המשקיע ג'רמי גרנתאם: "סימנים לקריסה קרובה של הציוויליזציה"

פורסם: 29 באפר׳ 2013, 8:15 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 29 באפר׳ 2013, 8:16 ]

גרנתאם טוען כי רק הירידה בפריון ופיתוח אנרגיות בנות קיימא יכולים לעכב את הקריסה, ומציע לבנות תשתיות והכשרות ליצירת כלכלה בת קיימא

    מאת סוכנויות הידיעות, 29/4/2013

    ג'רמי גרנתאם, מנהל קרן ההשקעות GMO, טוען כי יש סימנים מובהקים לקריסה של הציוויליזציה האנושית. "הכלכלה הגלובלית, שהיתה חסרת אחריות בשימוש במשאבים ומערכות טבע, מראה רבים מהסימנים של כשל פוטנציאלי, מהסוג שהפיל ציוויליזציות רבות לפני זו שלנו", כותב גרנתאם במכתב הרבעוני שלו, שכותרתו: "המרוץ של חיינו".


    כל ציוויליזציה, גדולה ככל שתהיה, סופה ליפול, אומר גרנתאם, שמתבסס על מחקרים המראים כי משך חיים של ציוויליזציות הוא 250 שנים. "ציוויליזציות בנפילה סבלו מיהירות (היבריס) וביטחון יתר: האמונה כי יכולותיהן תמיד יעמדו להן, והתעלמות מסימני חולשה כביטוי לפסימיזם מופרז". גרנתאם מנהל את GMO, שהיא אחת מחברות ניהול הקרנות הגדולות בעולם, עם נכסים של 106 מיליארד דולר, נכון לסוף 2012. הוא ידוע כבעל הצלחה רבה בחיזוי בועות והיה מחלוצי קרנות המדד.


    גרנתאם מצטט את ויליאם אופולס, חוקר מדעי המדינה והסביבה, שבספרו האחרון Immoderate Greatness הראה כי הציוויליזציה הנוכחית עונה על ששת הסימנים לדעיכה, וכי היא נמצאת בשלבים מתקדמים במרוץ לתהום.


    גרנתאם, הידוע בתרומותיו הרבות למטרות הקשורות לאיכות הסביבה טוען במכתבו כי שני דברים עומדים לנגד השקיעה המסתמנת: ירידה בפריון הילודה, והתקדמות במציאת אנרגיות חלופיות. הפריון – מספר הילדים לאישה – דעך בעולם המערבי זה מכבר, אולם בעשורים האחרונים הוא רושם נפילה חדה גם בכלכלות המתעוררות, בפרט במזרח אסיה ובכמה ממדינות המזרח התיכון, כולל איראן.


    "המתנה השנייה, שקשורה לאופטימיות שאני בד"כ מתעב", כתב גרנתאם, "היא שהמוח האנושי הבלתי נדלה ביכולתו, בשילוב טכנולוגיה, יכול לפתור כל בעיה. כן, זהו אותו מוח שהביא לנו את מלחמת העולם השנייה, אלפי שנים של שחיקת קרקעות וקריסת אינספור אימפריות.


    "לראשונה, פועלים החידושים, הסטארט אפים ולוקחי הסיכונים – שמהווים החלק הטוב של המערכת הקפיטליסטית – להפחית את השימוש בדלקים פחמניים, ולהגביר את סיכויינו לייצב את הציוויליזציה לפני שנגיע לסף התהום. התרשים הבא מציג את הירידה היוצאת מגדר הרגיל בעלות החשמל מתאים פוטו-וולטאיים". גרנתאם גם מציין את סין כגורם שעשוי להוות דוגמא חיובית, עם השקעה במערכות תחבורה המוניות. הוא מסכם את מכתבו באמרו כי שני הגורמים שיאטו את דעיכת הציוויליזציה קונים לנו זמן, שכן נדרשות עשרות שנים כדי לשנות גישות ולבנות את התשתית, ההכשרה, והמחקר כדי להגיע לקיימות אמיתית

    לכתבה בדהמרקר

    Comments