קומפוסט - למה זה חשוב וטיפים להכנת קומפוסט

פורסם: 31 ביולי 2010, 6:25 על ידי: Sustainability Org
 ערכה: טללית אור

לזה "רקבובית" ולמרות זאת, זו לא המצאה של האדם. מערכות טבעיות מבוססות בראש ובראשונה על עקרון הקומפוסט. מה שמת מתפרק והופך למזון של מה שחי. אם נצא ונלמד נגלה שהטבע נוצר בצלם, ממש כמונו.

למה זה חשוב?

הפסולת האורגנית מהווה כ

40% ממשקל הפסולת הביתית וכ 10% מנפחה. הטמנת הפסולת האורגנית במטמנות המרכזיות גורמת לחומר זה להתפרק ללא חמצן. תהליך זה גורם להיווצרות חומרים מזהמי קרקע ומים. לעומת זאת, להצלחה בייצור קומפוסט בייתי יש יתרונות כלכליים וסביבתיים – חיסכון בקניית דשן לגינה וטיוב טבעי של הקרקע.

סיפורי רקבובית

גם אני, כמו רבים אחרים, גיליתי בניסיוני הראשון בייצור קומפוסט בבית, שהעניין כרוך בכל מיני בעיות – רובן טכניות. הערימה הייתהרחוקה מידי והתעצלתי לגשת אליה יותר מפעם ביומיים, התאספו לי זבובונים קטנים סביב מיכל האיסוף במטבח, ערימת הקומפוסט עצמה הייתה מלאה בזבובונים ודי מסריחה וקומפוסט לא ממש יצא מזה!
 
זו הייתה חוויה מאוד מרתיעה ולקחתי חופשה של שנהמייצור קומפוסט.
 
ההתנסות השנייה שלי הייתה כשגרתי בשכנות למקמפסט מנוסה. הייתה לנו ערימה מאחורי הבית, והיא היוותה חוויה מתקנת - לא ריח, לא חרקים מעופפים, לא רחוק מידי. התחלתי ללמוד מה צריך כדי שהקומפוסט יעבוד: אויר, צל, אהבה וקורט טיפוח. זה היה באזור השרון.

הנגב- מקל, לא מקשה

משם עברתי לרמת הנגב. כאן האדמה היא לא חמרה ולא יורד הרבה גשם. יש כאן המון שמש והחרקים בקומפוסט הם אחרים, באופן טבעי. הייתי חדורת מוטיבציה וידעתי שזה אפשרי. לא רצינו להשקיע כסף בקומפוסטר, אז חפרנו בור. התחלנו למלא אותו ועברה כמעט שנה עד שהקומפוסט שלנו התחיל להניב תוצאות רצויות. היום הקומפוסט שלנו מייצר אדמה עשירה וריחנית, תוך פחות מחודשיים. לכל בעיה מצאנו פתרון – עצות יש לרוב, גם באינטרנט, גם בספרים וגם ממכרים. גילינו שג'וקים לא אוהבים אפר) כן, של מדורות (ופתרנו את בעיית הג'וקים. גילינו שאם מניחים על הפסולת אדמת לס במקום עלים יבשים אין זבובונים ואין צורך להרטיב את הבור. אנחנו אף פעם לא מערבבים את הקומפוסט. גילינו שבכסוי הפסולת באדמה, אנחנו מייצרים אדמה עשירה ואין צורך להוסיף דבר – אפשר לשתול ישירות לתוכו!
 
בור הקומפוסט שלנו משרת
4 דירות ועומד כ 10 מטרים מהכניסה האחורית לבית. תאמינו לי, אם היו שם מזיקים הוא לא היה נשאר. ישנם מתכונים רבים לקומפוסט על האינטרנט. רובם דומים זה לזה ונותנים עצות מעולות לגבי בניית מיכלים, תולעים, מה מותר ומה אסור. אני ממליצה מאוד לכל מי שרוצה להתחיל לקמפסט, דבר ראשון לדבר עם מישהו שהצליח לעשות זאת.
 
קישורים מעניינים:

הסבר מפורט וברור על הכנת קומפוסט: http://www.ginatnoy.co.il/compost.html

קומפוסטר? בור? ארגז קטן? ארגז גדול? ערימה פתוחה? איפה שמים את זה???

