יצרני השקיות נגד הממשלה: "היטל של 60 אג' לשקית לא יסייע לסביבה"

פורסם: 14 ביוני 2014, 12:22 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 14 ביוני 2014, 12:23 ]

פורום היצרנים בישראל מתנגד לכוונת המשרד להגנת הסביבה לאסור על חלוקת שקיות ניילון בחינם, בין היתר בטענה כי בשקיות נעשה שימוש נרחב בפחי האשפה הביתיים ■ הפורום מציע לאפשר איסוף של שקיות לצורך מיחזורן - אך במשרד טוענים כי אין לכך הצדקה כלכלית

מאת אבי בר-אלי, 12/6/2014

כוונת המשרד להגנת הסביבה לאסור על חלוקה בחינם של שקיות ניילון (שקיות גופייה) גוררת כצפוי התנגדות מצד יצרני השקיות והיבואנים שלהן. אלה טוענים כי היוזמה לא תפתור את הבעיה הסביבתית שיוצר השימוש המוגזם בשקיות, אלא תחריף אותה.

כזכור, ערב חג שבועות פרסם המשרד תזכיר חוק שלפיו יבואני שקיות או יצרנים מקומיים יחוייבו בהיטל בסך 60 אגורות לשקית, שאותו יעבירו לקרן ניקיון סביבתית. ההיטל יגולגל על צרכן הקצה, כשבתי העסק יחוייבו לגבות מכל לקוח 60 אגורות לשקית.

בחוות דעת שהפיץ פורום יצרני ויבואני השקיות – המאגד חמש חברות שפועלות בענף תחת איגוד לשכות המסחר – נטען כי מבחינת משקל כולל, השימוש בשקיות גופייה זניח ביחס לשימוש בשקיות פלסטיק אחרות או במוצרי פלסטיק בכלל, ולכן התועלת הסביבתית שבסילוקן תהיה מינורית יחסית. עוד נטען כי שקית הגופיה היא היחידה שיש לה גם שימוש המשך – מכיוון שהיא משמשת לרוב כשקית אשפה בפחים שבבתים הפרטיים, בעוד שתזכיר החוק מתעלם ממכירת אשפתונים ושקיות מדף אחרות שממילא ישמשו תחליף לה – ללא תועלת סביבתית.

לטענת היצרנים, רשתות המזון הן שמעודדות את השימוש בשקיות, שכן הן מכתיבות מפרט נחות יחסית של שקיות ליצרנים ולמשווקים במטרה להוזילן בעוד הן משקללות את עלות השקיות בתמחור המוצרים שבסל הקניות. לפי חישובי המשרד להגנת הסביבה, עלות רכש השקיות השנתית על ידי הרשתות נאמדת ב-80 מיליון שקל בשנה.

אנשים אורזים קניות בשקיות ניילון בשופרסל
אנשים אורזים קניות בשקיות ניילון בשופרסל
צילום: דן קינן

באשר לאיכות השקיות, טוענים היצרנים כי שיעור ניכר מהשקיות הפשוטות יחסית מגיע משטחי הרשות הפלסטינית, תוך התעלמות הרגולטורים מההברחות.

יש לציין, כי יוזמת המשרד להגנת הסביבה נועדה לפתור את פגיעת השקיות בשטחים פתוחים ובזיהום הים, שכן רק רבע מכלל השקיות שנמסרות במשק – 2.2 מיליארד שקיות בשנה – מושלכות לאשפה בתום השימוש. "השימוש הרב בשקיות הנשיאה החד-פעמיות נהפך להרגל בלתי נפרד מהליך קניית מוצרי צריכה", נכתב בדברי ההסבר לחוק. "שקיות חד פעמיות אלו נהפכות לפסולת שאינה מתפרקת לאורך מאות שנים, מזהמת את הסביבה ובמיוחד את השטחים הפתוחים ואת הסביבה הימית העולמית".

בתזכיר הוצע כי בתקופת הביניים עד להחלת החוק יחוייבו רשתות השיווק לספק ללקוחותיהן בחינם סלים רב פעמיים. המשרד להגנת הסביבה כבר שכר מעצב ממוסד בצלאל לעיצוב השקיות מחומר עמיד במיוחד.

ואולם הפתרון החלופי שמציעים משווקי השקיות הוא החלת תקנות מיחזור האריזות גם על שקיות הניילון. המשווקים מעוניינים בהמשך השימוש בשקיות תוך גביית היטל שישמש למימון החזרתן למשווקים, איסופן ומיחזורן במודל דומה לזה שנעשה למשל במיחזור בקבוקים.

ואולם, במשרד להגנת הסביבה כבר דחו בעבר את ההצעה, והחריגו את השקיות מחוק מיחזור אריזות – מכיוון שלא נמצאה היתכנות טכנית וכלכלית לאיסוף שקיות. תחת זאת, מציעים במשרד כי כספי קרן הניקיון יופנו גם למימון הסבת פסי ייצור לשקיות חזקות וסביבתיות.

השר להגנת הסביבה, ח״כ עמיר פרץ, אמר אתמול: ״מיגור מפגע השקיות הוא משימה לאומית. למהלך כבר נרתמו משרדי ממשלה, ציבור הצרכנים ורשתות השיווק. אין לנו כוונה להתעלם מהיצרנים. כבר בתחילת המהלך הנחיתי לנהל מו״מ עמם כדי להגיע להסכמות על קווי ייצור חלופיים למוצרים שאינם מזיקים לסביבה, ובניית מנגנון סיוע בהתאם לחוק״.

לכתבה בדהמרקר


Comments