מועד פרסום: יולי 2009
דייוויד דה רוטשילד, נצר למשפחת הבנקאים, החליט לגייס את המיליונים שלו לבניית סירת פלסטיק, שבה יחצה את האוקיאנוס - בניסיון להעלות את המודעות לכתם האשפה הפסיפי הגדול.
בעוד כמה שבועות יצא היורש של אחת מאימפריות העושר הגדולות בעולם, דיוויד דה רוטשילד, להפלגה מעניינת במיוחד: הוא יחצה את האוקיאנוס השקט בסירה העשויה כולה מבקבוקי פלסטיק ומחומרים ממוחזרים ונקראת בהתאם "הפלסטיקי". המטרה של המבצע יוצא הדופן הזה פשוטה: למשוך תשומת לב לאחת התופעות הסביבתיות הכי מוזרות ומזהמות בעולם - כתם האשפה הפסיפי הגדול. מדובר באזור בקוטר מאות קילומטרים, בלב האוקיאנוס, המכוסה כולו אשפה.
הכתם, הנמצא צפונית-מערבית להוואי, התגלה ב-1999, כשהתברר שהמים מלאים מיליוני חתיכות פלסטיק - שאריות אשפה שנלכדו בזרמים המחזוריים של האוקיאנוס. הזיהום הזה מחריב כיום אוכלוסיות שלמות של ציפורי מים ודגים החיים באזור.
במהלך ההפלגה, המתקיימת בחסות אינטרנשיונל ווטש קומפני ו-HP, יאסוף דה רוטשילד בן ה-30 דגימות מים ויפרסם בלוגים, תמונות וקליפים של האזור, בניסיון להעלות לסדר היום את הסכנות הנשקפות מזיהום הפלסטיק.
על מנת למקד עוד יותר את תשומת הלב לבעיה, עיצב דה רוטשילד קטמרן (סירת מפרשים קלה) מיוחד - שגופו בנוי ממסגרות ובהן 12 אלף בקבוקי פלסטיק. חלקים נוספים של הסירה עשויים מחומר ממוחזר מיוחד הנקרא srPET, אשר מורכב מסיבי פלסטיק.
"בקבוקי המים מפלסטיק מסמלים את החברה שלנו, שבה זורקים הכל, נפטרים מהכל", אומר דה רוטשילד, שבעבר התאמן ברכיבה תחרותית על סוסים וכבר ערך מסעות לקוטב הצפוני והדרומי. אולם, הוא מוסיף, אין בכוונתו להפוך את הפלסטיק למפלצת; הוא פשוט מעוניין להראות שיש שימושים אלטרנטיביים לחומר הזה - ובמקביל להעלות למודעות הבינלאומית את הסכנה הנשקפת לסביבה באזורים כמו כתם האשפה הגדול.
פלסטיק בכל מקום
ה"פלסטיקי" - ששמה ניתן לה בהשראת רפסודת "קון-טיקי", שחצתה את האוקיאנוס השקט ב-1947 - עוברת כעת סדרת ניסויים בנמל סן-פרנסיסקו. "הפרויקט עבר דרך כמה חומרים. ניסינו הכל: מבמבוק ועד דיקט, ואפילו השתעשענו ברעיון לתפור את כל הבקבוקים יחד בתוך גרב ענקית אחת", אומר דה רוטשילד. כתוצאה מכך בניית הקטמרן, באורך 20 מטר, עלתה כמה מיליוני דולרים, ונדרשו 3 שנים כדי להגיע לעיצוב הנוכחי. כשהסירה תהיה מוכנה בעוד כמה שבועות, היא תישא על סיפונה את דה רוטשילד וצוות של 6 אנשים להפלגה של כמעט 17 אלף ק"מ. המסלול יתחיל בסן-פרנסיסקו ויעבור בהוואי, במידוויי איילנד, בביקיני אטול, בוונואטו ולבסוף בסידני. לא יהיה לה ליווי נוסף, אבל "פלסטיקי" תפגוש צוות תמיכה בכל פעם שתגיע ליבשה.
התחנות במסע הגדול נבחרו על מנת לשפוך אור על מגוון איומים סביבתיים, ובהם דיג יתר ושינויי אקלים. אולם החלק החשוב ביותר במסלול שלה יהיה, כאמור, המסע סביב כתם האשפה שבצפון-מערב האוקיאנוס.
הכתם התגלה לפני 10 שנים על-ידי חוקר האוקיאנוסים צ'רלס מור, כשהפליג לא הרחק מהוואי. "פתאום נתקלתי בפלסטיק סביבי, לאן שלא הסתכלתי, עד האופק", נזכר מור מאוחר יותר. בין הפריטים שהבחין בהם היו קולבי פלסטיק, כדורעף מנופח, צמיג משאית ועשרות מצופי דיג.
