הנפט השחור: קומפוסט

פורסם: 20 באוג׳ 2009, 5:43 על ידי: Sustainability Org
מועד פרסום: ינואר 2009
עתר ארזי
 
קומפוסט, זבל אורגני הנוצר מפירוק של שאריות ירקות, גזם צמחים וזבל בעלי חיים אינו רק המלצה חמה הוא גם הבטחה להצלחת הגינה.
 
אחד הדברים הראשונים שלמדתי הוא שאבן היסוד של גינון מוצלח היא הצנעת קומפוסט באדמה בעת השתילה. בהתחלה עשיתי זאת כאוטומט, כי כך עושים. מתישהו לאורך הדרך זה הפך ממידע יבש להבנה עמוקה, ובעקבות זאת - להנאה צרופה.
 
קומפוסט הוא זבל אורגני הנוצר מפירוק של שאריות ירקות, גזם צמחים וזבל בעלי חיים. הוא מוסיף לאדמה חומרי הזנה בתהליך איטי ומתמשך, משפר את התכונות הפיזיקליות של הקרקע (אוורור ותאחיזת מים),‬ מעודד פעילות חיידקים חיוביים ליד בית השורשים, מחזק שלשולים התורמים לטיוב הקרקע ומשפר ניקוז וחדירת חמצן לבית השורשים. זהב, כבר אמרנו?

בגינות קיימות החורף הוא הזדמנות מצוינת להחדיר לאדמה חומרי הזנה וטיוב. קומפוסט לא בשל עשוי ללהוט בחום הקיץ ולהזיק לשורשי הצמחים. בחורף האדמה לחה ונוחה לתיחוח, והגשם - שבא עלינו לטובה - עוזר לקומפוסט לחדור לקרקע ולהתאחד עימה. חשוב להצניע ולהחדיר אותו לאדמה, באמצעות קלשון או מתחחה, כיוון שעל פני השטח הוא מתייבש מהשמש ופעילותו נפגעת. במקרה של קרקע דחוסת שורשים, למרגלות עצים או בין שיחים וצמחים רב שנתיים, אפשר לפזר ממנו שכבה נדיבה ולכסות בחומר חיפוי אורגני. גשמי החורף יעזרו לקומפוסט להיספג בקרקע.

בעת שתילה של גינה, ערוגה או צמח, חובה לערבב בנדיבות קומפוסט בבור השתילה. לא בצד, לא על יד ולא בדיעבד - יש לחפור בור הגדול פי שלושה מגוש השתילה ולערבב היטב בחלל המיותר כשליש נפח קומפוסט, פי שלושה מהרשום בהוראות על השקית. בית שורשים שמתפתח לתוך סביבה עשירת קומפוסט מספק תוצאות טובות משמעותית. הקומפוסט חשוב עד כדי כך שאם אין לכם שקית בנמצא, כדאי לדחות את השתילה. בהתאם, אם אתם מתמודדים עם בעיה תקציבית בעת הקמת גינה, קומפוסט הוא אחד הדברים האחרונים שיש לחסוך בהם. ועל זה נאמר - "פיקוח קומפוסט דוחה שתילה".

עוד בנושא עיצוב גינות באתר של עתר ארזי.
Comments