חזון הפסולת הממוחזרת של אבנר ארזי נכנס לבורסה בדלת האחורית

פורסם: 22 בפבר׳ 2014, 20:56 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 22 בפבר׳ 2014, 21:02 ]

WTP, שפיתחה תהליך למיחזור פסולת עירונית ללא הפרדה מוקדמת, נכנסה לבורסת תל אביב באמצעות השתלטות על השלד הבורסאי פילת גרופ. בראש החברה עומד יובל רבין ■ מאז השתלטה על השלד של פילת, זינקה מניית WTP ב-250%

מאת ערן עזרן, 6/2/2014

הרגולציה הגוברת והירידה במחזורי המסחר דוחפות לא מעט חברות להתנתק מהבורסה ולמחוק את מניותיהן. כניסה של חברה חדשה, ובוודאי בתחום לא פופולרי כמו אשפה, נראית יוצאת דופן ומפתיעה. אתמול החל אבנר ארזי, בעל השליטה בחברת המיחזור WTP, בשלב האחרון של הכניסה לבורסה - מכירת מפעל המיחזור, שבנה בחיפה בהשקעה של 25 מיליון שקל, לשלד הבורסאי פילת גרופ.

מפעל המיחזור של ארזי נבנה באמצעות הון עצמי ובשותפות עם המשקיע אמיר ברמלי מקבוצת רוביקון (50%). אתמול החל ארזי בקידום עסקת בעלי עניין, שבה השלד הבורסאי פילת ירכוש ממנו את המפעל בכ-15 מיליון שקל במזומן ובהקצאה של אופציות ומניות (בהנחה).

השלד של פילת מכיל כ-2 מיליון שקל מזומן, והתמורה צפויה להגיע באמצעות הלוואה מבנק הפועלים.

"התמורה בגין העסקה היא לפי 'שווי הברזלים'. מאוד נזהרנו בעניין. הערכות שווי העניקו למפעל מחיר גבוה יותר - אבל לקחנו את כל הסיכון עלינו, כך שהמחיר מגלם רק את החזר ההשקעה. אנחנו מתכוונים לעשות דברים אחרת ממה שנהוג כיום בשוק ההון. אנחנו רוצים להיות אלטרנטיבה למשקיעים ולהציג הוגנות", אמר אתמול ארזי בשיחה עם TheMarker.

ארזי, שותף ומנהל בחברת השקעות הקלינטק אוריס, הקים את WTP לפני שבע שנים.

אמיר ברמלי מקבוצת רוביקון
אמיר ברמלי מקבוצת רוביקון
צילום: WTP

החברה פיתחה טכנולוגיה מוגנת בפטנט, המאפשרת להפוך פסולת עירונית, פסולת ירוקה ופסולת צמיגים למוצרים סופיים ורווחיים (Waste to Product). המוצרים מיועדים לשמש חומרי גלם עבור חברות הפועלות בתחומי החקלאות, הבנייה והאנרגיה.

תהליך המיחזור של WTP מתחיל בהפרדה ראשונית של המתכות והזכוכיות מהפסולת, שנשלחות למיחזור. הפסולת המוצקה שנותרה, הכוללת חומרים אורגניים, נחתכת לחתיכות קטנות ועוברת טיפולים בעזרת חום, קיטור וטיפולי עיקור; חומרי הגלם שנוצרו בתהליך, יכולים לשמש לייצור משטחים, מסילות, עמודים, אריחים, חומרי בידוד, בלוקים, חצץ ועוד. הפסולת האורגנית שהופרדה, יכולה לשמש מזון צמחי נוזלי, דשן אורגני ואדמת עציצים.

היתרון הגדול בטכנולוגיה שפותחה הוא ביטול הצורך במיון פסולת או בהפרדה ביתית. כלומר, הפסולת מגיעה בתפזורת, ומערכת המיחזור יודעת לייצר ממנה חומרים שונים ולהפרידה. בחברה אומרים כי השיטה עשויה להפחית באופן משמעותי או לבטל כליל את צורות המיחזור הקיימות, שבדרך כלל רלוונטיות רק לחלק קטן מהפסולת העירונית. בחברה מעריכים כי הטכנולוגיה תצמצם באופן ניכר את הטמנת האשפה הפוגעת בסביבה ותופסת נפח רב.

נוסף על כך, קיים תהליך מיחזור מקביל לפסולת צמיגים (קו מיחזור זה עדיין לא נפתח). התהליך כולל גריסה של הצמיגים ותהליך חימום מיוחד - דה־וולקניזציה (Tycon). בסופו של התהליך הצמיגים מתפרקים למרכיביהם הבסיסיים, בין השאר, לדלק אוניות מס' 6, גז בעירה דמוי מתאן שניתן להמירו לחשמל, פיח ופלדת אל־חלד; מוצרים אלה זמינים למכירה.

פלטפורמה לגיוסי הון

ארזי החליט להכניס את פעילות WTP לבורסה, בתקווה שיוכל לנצל בעתיד את הפלטפורמה לגיוסי הון. ארזי רכש באחרונה את השלד הבורסאי פילת גרופ מיידי דב גולדשטיין, מינה ליו"ר החברה את יובל רבין, בנו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ושותפו של ארזי באוריס, והזרים הון שאיפשר להעביר את השלד לרשימת המסחר הראשית.

הכניסה לבורסה תוזמנה עם השלמת הבנייה של המפעל בחיפה, הנמצא בימים אלה בהרצה. לפי התוכניות, המפעל יטפל בתחילה ב-40 טונה פסולת ביום, שיגדלו ל-80 טונה ביום, ויוקמו ארבעה מפעלים נוספים ברחבי הארץ. לפי הערכות, היקף המכירות החודשי בכל המפעלים יגיע ל-1,000-800 טונה, ומחזור המכירות השנתי בכל המפעלים יגיע ל-20 מיליון דולר.

נראה כי המשקיעים מגיבים ליוזמה של ארזי בהתלהבות. מאז אוקטובר 2013, מועד השלמת הרכישה של השלד הבורסאי, זינקה מניית WTP ב-250% בבורסה - ממחיר של 15 שקל למניה למחיר של 54 שקל למניה. אתמול עלתה המניה ב-18% נוספים, והחברה הגיעה לשווי שוק של 37 מיליון שקל. ממשלת גיאורגיה ביקרה במפעל ומתכוונת להקים באמצעות החברה־האם של WTP מפעל דומה.

יובל רבין
יובל רבין
צילום: מוטי מילרוד

Comments