התשובה הנכונה ביותר: מה שהכי נוח לך!! המושג נוחות מכיל כמה פנים: נגישות, אסתטיקה, יכולת כלכלית, יכולת יצרנית, זמן ומקום. משפחה של

5 נפשות תמלא קומפוסטר קטן בפחות מחודשיים. יותר קל לחפור את הקומפוסט המוכן מאשר לחפור כל פעם בור חדש, ערימה פתוחה יכולה להוות עלבון אסתטי לשכנים. לעיתים עדיף ארבעה בורות קטנים על שניים גדולים. אם יותר קל לך עם ערימות קטנות עדיף ארגז פלסטיק של ירקות על קומפוסטר. חשיבה מראש על הנושא הזה תפתור את רוב בעיות המוטיבציה שלך!

טיפ

טיפה!

"זה מה זה בסיסי"

12 טיפים להצלחה עם הקומפוסט:

1

.
כדי להתחיל לייצר קומפוסט צריך קודם כל לארגן מיכל קטן וסגור לפסולת האורגנית של המטבח. משהו כמו דלי קטן עם מכסה שיכול לעמוד באין מפריע על השיש, מתחת לכיור או על יד פח המטבח הרגיל. חשוב שהמיכל לא יהיה גדול מידי, שהמכסה יסגור אותו היטב ושניתן יהיה בנוחות לשטוף אותו בכיור. משולש של כיור גם יכול להיות טוב לאיסוף במטבח, אבל רק אם מרוקנים אותו בכל פעם שרוחצים את הכלים.

2

.
מקמו את ערימת הקומפוסט במקום נוח בצל. אם המיכל יהיה רחוק מידי אתם לא תטרחו לגשת אליו (בדוק סטטיסטית!).

3

.
ערמת קומפוסט חדשה תמיד טוב להתחיל עם מעט קומפוסט מוכן או אדמת שתילה טובה ושחורה. מקצוענים קוראים לזה "להדליק את הקומפוסט".

4

.
חמצן ולחות זה טוב לקומפוסט!!!

5

.
חרקים מעופפים = רטיבות יתר או כיסוי לא מספיק מעל לפסולת הרטובה.

6

.
ג'וקים = חומציות יתר או אוורור לקוי. יש לפזר אפר בתוך וסביב הקומפוסטר ולזרוק פנימה יותר חומר יבש.

7

.
עכברים = הקומפוסט שלכם מהווה מפגע תברואתי! יש בעיה קשה באוורור, בכיסוי ובלחות הערמה. התייעצו עם היחידה הסביבתית במועצה כדי לפתור את הבעייה.

8

. תולעים אדומות לא מהוות דרישת סף להצלחה! יש לנו שלשולים!
באדמת הנגב יש מספיק חרקים מקמפסטים באופן טבעי. כל תולעת יודעת לאכול חומר אורגני ולהפריש הומוס, ללא הבדלי דת צבע ומין. התולעים האדומות נחשבות אמנם לרולס רויס של חרקי הקומפוסט, אבל הן אינן מקומיות לארץ ולכן מעלות את רף ההתעסקות עם הקומפוסט.

9

.
היצירתיות והסקרנות הם תנאי מפתח להצלחת הקומפוסט. ישנן אינסוף דרכים לייצר קומפוסט טוב, אל תחשבו שאתם לא יכולים לפתור בעיה – בדרך כלל זה בסה"כ עניין של כימיה. ניסויים וחיפוש ממוקד לפתרון יניבו תוצאות של ממש.

10

. והכי חשוב:
משום מה קומפוסט מוצלח נותן תחושת סיפוק וגאווה שרובנו חדלים מלחוש אחרי גיל 7.

11

.
קומפוסט הוא ערך זוגי. תמיד צריך שתי ערימות: זאת שממלאים וזאת שנחה עד שיהיה מוכן ואפשר יהיה לרוקן.

12

.
בנגב, כדי לחפור בור בקלות, כדאי להרטיב את האדמה בכמה שלבים ולחפור כל פעם את השכבה הרטובה. מה שהכי יפה בקומפוסט, זה שתמיד אפשר לשפר את מיקומו, מראהו וסוגו בקלות.

מקור: הירחון הסביבתי של המועצה האזורית רמת הנגב - גיליון מס' 6 יולי 2010

Comments