מועד פרסום: יוני 2009
כמחצית מכמות הפסולת שמייצרת משפחה בישראל היא אורגנית. הטמנתה מובילה לזיהום הקרקע ומי השתייה שלנו, אבל בתהליך פשוט אפשר להפוך אותה לדשן אורגני שיחזיר לקרקע את מה שלקחנו ממנה.
משפחה בישראל מייצרת כ-2 טונות פסולת בשנה, חצי ממנה היא פסולת אורגנית. אם נהפוך אותה לקומפוסט נפנה הרבה מקום במטמנות, נחסוך נסיעות של משאיות לאתרי פינוי הפסולת וגם נוכל לקבל קרדיט על הפחמן שלא שחררנו לאוויר! אז איך מקפסטים ב-4 צעדים, עם חצר או בלעדיה?
מה זה קומפוסט? קומפוסט, או "רקבובית" בעברית תקנית, הוא דשן הנוצר מתהליך הפירוק של חומרים צמחיים דוגמת ירקות, פירות ועלים). תהליך הפירוק נעשה על ידי חיידקים וחרקים בתנאים של איוורור ולחות. מדוע לעשות קומפוסט? הקומפוסט הוא דשן אורגני, שמחזיר לקרקע את מה שהטבע נתן. שימוש בדשן הקומפוסט יכול לאושש כל צמח וכל עציץ בגינה, ומייתר לחלוטין את הצורך להשתמש בדשן כימי. בנוסף, הקומפוסט חוסך במי השקיה כי הוא מגביר את אחיזת המים בקרקע, וכן משפר את עמידות הצמחים למחלות שמקורן בקרקע. מה קורה לפסולת אורגנית שאינה הופכת לקומפוסט? אם נשלח את טונה הפסולת האורגנית שאנחנו מייצרים למטמנות, היא תהפוך בתהליך אנאירובי (פירוק ללא אוויר) לגז מתאן CH4, שהוא גז חממה המאיץ את התחממות כדור הארץ. תסחיפי פסולת אורגנית שלא הפכה לקומפוסט, הם מקור ראשי לזיהום קרקע ולזיהום מי תהום. כיצד מכינים קומפוסט? למרות השם המפוצץ, זה פשוט וקל להכין קומפוסט: אפשר לבנות בחצר תא או שני תאים מבלוקים ועץ או רק מעץ (ומייד נסביר מה עושים איתם). אפשרות אחרת היא לקנות קומפוסטר במחירים הנעים בין 200-500 שקל. שלב א' - שמים בתחתית הקומפוסטר ענפים דקים, עלים יבשים או דשא שיבטיחו איוורור טוב וניקוז. שלב ב' - שמים לסרוגין שאריות של פסולת רטובה מהמטבח - ירקות, פירות, קליפות ביצים וכדומה, ומעליהם שמים עלים יבשים, גזם ואפילו קצת אדמה. בהמשך שמים שוב פסולת מהמטבח, וכך הלאה. שלב ג' - מערבבים את מרכז הערימה בעזרת קילשון כדי להבטיח איוורור. אם החומר יבש מדי - אפשר להרטיב מעט. שימו לב כי החום בעת יצירת הקומפוסט יכול להגיע ל-70 מעלות צלזיוס - זה מהווה סימן לך שהכל כשורה, אבל כדאי להיזהר. שלב ד' - לאחר כ-6 חודשים מתקבל קומפוסט. צבעו חום כהה וריחו כריח אדמת היער בעונת הגשם. את הקומפוסט מוציאים מהחלק התחתון של הקומפוסטר. אפשר להשתמש, לשמור בשקים, לתת לחברים או למכור. חשוב לזכור, שאסור להכניס לקומפוסטר מוצרי בשר, דגים, עצמות, שומן, חיתולים עם צואה וכל פסולת שאינה אורגאנית. קומפוסטר במרפסת לא חייבים חצר כדי להכין קומפוסט - אפשר להכין קומפוסטר במרפסת, בשיטה הקרויה וורמי-קומפוסט: שימוש בתולעים אדומות (שילשולים) כדי לקבל פירוק מהיר של שאריות המזון. ניתן כיום לרכוש תולעים אדומות במחירים נמוכים למדי ואף לעבור סדנאות לשימוש בהן. מידע נוסף ניתן לקבל באתר המועצה האזורית משגב, המעודדת את תושביה להכין קומפוסט. הכותבת היא בעלת הטור "מיחזור גורלי" בפורטל getgreen. הכתבה באדיבות פורטל getgreen |
Sustainability.org.il > עצות בנושא מיחזור >