בכל
שנה עולה כמות הפסולת הביתית המיוצרת בישראל בכ-5%. חלק ניכר מהזבל שאנו
מייצרים הוא אורגני, ואם נדאג להפריד אותו נוכל לתרום להפחתת הזיהום
הסביבתי ואף להחזירו לאדמה ולהעשיר אותה. איך ניתן לעשות זאת? כנרת הירש, 9/4/2013 מי שעוקב מקרוב אחר פעילות המשרד להגנת הסביבה יודע שבשנים האחרונות פרויקט הדגל שלו עוסק בהפרדת פסולת ביתית. התחום נמצא בזינוק בלתי רגיל, ויש לכך סיבות מצוינות - מפני שהנתונים הסטטיסטיים זועקים "הצילו!".
משפחה בישראל מייצרת בממוצע כ-2 טון פסולת בשנה. כמות זו גדלה מידי שנה בשיעור של 5%, וכ-42% ממשקלה היא פסולת אורגנית (שאריות מזון וירק) אשר מוטמנת כיום באדמה. כתוצאה מכך, עוברת הפסולת האורגנית תהליך "אנאירובי" (ללא אוויר) שגורם לחומר לתסוס ולשחרר גז מתאן - גז פעיל שמגביר את אפקט החממה. 12% מסך פליטות גזי החממה בישראל מקורם במטמנות (מזבלות). איש לא העלה בדעתו שרעיון ההטמנה יוביל אותנו יום אחד לקטסטרופה המכונה "משבר הזבל העולמי". האשמים: גידול האוכלוסייה ותרבות הצריכהאיך זה קרה לנו? ראשית, האוכלוסייה גדלה: בעשור האחרון חל גידול שנתי של 1.8% במספר התושבים בישראל, והמספר הכללי עומד כיום על 7.98 מיליון איש. המשוואה פשוטה: יותר אנשים = יותר זבל. שנית, תרבות הצריכה אשר מעודדת אותנו לקנות מוצרים בכמות גדלה והולכת, מבוססת על הרעיון שקניית מוצרים הופכת אנשים למאושרים יותר. תרבות זו מעודדת אותנו תמיד לשאוף למוצר חדש יותר, טוב יותר ולפיכך "לקנות ולזרוק". ולבסוף, קצב החיים המהיר גורם לנו להעדיף במקרים רבים מוצרים חד-פעמיים: חיתולים, מגבונים, כוסות, צלחות, שקיות ועוד - כל אלה הם דוגמאות למוצרים שחוסכים זמן, אך תורמים את חלקם לגידול המהיר בכמות הפסולת. כיצד להפוך זבל לנכס?מה ניתן לעשות? הפסולת האורגנית מהווה כמחצית ממשקל הפסולת הביתית, לכן, אם נוציא אותה מהאשפה נפחית במידה נכרת את כמות הפסולת המוטמנת, ונפחית באופן משמעותי את פליטות גזי החממה. אחת הדרכים היעילות לעשות זאת היא באמצעות הפרדת הפסולת האורגנית ומיחזור בקומפוסטר: מיכל שמדמה את פעולת הטבע ומספק תנאים לפירוק הפסולת לדשן, אשר חוזר לאדמה ומעשיר אותה. הרעיון הוא להפוך זבל לנכס ולהחזיר למחזור הטבע את החומרים שנלקחו ממנו. ![]() פח קומפוסט (צילום: עמיעד לפידות) מעבר להיבט הסביבתי התוצאה היא פח "נקי" ויבש שגם מקל על מיחזור חומרים אחרים. מי שכבר התנסה בהפרדת אשפה, מעיד שבנוסף נחסכת ממנו החוויה של השקית המסריחה שמטפטפת כל הדרך עד לפח האשפה. את הפח "היבש" ניתן לרוקן אחת ל-3 ימים ואף לעיתים רחוקות יותר. הנה מספר הצעות ליישום העיקרון:
שיקום מטמנה עולה לנו מיליונים. לכן כאזרחים יש לנו אינטרס שהמדינה תשקיע במציאת פתרונות טובים יותר לטיפול בפסולת, בחינוך ובשיפור איכות החיים שלנו במקום להשקיע באתרי הטמנה. כעת, כאשר אנחנו מודעים לנזקי הטמנת הפסולת, אנו מחויבים לרמת אחריות גבוהה יותר - בואו ננסה לא לייצר פסולת מלכתחילה.
|