איכות הסביבה נעדרת ממצעי הבחירות של רוב המפלגות

פורסם: 15 בפבר׳ 2015, 12:39 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 15 בפבר׳ 2015, 12:43 ]

מנהיגי הרשימות הגדולות לא עוסקים בנושאים סביבתיים בקמפיינים וגם המפלגות הירוקות נעלמו כמעט לגמרי. הנושא נשאר בעיקר בידיהם של חברי כנסת שהוא קרוב ללבם

מאת צפריר רינת, 12/2/2015

בשבוע שעבר התפנתה מספר שתיים במחנה הציוני ציפי לבני מהעיסוק המתמיד בנושאים מדיניים וביטחוניים המלווה את מערכות הבחירות והקדישה כמה שעות לביקור במפרץ חיפה. כשהיא מלווה ביעל פארן כהן, חברת התנועה הירוקה וכיום מועמדת במקום 25 ברשימת המחנה הציוני לכנסת, שמעה לבני מפעילים ירוקים על הבעיות הסביבתיות המעיקות על תושבי האזור.

ביקור זה הוא יוצא מהכלל המעיד על הכלל: מנהיגי המפלגות לא עוסקים בנושאים סביבתיים, לפחות לא באופן ישיר. מי שמנסים למלא את החלל הם חברי הכנסת המכהנים בעלי האג'נדה הסביבתית ומועמדים חדשים שהגיעו מהארגונים הירוקים. ניתן לומר שבפוליטיקה הישראלית יש כבר לא מעט נציגים ירוקים, אבל ההשפעה שלהם על ההנהגה היא עדיין שולית. 

ראש הממשלה נתניהו וסגן השר אקוניס מבקרים באזור דליפת הנפט בערבה, בדצמבר האחרון, צילום: מרק ישראל סלם

דוגמה בולטת לנוכחות הגוברת של פעילי סביבה הוא השיבוץ במקומות גבוהים יחסית של שלושה פעילים לשעבר בארגון האקטיביסטי "מגמה ירוקה". בנוסף לפארן כהן, מתמודדים גם אבי דבוש ממרצ, מספר שמונה ברשימה, ורחל עזריה במפלגת "כולנו" ששובצה במקום החמישי.

בליכוד ובמחנה הציוני נמצאים מי שכיהנו בשנים האחרונות כשרים להגנת הסביבה, גלעד ארדן ועמיר פרץ, אבל על פי המסורת המקובלת של הפוליטיקה הישראלית, הם עסוקים מדי בפתרון משברים ביטחוניים וממעטים להשמיע קולם בנושאים סביבתיים. סגן השר אופיר אקונס (ליכוד) האחראי כיום על המשרד להגנת הסביבה, לא ענה לפניית "הארץ" לגבי המקום שיש לנושאים הסביבתיים במערכת הבחירות של הליכוד.

כמה נושאים הנמצאים בראש סדר היום החברתי–כלכלי הם בעלי מרכיב סביבתי בולט: משבר הדיור קשור בהתחדשות עירונית ובנייה בשטחים פתוחים; הקמת מערכות הסעת המונים ובראשם הרכבת הקלה בתל אביב היא תנאי הכרחי לפתרון בעיות עומס תחבורה, רעש וזיהום אוויר ואופן ניצול משאבי אנרגיה, ובהם גז טבעי ותמלוגים על שימוש במשאבי טבע, גם הם בעלי השפעה מכרעת על עתיד הסביבה והכלכלה.


חלק מהנושאים הללו נמצאים במצעי הבחירות. מפלגת כולנו והמחנה הציוני מבטיחות לשחרר חסמים המונעים מימוש תוכניות דיור ולרכז את הטיפול בנושא בידי רשות אחת. ההבטחות הללו דווקא מדאיגות ארגונים ירוקים. הם חוששים שהפקדת תכנון הקרקע בידי הגורם המשווק אותה,רשות מקרקעי ישראל, תהווה תמריץ לבנייה על חשבון שטחים טבעיים.

המחנה הציוני מתייחס במסגרת המצע שלו והתוכנית הכלכלית של מנואל טרכטנברג לפיתוח משק האנרגיה ומבטיח תחרות ושמירת מחירים נמוכים. חברת הכנסת שלי יחימוביץ' היתה פעילה במיוחד בשבועות האחרונים במאבק נגד מונופול בשוק הגז הטבעי.

מפלגתו של כחלון השלימה השבוע את הכנת המצע הסביבתי שלה והוא מתייחס בפירוט לשני תחומים חשובים, שימוש באנרגיות מתחדשות ומחזור פסולת בניין. המפלגה מבטיחה, בין היתר, לפעול ליצירת ודאות רגולטיבית ליזמים בתחומי האנרגיות המתחדשות, בין היתר, באמצעות הקלות באישורים להקמת מתקנים לניצול אנרגיה סולארית על גגות מבנים. כמו כן היא מבטיחה ליצור תקנים שיאפשרו שימוש בפסולת בנין שמוחזרה ולהגביר את האכיפה כלפי אתרי פסולת לא מוסדרים.

