מנהיגי העולם התחייבו להשקיע מיליארדי דולרים במניעת שינויי האקלים

פורסם: 3 באוק׳ 2014, 8:47 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 3 באוק׳ 2014, 8:47 ]

הסכמים משמעותיים הושגו בפסגת האקלים של האו"ם, בין היתר בצמצום בירוא היערות ופליטת הגזים המזהמים, אך הדרך לאמנה עולמית עוד ארוכה

אי־פי, 24.09.2014, 08:51

במבחן הראשון למדיניות האקלים שלו, קרא אתמול (רביעי) נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, למנהיגי העולם ללכת בדרכה של ארצו בנקיטת יוזמות לשמירה על הסביבה, אף שוועידת האו"ם לאקלים שנערכה אתמול בניו יורק חשפה את המכשולים הרבים שעוד עומדים בפני הסכמים רחבים להפחתת הזיהום העולמי.

"ארה"ב עשתה השקעות שאפתניות באנרגיה נקיה, והפחתות שאפתניות בפליטת גזי החממה", אמר אובמה, "היום אני קורא לכל המדינות להצטרף אלינו, לא בשנה הבאה או בזו שאחריה, אלא ברגע זה. משום ששום אומה אינה יכולה להתמודד עם האיום העולמי הזה לבדה".

אובמה נשא את דבריו לאחר מרתון נאומים של מנהיגי העולם שהשתתפו בפסגה, הראשונה מסוגה בחמש השנים האחרונות, שהבטיחו להשקיע מיליארדי דולרים בשמירה על כדור הארץ. הוועידה, שנערכה כחלק מהעצרת הכללית של האו"ם שתיפתח היום, נועדה להניח את התשתית לאמנה עולמית חדשה עליה יחתמו המדינות בשיחות שייערכו בפריז בסוף 2015. אך היא גם חשפה את הפערים הגדולים בעמדות המדינות בנושאים כגון בירוא יערות, פליטת גזים מזהמים ודליפת גז מתאן במהלך הפקת נפט וגז.

אובמה בניו יורק, אתמול
אובמה בניו יורק, אתמול. צילום: אי־אף־פי

ברזיל, ארצן של יערות האמזונס, אמרה כי לא תצטרף ליוזמה עולמית להפסקת בירוא היערות עד 2030; ארה"ב החליטה שלא להצטרף ל-73 מדינות בתמיכה בתשלום קנס על פליטת פחמן, יוזמה שהקונגרס האמריקאי עלול לדחות; ודקות לאחר שאובמה אמר כי "אף מדינה אינה תקבל פטור", סגן ראש ממשלת סין, זאנג גאולי, עמד על כך שהעולם יאפשר למדינות המתפתחות, בהן סין, לשחרר יותר חומרים הפוגעים בכדור הארץ מאשר למדינות המפותחות. סין, האומה הפולטת את כמות הפחמן הגדולה בעולם, חתמה על ההסכם הקובע תשלום על פליטת פחמן.

"היום, עלינו לכוון את העולם אל מסלול חדש", אמר מזכ"ל האו"ם, באן קי־מון. "שינוי האקלים הוא הנושא המכריע של עידננו. הוא מגדיר את ההווה שלנו, ותגובתנו תגדיר את עתידנו".

במהלך הוועידה הודיע האיחוד האירופי כי המדינות החברות בו יפחיתו עד 2030 את פליטת גזי החממה לרמה של 40% מתחת לזו שהיתה ב-1990. האיחוד גם קרא לשימוש באנרגיה מתחדשת עבור 27% מצרכי המדינות החברות, ולהגדלת יעילות ניצול האנרגיה ב-30%. ארה"ב לא תפרסם את מטרות פליטת הפחמן החדשות שלה עד לתחילת השנה הבאה.

זאנג אמר כי מ-2005 ועד 2020, סין תפחית את הפליטה ביחס לתוצר הלאומי הגולמי ב-45%. אולם משום שהצמיחה הכלכלית בסין גדלה פי יותר משלושה מאז 2005, המשמעות היא שזיהום הפחמן של סין יכול להמשיך לעלות. ובכל זאת, פעילי סביבה שיבחו את התחייבויותיה של סין, שהם מרחיקות לכת יותר מהצהרותיה הקודמות.

יותר מ-30 מדינות קבעו את תאריך היעד הראשון אי פעם להפסקת בירוא היערות, עד 2030. אך ברזיל אמרה כי לא תצטרף להסכם, משום שלא שותפה בהתייעצויות שקדמו לו. האו"ם אומר כי אם מטרות ההסכם יושגו, הדבר יהיה שווה ערך להורדת כל מכונית בעולם מהכביש. המדינות גם התחייבו להשיב יותר ממיליון מיילים רבועים של יערות ברחבי העולם עד 2030. עשרות תאגידים, ארגוני סביבה וקבוצות ילידים חתמו גם הם על ההסכם, אך מומחים אומרים שללא צירוף ברזיל, יהיה בלתי אפשרי לעצור לחלוטין את כריתת העצים.

מנהיגי העולם הבטיחו כי ישקיעו יותר מחמישה מיליארד דולר במניעת שינויי האקלים. היוזמות כוללות בין היתר התרחקות מהסתמכות על פחם, נפט וגז, והפסקת הרס יערות העולם, הקולטים את הפחמן הנפלט. נשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל ברוזו, אמר כי בשבע השנים הבאות יתן האיחוד 3.9 מיליארד דולר בסיוע לפיתוח בר־קיימא במדינות מתפתחות.

לכתבה בהארץ
Comments