דו"ח: הפסולת האלקטרונית העולמית השנתית תגדל בשליש עד 2017

פורסם: 21 בדצמ׳ 2013, 9:10 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 21 בדצמ׳ 2013, 9:10 ]

צוות חשיבה של האו"ם מעריך כי כמות הפסולת האלקטרונית תעלה מכמעט 48.9 מיליון טונות ב-2012 ל-65.4 מיליון טונות ב-2017

אי.פי, 15/12/2013

הר המחשבים, הטלפונים הסלולריים ושאר הגאדג'טים שהופכים לפסולת אלקטרונית צפוי לצמוח בשליש עד 2017, כך קובע דו"ח חדש של האו"ם. פסולת אלקטרונית - שמוגדרת ככל דבר עם סוללה או כבל חשמלי - יכולה להציב בעיה רצינית מפני שבמקרים רבים היא כוללת חומרים שמזיקים לבני אדם ולסביבה, אם הם לא מטופלים כיאות. מצד שני, חלקם יכולים להניב רווח אם הם ממוחזרים.

צוות חשיבה של האו"ם על הנושא מעריך כי כמות הפסולת האלקטרונית תעלה מכמעט 48.9 מיליון טונות ב-2012 ל-65.4 מיליון טונות ב-2017. מדובר בכמעט פי 200 ממשקלו של האמפייר סטייט בילדינג.

ארה"ב הובילה בהשלכת פסולת אלקטרונית בשנה שעברה, והיא ייצרה 9.4 מיליון טונות של פסולת, אחריה ניצבת סין עם 7.3 מיליון טונות. בחלוקה לפי מספר התושבים, "ההובלה" המפוקפקת של ארה"ב אף גדולה יותר, עם כ-30 ק"ג לבן אדם לעומת 5.4 ק"ג. ואולם סין מדביקה את הפער, מה שניכר בכך שהיא המובילה במספר המוצרים האלקטרוניים שיצאו לשוק - כ-11.1 מיליון טונות, לעומת 10 מיליון טונות בארה"ב.

פסולת אלקטרונית
פסולת אלקטרונית. צילום: אי–פי

המדינות המתפתחות כבר מייצרות כמות שווה של פסולת אלקטרונית כמו העולם המפותח, אמר רודיגר קוהר, שעומד בראש מנהלת StEP (עוצרים את הפסולת האלקטרונית), הגוף של האו"ם האחראי לנושא.

"לאנושות יש רעב לטכנולוגיה שמקלה את החיים שלנו", הוא אמר לאי-פי. "זה לא רק טכנולוגיית התקשורת אלא גם מכשירים רפואיים, מכונות כביסה וצעצועים אלקטרוניים, שמאוד פופולריים בסביבות חג המולד". הוא הוסיף כי דו"ח שמבסס את ממצאיו על אורך החיים של מוצרים ועל מידע על המוצרים המושלכים בכל מדינה, הוא הראשון שיצר מידע בר השוואה על פסולת אלקטרונית ברחבי העולם.

הדו"ח פורסם במקביל למחקר של אוניברסיטת MIT והמרכז הלאומי למחזור מוצרים אלקטרוניים, שעוקב אחר המעבר של פסולת בין מדינות. המחקר מצא כי טלפונים סלולריים הם הפסולת האלקטרונית הנפוצה ביותר בארה"ב. כ-120 מיליון טלפונים סלולריים הושלכו ב-2010. רבים מהם הגיעו להונג קונג, אמריקה הלטינית והאיים הקריביים.

עורכי המחקר קראו למעקב טוב יותר אחר יצוא של פסולת אלקטרונית, וציינו כי היעדר סיווג עקבי מקשה על גיבוש כללים אפקטיוויים לטיפול בזבל אלקטרוני.

אבל, ליצוא הפסולת מתלווית פעילות פלילית עולמית. בגרדיאן ציינו כי האינטרפול דיווח בשבוע שעבר כי אחת מכל 3 מכולות שיוצאות את גבולות האיחוד האירופי מכילה פסולת אלקטרונית לא חוקית. לדברי האינטרפול, חקירות פליליות נפתחו נגד 40 חברות שונות.

המשלוח למדינות עניות לא ההווה הכרח עבירה על החוק, מפני שניתן לשלוח מוצרים שהם ברי שימוש או החזרה לשימוש. אבל לדברי האינטרפול, רבים מהמשלוחים מסווגים באופן שקרי כמוצרים משומשים, למרות שאין אפשרות להשיבם לפעילות. במקרים רבים הם נמכרים בשוק השחור ומוסווים כך כדי להימנע מהעלויות הדרושות ממחזור כדרישות החוק. "חלק ניכר מהפסולת האלקטרונית יוצא את גובלות אירופה, כולל למדינות במערב אפריקה. הטיפול באותן מדינות מתרש במגזר הלא רשמי, מה שגורם לזיהום סביבתי חמור ולסכנות בריאותיות לאוכלוסייה המקומית.

לכתבה בהארץ


Comments