המשרד להגנת הסביבה הודיע כי אושרה לו הקצאה של 22 מיליון שקל למימון היערכות להתמודדות עם דליפות נפט. הכספים ישמשו להקמה ואיוש של שתי תחנות חירום לטיפול בזיהומי ים, רכישת שתי ספינות מיוחדות, והצטיידות באמצעים לטיפול בזיהומי ים. על פי ההודעה, הושגו התקציבים לאחר שהמשרד הודיע כי יתנגד לאישור קידוחי נפט וגז בוועדות התכנון אם לא ינתנו לו אמצעים לטיפול בזיהום.
מספר רב של קידוחי גז ונפט קיים כבר בים בישראל, ולפני אישור תוכנית קידוח, על היזמים להגיש תכנית מסודרת לטיפול בזיהומי ים. ואולם, במשרד להגנת הסביבה מתלוננים מזה זמן רב כי אין להם למעשה את היכולת לפקח על הקידוחים, ואף לטפל בארועים של זיהום הים מדליפת נפט, שעלולים אף להגיע למימדים של האסון האקולוגי במפרץ מקסיקו שארע לפני כשנתיים בעקבות הפיצוץ על אסדת "מקונדו".
במשרד טענו אז כי משרד האוצר אינו מאשר תקציבים להיערכות בנושא. בתחילת חודש נובמבר אמר בנושא השר גלעד ארדן כי "משרד האוצר עדיין גורר רגליים בהקצאה מינימאלית בכוח אדם ותקציבים למניעת אותו אסון סביבתי שעלול להתרחש בתעשיית הגז והנפט. עם כל הרווחים העתידיים לכלכלה ולמדינה, עדיין מדינת ישראל לא נערכה להגן על האזרחים והסביבה הימית במקרה של תקלה".
לאחרונה הסתייגו נציגי המשרד מאישור תוכניות קידוחי הנפט בוועדות התכנון המחוזיות, בהן נדונים הקידוחים ביבשה ובמים הטריטוריאליים של ישראל (עד 12 מייל מהחוף). זאת, בשל חוסר יכולתו של המשרד להתמודד בפועל עם דליפת נפט מקידוח, וההסתמכות על אמצעי הטיפול של היזם בלבד, שנכללו בתוכנית הקידוח.
בתקציב שאושר, מתכנן המשרד להקים שתי תחנות למניעת זיהום ים בחיפה ואשקלון, ולאייש אותן בתשעה תקנים. בנוסף מתוכננת רכישת שתי ספינות מיוחדות, המסוגלות לשאוב נפט שדלק והתפזר על פני הים, וכן לטפל בזיהום באמצעים נוספים. הספינות יוכלו גם לגרור ספינות אחרות, וכן לשהות בים הפתוח למשך זמן ממושך.
במשרד מציינים כי לא רק קידוחי הגז מאיימים על הים בזיהום נפט, אלא גם תנועת אוניות הסוחר. על פי הנתונים, מתרחשות בים התיכון כ- 60 תאונות ימיות מדי שנה, ו- 15 מתוכן גורמות לזיהום הים בשמן ודלקים. גם בישראל ארעו בעבר דליפות נפט ממכליות.
מנכל"ית המשרד להגנת הסביבה, אלונה שפר (קארו), אמרה כי "אסור להמשיך להסתמך על המזל וחייבים להיות ערוכים לתקלות שיתרחשו בקידוחים ויגרמו לאירועי זיהום קשים. ההסכם שהושג מאפשר לנו להמשיך ולקדם את פעילות הקידוחים במקביל לבניית מערך טיפול בזיהום שייתן מענה מהיר מקצועי באירועי חירום"
בתוך כך, פרסם משרד האנרגיה השבוע שימוע בדבר תקנה חדשה, שתחייב כל יזם המבקש לקדוח נפט להפקיד ערבות לכיסוי עלויות טיפול בזיהום. על פי ההצעה, יזם שיבקש לקדוח בים ידרש להפקיד ערבות בגובה 10 מיליון דולר לטיפול בנזקי זיהום. יזם שיבקש לקדוח נפט ביבשה ידרש להפקיד 100 אלף דולר עבור קידוח בעומק עד 1000 מטר, ו- 250 אלף דולר לקידוח עמוק יותר.
לכתבה בדהמרקר