סבך ניגודים של בינת שוורץ, ראשת מינהל תכנון

פורסם: 15 בנוב׳ 2015, 8:43 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 15 בנוב׳ 2015, 8:44 ]

עתירה נגד בינת שוורץ, ראשת מינהל התכנון, מדגימה את עומק ניגודי העניינים שיכולים לצוץ כאשר בן זוג של עובד ציבור עוסק בתחום משיק

מאת צפריר רינת, 21/10/2015

בעוד שבועיים יקיים בג"ץ דיון בעתירה שהגישה עמותת "אדם, טבע ודין" נגד הממשלה ובינת שוורץ, ראשת מינהל התכנון במשרד האוצר. העותרת מבקשת שהמדינה תנמק מדוע אינה מבטלת את ההחלטה לאשר תוכנית בנייה במושב שדה משה באזור הדרום. לטענתה, החלטה זו התקבלה למרות מצב של ניגוד עניינים שבו היתה נתונה שוורץ, משום שלבן זוגה היה קשר עסקי עם המושב.

ניגוד עניינים ממלא תפקיד מרכזי בחברה הישראלית, שבה חברי האליטות מקיימות קשרים חברתיים ומשפחתיים הדוקים במיוחד. כך נאלץ שר האוצר, משה כחלון, לוותר על העיסוק באחד התחומים המרכזיים במשק הישראלי, הגז הטבעי, בגלל קשרי חברוּת עם איש העסקים קובי מימון, הפועל בתחום זה, ומנכ"ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, מנוע מעיסוק בפעילות של "כימיקלים לישראל", המשפיעה על שטחים נרחבים בנגב ובמדבר יהודה, משום שאחיו ממלא תפקיד בכיר בחברה זו.

המקרה של שוורץ ממחיש איזה סבך ניגודים יכול להיווצר כשמדובר בתכנון ובנייה. שוורץ חתומה על הסכם ניגוד עניינים, האמור להגביל את מעורבותה בתוכניות הקשורות ליישובים חקלאיים ששכרו את שירותיו של דודי רוסו, בן זוגה. רוסו היה בעבר מבכירי מינהל מקרקעי ישראל, ובשנים האחרונות פועל כאיש עסקים המסייע ליישובים בקידום תוכניות בתחום הנדל"ן.

לפי העתירה, הסכם ניגוד העניינים הופר כשוורץ השתתפה בישיבה שבה אושר שינוי בתוכנית מתאר בשדה משה, המאפשר קידום תוכנית בנייה הכוללת שטחי מסחר. בידיעה ב־"TheMarker" שדיווחה על השתתפותה של שוורץ (15.2.2015) טענה שוורץ בתגובה, כי פעלה על פי ההסכם, ורוסו טען שלאחר שהובהרה לו הבעייתיות שבהתקשרות עם שדה משה, נסוג ממנה מיד. המדינה לא הגישה עדיין את תגובתה על העתירה.

על פי רשימה שהעבירה המדינה ל"אדם, טבע ודין", רוסו קשור עסקית לעשרות יישובים. עובדה זו מטילה על שוורץ לא מעט מגבלות, לא רק בשל מספרם הרב של היישובים, אלא גם משום שמדובר בתוכניות בנייה העשויות להשפיע על שטחים הסמוכים להם. באחרונה התברר, שמצב עניינים זה עלול לסבך את הליך אישור התוכניות. זה קרה לאחר שוועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה בשנה שעברה תוכנית, המאפשרת שינוי ייעוד של שטח בפאתי זכרון יעקב, ממלונאות למגורים. השטח שייך בחלקו לקיבוץ מעיין צבי. יו"ר הוועדה בישיבה היתה שוורץ.

תושבים המתנגדים לתוכנית, הנקראת "אמירי גן", הגישו לבית המשפט המחוזי בחיפה עתירה נגד אישורה, באמצעות משרד עורכי הדין יוסף ישורון. בתגובה הודיעה פרקליטות המדינה במחוז חיפה לבית המשפט לפני שבעה חודשים, שנערכת מטעמה בדיקה בשל חשש לניגוד עניינים, שייתכן שהיתה לו השפעה על תקינות ההליך התכנוני. לפני שבועיים הגיעה הודעה נוספת לבית המשפט מהפרקליטות. הפעם הודיעה, שעל דעתה של שוורץ הוחלט לקיים בחודש הבא דיון חוזר בוועדת התכנון. הפרקליטות לא פירטה איזה ניגוד עניינים נבדק ומה היו המסקנות. מה שידוע הוא, כאמור, ששוורץ ניהלה את הישיבה. קיבוץ מעיין צבי מופיע ברשימת היישובים שאתם יש לבן זוגה קשרים עסקיים.

מפרקליטות המדינה נמסר, שאין לה עניין להוסיף על מה שנכתב בהודעה לבית המשפט. מהאוצר נמסר בתגובה: "ועדת משנה של המועצה הארצית לתכנון ובנייה דנה בתוכנית 'אמירי גן', לאור מסמך מדיניות לתיירות של זכרון יעקב, שאומץ על ידי הוועדה לתכנון ובנייה של מחוז חיפה ומשרד התיירות. לאחר ששוכנעה שהתוכנית תואמת את המסמך, אישרה ועדת המשנה לוועדה המחוזית להמשיך בקידום התוכנית. בעקבות טענה לניגוד עניינים אפשרי, הוחלט על דיון חוזר בראשות יושב ראש אחר".

עו"ד אלי בן ארי מ"אדם, טבע ודין" טוען, שמינהל התכנון אינו צריך להסתפק בדיון חוזר בוועדת המשנה ועליו לקיים גם דיון פנימי, בלא השתתפות שוורץ. הוא ציין, שדיונים כאלה נערכים דרך קבע לפני ישיבות בוועדות תכנון, ובהם נקבעת מראש עמדת המינהל ביחס לתוכנית שתועלה בישיבה.

שאלת הטיפול בניגוד העניינים בעבודה של שוורץ אמורה לעלות לדיון רחב יותר בעתירה שהוגשה לבג"ץ. נטען בה, שיש עוד מקרים שבהם פעלה בניגוד עניינים. אלה נוגעים להליכי שינוי של תוכניות מתאר ארציות המשפיעות על יישובים במגזר החקלאי, ובהם כאלה שלרוסו קשרים עסקיים אתם. העותרת מבקשת שהמדינה תסביר, מדוע אינה קובעת ששוורץ אינה יכולה לשמש כראשת מינהל התכנון.

בינת שוורץ. צילום: אמיל סלמן.


Comments