"בשבוע שלקח לי לחצות את האזור, ולא משנה באיזו שעה הסתכלתי, פסולת פלסטיק צפה בכל מקום: בקבוקים, פקקים, עטיפות, רסיסים". המונח "כתם", הוסיף מור, לא מתחיל אפילו להסביר את אופי ואת ממדי התופעה. לדבריו, נוצר "מרק פלסטיק" - שהתפשט על פני שטח עצום, הגדול יותר אפילו מטקסס.
הפלסטיק, שרובו נסחף מערי חוף באסיה ומקליפורניה, נלכד באזור על-ידי המשב הצפון-פסיפי - מערבולת זרמים הנעים בכיוון השעון סביב האוקיאנוס. מדענים מעריכים שהכתם מכיל פי 6 פלסטיק מאשר יצורים זעירים המשמשים מזון לדגים - ויש לכך השלכות אקולוגיות הרות אסון. דגים וציפורי מים חושבים שהפלסטיק הוא מזון ונחנקים ממנו למוות. במקביל, הפלסטיק סופג חומרים מזהמים, כולל פי.סי.בי וחומרי הדברה, ומחדיר רעלים לשרשרת המזון.
במחקר שנערך לאחרונה התגלה, כי אוכלוסיות האלבטרוס (עוף ים) באיים הצפוניים-מערביים של הוואי נפגעו קשות מהכתם. "חלל הבטן שלהם מלא חתיכות גדולות של כל מיני סוגי פלסטיק: ממברשות שיניים ופקקים ועד מחטים ומזרקים", אומרת מירה פינקלשטיין, טוקסיקולוגית סביבתית מאוניברסיטת קליפורניה שבסנטה קרוז, "הם לא יכולים להוציא אותם מלמעלה ולא מלמטה. זה קורע לב". נקודה זו זוכה לגיבוי ממור. "הגאדג'טים מפלסטיק שמוצאים בבטן של ציפור אחת יכולים למלא דלפק שלם בחנות", הוא אומר.
ה"פלסטיקי" כהצהרה
בשנה שעברה בנתה חברת אלגליטה מארין ריסרץ' פאונדיישן, שאותה הקים מור לאחר שגילה את כתם האשפה הגדול, דוברה מפסולת, המכונה ה"ג'נק ראפט". הרפסודה הפשוטה הזו, שצפה באמצעות 15 אלף בקבוקי פלסטיק, חצתה בהפלגה את הכתם. צוות הרפסודה כלל את חוקרי האוקיאנוסים מרקוס אריקסן וג'ואל פסקל, שגם הם ניסו להסב תשומת לב לבעיה הגלובלית של זיהום פלסטיק באוקיאנוסים. אולם לפרויקט של דה רוטשילד יש חזון גדול יותר: הוא מקווה להראות לא רק את הצרות האקולוגיות של העולם; באמצעות העיצוב והבנייה של "פלסטיקי" הוא מנסה להראות גם שאפשר להשתמש בפלסטיק למטרות קונסטרוקטיביות. "אני רוצה שה'פלסטיקי' תהיה הצהרה, שהאשמה היא באי־מיחזור", הוא אומר, "הבעיה היא מה שעושים עם החומר - לא החומר עצמו".
הלוחם האקולוגי תכנן את המשימה כך שתעתיק אלמנטים מרכזיים מהמסע של ה"קון-טיקי", שבמסגרתו חצה תור היירדאל הנורבגי את האוקיאנוס השקט. מטרתו היתה להוכיח את התיאוריה, שלפיה שבטים של אינדיאנים מדרום-אמריקה התיישבו בפולינזיה. בעקבות גיבור ילדותו תכנן דה רוטשילד במקור לצאת לדרך ב־28 באפריל - בדיוק 62 שנה לאחר שהיירדאל יצא למסעו האפי באוקיאנוס השקט. אך בעיות שהתגלו לאחרונה ב"פלסטיקי" אילצו אותו לדחות מעט את היציאה.
אולם דה רוטשילד מתעקש כי הסירה שלו אכן תצא לדרך בשבועות הקרובים, ולדעתו היא עשויה ביום מן הימים לעשות מהפכה בשימוש בפלסטיק ממוחזר בכלל ובעיצוב סירות בפרט. "הכל תלוי באופן שבו תתנהג ה'פלסטיקי' לאחר שהמסע יצא לדרך. הסירה אמורה לבצע את העבודה, אך היא עלולה להישבר", הודה לאחרונה דה רוטשילד בריאיון לניו-יורקר, "אלה דברים לא ידועים, זו הרפתקה! אילו הכל היה מתוכנן וידוע מראש - זה לא היה מעניין איש".
לכתבה ב-nrg הערה: האזור המדובר והבעיות שנוצרות מוצגות בסרט "מכורים לפלסטיק" ("Addicted to Plastic"). סרט שצולם ב-21 מדינות. לצפייה בטריילר (קדימון) של הסרט לחץ כאן. |