מה עשינו למען האקלים? שאלה טובה

פורסם: 19 באוק׳ 2009, 6:59 על ידי: Sustainability Org
מועד פרסום: 18/10/2009
 
בעוד חודש וחצי תתקיים בקופנהגן ועידת האקלים של האו"ם, צומת דרכים קריטי במאבק בהתחממות הגלובלית. ישראל תיוצג שם, בין השאר, על ידי כמה ח"כים, בראשות ראשי השדולה הסביבתית בכנסת - דב חנין ואופיר פינס.

כשהח"כים שלנו יתבקשו להציג את ההישגים הירוקים של הפרלמנט הישראלי ולדווח מה כנסת ישראל תרמה לפתרון משבר האקלים, זה עלול להיות רגע מביך. אם הם יתעקשו להיות כנים, יצטרכו פינס וחנין לומר משהו כמו: "עולם נכבד, באמת השתדלנו, חיברנו שפע הצעות חוק שנועדו להוביל את ישראל לעבר מהפכה סביבתית, אבל ממשלתנו התעקשה לטרפד כמעט את כולן".

כדי להימנע מהמבוכה, פנה חנין לאחרונה ליו"ר הכנסת, ראובן ריבלין והציע שהכנסת תפעל במהירות לקידום כמה הצעות חוק סביבתיות חיוניות שמתעכבות תקופה ארוכה או נתקלות בהתנגדות מקוממת של הממשלה. כך לפחות אפשר יהיה להציג בקופנהגן רקורד ירוק שיהיה מגובה במעשים ולא בסיסמאות נבובות.

אבל המטרה האמיתית היא כמובן לא להסוות באמצעים קוסמטיים את האטימות הסביבתית של ממשלת ישראל, אלא להשתמש בוועידת קופנהגן כמנוף לקידום הנושאים הללו בסדר היום הישראלי.

המקבילה הפנימית לכך היא הקמתה המתוכננת של עיר הבה"דים בצומת הנגב, שסיפקה עילה למה שהיה צריך לעשות ממילא: שיפור משמעותי בפיקוח על המפעלים ברמת חובב, וצמצום השפעתם המזיקה על הסביבה.

למרות נטייתנו לראות בעצמנו מרכז העולם, ישראל היא לא שחקן משמעותי בזירת ההתחממות הגלובלית. אזרחי ישראל פולטים גזי חממה בערך כשיעור חלקם היחסי באוכלוסיית הכדור - כפרומיל אחד.
 
חגיגת הבזבוז נמשכת
אף שלהחלטות שיתקבלו בקופנהגן ייתכנו השפעות מרחיקות לכת על המשק הישראלי, לעולם יש כמה בעיות דחופות יותר לפתור לפני הכישלונות הסביבתיים של ממשלת ישראל. מה שקורה כאן לא מאוד מעניין את העולם, אבל בהחלט צריך לעניין אותנו.

ולכן, ישראל צריכה לנצל את ועידת קופנהגן ואת המהלכים הגלובליים לעצירת ההתחממות (הנתקלים בקשיים רבים) כדי לבצע תספורת ירוקה. אפשר להתחיל משלושה חוקים שכבר מונחים על השולחן וזקוקים לדחיפה: השערורייה הגדולה ביותר נוגעת לחוק ההתייעלות האנרגטית במבני ציבור וממשל, שמשלמים כיום מיליארדי שקלים בשנה תמורת חשמל, רובו ממקורות מזהמים.

בספטמבר 2008 כבר קיבלה ממשלת ישראל החלטה כזו, ואף החליטה לכלול אותה בתקציב 2009. זה כמובן לא קרה, וחגיגת הבזבוז האנרגטי (והכספי) נמשכת.

זה גם הרגע המתאים להחיל את דין הרציפות על החוק לעידוד תחבורת אופניים שממשלת ישראל ניסתה להכשיל עד כה ולקדם את חוק בנייה ירוקה שאמור לקרב את ישראל למדינות המערב בכל הנוגע לסטנדרטים של בנייה יעילה, אנרגטית, חסכונית במים וידידותית לסביבה.
 
אלה רק שלוש דוגמאות לצעדים שאפשר לקדם מיידית כדי שיהיה מה לספר לחברים הנכבדים בקופנהגן, ובעיקר כדי לנצל את קופנהגן להתנעת מהלכים סביבתיים שהמשק והציבור בישראל רק ירוויחו מהם.
 
Comments