כ-20 אחוז מהבנים ו-16.7 אחוז מהבנות בגילאי ההתבגרות הינם שמנים. כך על פי נתוני משרד הבריאות. על פי נתון נוסף ומבהיל לא פחות, כמות הקלוריות שילדים ישראלים צורכים עלתה באופן משמעותי ב20- השנים האחרונות ועמה עלו הקילוגרמים העודפים.
אחוז ניכר מילדי ישראל סובלים מהשמנת יתר. צילום: ברקאי וולפסון
כאשר מוסיפים למשוואה את העובדה שילדי ישראל מדורגים במקום הראשון בעולם בצפייה בטלוויזיה ובישיבה מול מחשב, העתיד נראה בטטה. במחקר חדש, שהתפרסם במגזין הרפואי היוקרתי OF MEDICINE NEW ENGLAND JOURNAL נמצא, כי 82.3 אחוז מהילדים שסבלו מהשמנת יתר בילדותם הוסיפו לסבול מהשמנת יתר בבגרותם.
עוד עולה מתוצאות המחקר, כי מבוגרים שמנים שהיו שמנים בילדותם, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וכלי דם מסכנות חיים, בהן סוכרת מבוגרים (סוכרת סוג ,(2 יתר לחץ דם, רמה גבוהה של הכולסטרול ה“רע“ ,(LDL) רמה גבוהה של טריגליצרידים וטרשת העורקים.
לעומת זאת, ילדים שסבלו מעודף משקל או מהשמנת יתר ורזו בבגרותם, הצליחו להימנע מהסיכון המוגבר לחלות.
התוצאות מתבססות על ארבעה מחקרים שנערכו בארצות הברית, פינלנד ואוסטרליה, בהשתתפות 2,961 גברים ו3,367- נשים. משך המעקב הממוצע אחר הנבדקים היה 23 שנים.
"אחוז ניכר מילדי ישראל סובלים מהשמנת יתר, מה שחושף אותם מגיל צעיר לנזקי ההשמנה. בגופם מתחילות לקנן מחלות נלוות, שעלולות להיות להן השלכות הרות גורל בבגרותם,“ אומר ד“ר בשארה בשארה, סגן מנהל המערך הכירורגי ומנהל היחידה לכירורגיה לפרוסקופית במרכז הרפואי רמב“ם בחיפה. "המחקר מדגיש כי ילדים שמנים שטופלו כנדרש, ירדו במשקל ושמרו על משקל תקין בבגרותם, הפחיתו את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. זו הוכחה לחשיבותה של התערבות מוקדמת בטיפול בהשמנה בילדות.“