המרכז למדיניות סביבתית במכון ירושלים שם לו למטרה לסלול את הדרך ולסייע למקבלי ההחלטות ולמעצבי המדיניות הסביבתית להצעיד את ישראל בנתיב שבו הסביבה בה תחיו תהיה בטוחה, נעימה ובת-קיימא.
המרכז, בניהולה של ולרי ברכיה, משיק מיזם משותף עם המשרד להגנת הסביבה וקרן פילנתרופית - "תחזית סביבתית 2030" -מסגרת למדיניות סביבתית ארוכת טווח לישראל –מעין מפת דרכים לקיימות על בסיס מידע של מדדי קיימות, סינתזה של חוות דעת מומחים בנושאי קיימות, בניית תסריטים וגיבוש חבילות מדיניות שיהוו בסיס לגיבוש אסטרטגיה ארוכת טווח ותוכניות פעולה רב-שנתיות.
מיזם "2030" נבע מתוך הכרה גלובאלית בצורך במסגרת עבודה ארוכת-טווח להתערבות ממשלתית בנושאים סביבתיים, ההכנות ובניית מסגרת עבודה לקראת קיימות, מתקיימות בתקופה בה ארגונים בינלאומיים שוקדים על הכנת תחזיות גלובליות לפני פסגת הקיימות הגלובלית שתיערך ב 2012 (המכונה ריו +20 , כיוון שהיא מתקיימת 20 שנה לאחר הועידה הסביבתית המרכזית שנערכה בריו דה ז'נרו בשנת 1992).
זהו שלב ראשון בתהליך מתמשך, המסמך יתעדכן על בסיס קבוע וישקף חשיבה מושגית בינלאומית בכלל ואת הנושאים הרלוונטיים ביותר לאינטרסים של ישראל בפרט".
הרציונל העומד מאחורי "תחזית 2030" הוא כי על קובעי המדיניות להיות מודעים היטב לתהליכים שעלולים להתרחש, להכיר את הנתיבים בהם ברצונם להוביל את המדיניות ולאתר את אותם הנתיבים מהם ברצונם להימנע. לזהות את הנקודות הקריטיות המחייבות התערבות על מנת שיוכלו לנצל הזדמנויות ולמזער סיכונים ואף להימנע ממשבר. דרך פעולה זו שונה בתכלית מדרך הפעולה המקובלת כיום - המבוססת על תגובה מיידית לאירועי היום או צורך פתאומי להתמודד עם מצב של משבר.
במהלך הפרויקט המרכז צפוי להניח על שולחנם של מקבלי ההחלטות "טווח עתידיים"-תסריטים סביבתיים אפשריים לישראל, תסריטים אלו יאפשרו לזהות את המגמות הכלכליות והחברתיות היוצרות שינויים במצב הסביבה בישראל, את אי-הודאויות והפערים בין המצב המצוי למצב הרצוי, את הסוגיות הדחופות המחייבות התערבות מיידית, את הסיכונים שיש למזער והסיכויים שיש למקסם, ולהמליץ על אמצעי התערבות אפקטיביים להגעה למצב העתידי הרצוי והשגת החלופות המועדפות לישראל 2030.
הפרויקט מורכב מחמישה נדבכים: בסיס מידע של מדדים לקיימות, בסיס מידע של חוות דעת מומחים (בהיבטים סוציו-כלכליים, טכנולוגיים והיבטים של משילות אשר ישפיעו על הכוחות המניעים המשפיעים על מצב הסביבה העתידי, יצירת תסריטים למצב הסביבה בישראל ובניית חבילות מדיניות ויישומן לגבי המדיניות הסביבתית בישראל.
ברכיה מדגישה שהמיזם "יציע מסגרת עבודה ולא תכנית עבודה. קבלת ההחלטות המיידית תישאר בידי הממשל אך המיזם יוכל לספק חבילות כלי מדיניות להתערבות אפקטיבית ויעילה לאורך נתיב ארוך טווח לעתיד בר-קיימא."
"יש לזכור שכוונות טובות לא בהכרח הביאו לתוצאות טובות בעבר. בסופו של דבר מה שקובע הוא אופן ניהולה של הממשלה וההחלטות שהיא מקבלת."
לחץ כאן להורדת הכתבה שהתפרסמה בידיעות אחרונות
|