דליפת הנפט בשמורת עברונה בערבה, בדצמבר האחרון. צילום: ששי חורש

שתי מפלגות שדאגו לשלב את הסביבה במצען הן ישראל ביתנו והבית היהודי. שתיהן מתחייבות לשמור על משאבי הטבע של ישראל ואפילו לאמץ עקרונות כמו "המזהם משלם" שאותו יש להחיל, לעמדתן, על כל גורם שפגע בסביבה.

אבל התרומה של המפלגות הלו לפעילות בכנסת היתה דלה למדי. דווקא אחד מחברי הכנסת הפעילים יותר, זבולון כלפה מהבית היהודי, הודיע לאחרונה על פרישה מרשימת המפלגה.

מי שנעלמו כמעט לחלוטין במהלך הבחירות האחרונות הן המפלגות הירוקות. התנועה הירוקה ויתרה על מירוץ עצמאי ובינתיים מסתפקת בצירוף פארן כהן לרשימת המחנה הציוני. מפלגת הירוקים הוותיקה יותר החליטה להתמודד. אבל הניסיון מלמד שלמפלגה זו היו עד עתה הצלחות רק בבחירות לרשויות מקומיות וכמעט ולא היתה לה השפעה על מערכת בחירות ארצית.

אחת המפלגות שבהן היתה נוכחות בולטת של חברי כנסת עם אורינטציה סביבתית היתה חד"ש ובלטו בה בהקשר זה חברי הכנסת דב חנין וחנא סוויד. חנין עמד בשנים האחרונות בראש השדולה סביבתית-חברתית בכנסת, אבל כעת משולבת חד"ש ברשימה המשותפת עם המפלגות הערביות. "אני עוד לא יודע איך וכיצד ישולב מצע סביבתי ברשימה", הוא אומר, "אבל כל רשימה ממשיכה לקדם גם את המצע שלה. לחד"ש יש מצע סביבתי ואני מתייחס לנושאים סביבתיים בפאנלים שבהם אני משתתף ובחוגי בית".

מפלגה נוספת שבה יש באופן מסורתי משקל רב לתחום הסביבתי היא מרצ, שהמצע שלה נמצא בשלבי ניסוח סופיים. בין שמונת המועמדים הראשונים ברשימה לכנסת יש שלושה המזוהים באופן מובהק עם פעילות סביבתית. בנוסף לדבוש, מדובר במוסי רז, יושב ראש תנועת הגג של ארגוני הסביבה וחברת הכנסת תמר זנדברג. "יש מפלגות המשריינות מועמדים לנושא הסביבתי או שלפני הבחירות נזכרות פתאום שיש להן משהו להגיד בנושא", אומרת זנדברג, "אצלנו הנושא הזה הוא חלק בלתי נפרד מתפיסת עולם של צדק חברתי ושוויון בחלוקת משאבים ושמירה עליהם".

המפלגות החרדיות לא מתייחסות לנושאים סביבתיים במצע הבחירות שלהן, אבל יש בקרבן כמה חברי כנסת העוסקים בסוגיות אלה, הבולט שבהם הוא ח"כ משה גפני מיהדות התורה.  

הארגונים הירוקים ניסו להגביר את העניין הפוליטי בנושאים החשובים להם אבל התוצאות עד עתה לא מעודדות. "הלכה למעשה רב המפלגות מתעלמות מנושאים סביבתיים במצע שלהם וחלקן אף מגדילות לעשות ויוצאות בהצהרות אנטי סביבתיות" אומר מור גלבוע, מנכ"ל ארגון מגמה ירוקה.

הוא מזכיר בין השאר את התמיכה של יאיר לפיד בהקמת נמל דלקים מזהם במפרץ חיפה. "ההתעלמות של הליכוד מנושאים סביבתיים במסע הבחירות לא מפתיעה לאור מדיניות משרד האנרגיה בסוגיית יצוא הגז הטבעי או בקידום פרויקט פצלי השמן ההרסני בחבל עדולם" הוא הוסיף, כשהוא מתייחס למשרד שבראשו עומד סילבן שלום. יש לציין שלפיד הופיע בשבוע שעבר באירוע ציבורי בקרית חיים והביע תמיכה כוללת בתוכנית לפיתוח נמל חיפה, שנמל דלק הוא חלק ממנה.

החברה להגנת הטבע שלחה לכל המפלגות הצעה לקידום חקיקה ועשייה בתחום הסביבה ובכלל זה הצעות לניהול ופיתוח משאבי הים, מציאת פתרונות למשבר הדיור תוך התחשבות בשטחים פתוחים וקידום משק האנרגיה תוך התייעלות וחסכון. הארגון מזכיר שישראל תהפוך בקרוב למדינה הצפופה ביותר בין מדינות המערב ולכן לשמירה על הסביבה יש חשיבות מכרעת בקביעת עתידה של המדינה.

Comments