות בטרם עת. מן ההיבט הכלכלי, מעריכים ב-OECD, כי המשק הישראלי הפסיד 7.4 מיליארד דולר ב-2010 כתוצאה ממחלות הקשורות בזיהום אוויר, לעומת כ-6.5 מיליארד דולר ב-2005.

בהשוואה למדינות אחרות ב-OECD, מספר המיתות למיליון נפש גבוה דווקא נמוך יותר בישראל מאשר במדינות כמו גרמניה ואיטליה, ואף יפן וארה"ב, אך המדינות הללו מנמיכות את זיהום האוויר בקצב מהיר יותר מהמצב בישראל.

במבט גלובלי, זיהום האוויר אחראי למספרים מבהילים של מתים: לא פחות מ-3.5 מיליון איש ברחבי העולם. הזיהום הפך לבעיה חמורה יותר ממי שתייה שאינם נקיים או הגיינה וסטינציה, וגורם ליותר מיתות מבעיות אלה. לפחות מחצית מזיהום האוויר מגיע מתחבורה והוא גורם להפסד כלכלי של 1,600 מיליארד דולר ברחבי העולם. בעוד במדינות OECD מספר המיתות מזיהום אוויר פוחת בהדרגה, בזכות תקינה מחמירה יותר של זיהום ממכוניות ומעבר לאנרגיה מזהמת פחות בייצור חשמל, בכלכלות הצומחות המצב מחמיר. מספר המיתות כתוצאה מזיהום אוויר בסין עלה ב-5% בין 2005 ל-2010 ובהודו נרשמה עלייה של 12%. במדינות אלה, קצב המעבר למכוניות ולקטנועים גבוה יותר מהאימוץ של סטנדרטים מחמירים למניעת זיהום אוויר.

לפי OECD, חצי מהתקציב הבריאות של גרמניה, למשל, מוקדש להתמודדות עם התוצאות של זיהום אוויר. במסיבת עיתונאים שערך OECD, האשים המזכיר הכללי של הארגון, אנחל גוריה, את מנועי הדיזל בחלק הארי של הזיהום, בין 80% ל-90% מהזיהום מגיע ממנועי דיזל, ולמרות זאת רוב כלי הרכב החדשים שנרכשים באירופה הם עם מנועי דיזל. בהרבה מדינות דיזל ממוסה פחות מבנזין, וזו ממש ירייה ברגל".

עשן מיתמר מארובת רדינג בתל אביב
עשן מיתמר מארובת רדינג בתל אביב
צילום: מוטי מילרוד

המדינות היחידות שלא נותנות יתרונות מיסוי לדיזל הן ארה"ב, בריטניה, שווייץ וישראל. מנועי הדיזל פולטי פחות גזי חממה, ולדברי גוריה "יש קשר הדוק בין הפחתת גזי החממה וזיהום האוויר. המטרה שלנו היא להגיע לזיהום אוויר אפסי בעתיד. מי שיכול להוביל לכך הן בעיקר הממשלות והרגולטורים, ולא יצרניות הרכב".

"כולם מדברים ירוק ועל הפחתת זיהום, אבל יש סתירה בולטת בין הסיסמאות לבין במצב בשטח" אמר גוריה ברומזו ליצרניות הרכב.

הדו"ח השנתי על זיהום אוויר הוצג בועידת התחבורה השנתית של OECD, הנערכת בימים אלה בלייפציג. בנוסף לנושאים מוכרים כמו התמודדות עם זיהום אוויר ובטיחות בדרכים, חלק גדול מהדיונים מוקדשים השנה לחדירת הטכנולוגיה הדיגיטלית לתחבורה, ולמשמעויות העתידיות של כלי רכב אוטונומיים ול"אינטרנט של הדברים", שיקשר בין הנוסעים, כלי הרכב והתשתית.

לכתבה בדהמרקר


Comments