טס ללונדון? שלם מס פחמן

פורסם: 15 בספט׳ 2009, 7:07 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 3 בפבר׳ 2013, 2:37 ]
מועד פרסום: 14/9/2009
 
בבריטניה מצאו דרך נוספת להתמודד עם התחממות כדור הארץ. כל מי שיטוס אל לונדון יחוייב בכרטיס הטיסה שלו בתשלום מס סביבה. מומחים סבורים כי כך יצליחו להוריד את מספר הנוסעים שגדל באופן משמעותי בשנים האחרונות ולסייע למדינות המתפתחות במאבק בשינויי האקלים.
 
כל מי שיטוס אל לונדון מיעדים שונים בעולם יאלץ בקרוב לשלם מס חדש. תכליתו: לאלץ את חברות התעופה השונות, להשתתף בנטל הכספי הכבד שממשלת בריטניה התחייבה לו, במטרה להגיע להפחתה של 80% בפליטות הפחמן לאטמוספרה עד לשנת 2050. בבסיס הרעיון, העלאת מחיריהם של כרטיסי הטיסה, באופן הדרגתי. מהלך שצפוי להקטין את מימדיה של התנועה האווירית הגדולה הנחשבת לאחת התעשיות שתורמות שיעורים נכבדים של נזק לסביבה – וכתוצאה מכך לשינויי האקלים.

ועדת יועצים מיוחדת שהקימה ממשלת בריטניה לטיפול בכלל נושאי האקלים, חיברה דוח שהוגש בסוף השבוע שעבר לשרים ובו המלצה להטיל מס-נוסעים חדש, שיעלה באופן הדרגתי. בריטניה כמדינה מפותחת ומתועשת נטלה על עצמה התחייבויות הנאמדות בעשרות מיליארדי דולרים כדי להפחית בפליטות הפחמן משטחה אבל גם לסייע בפיצוי למדינות המתפתחות, בעיקר הגדולות והמאוכלסות ביותר, על שורת המהלכים שיבצעו, מאחר שהן נחשבות למזהמות הגדולות ביותר של הסביבה.

המומחים הבריטים סבורים שלא יהיה מנוס מהטלת מס-נוסעים כזה, על כל מי שיעבור דרך לונדון. על פי התכנית המס יוטל על כרטיס החזור בלבד. מטרת התכנית לעצור את קצב הגידול בתנועת מטוסי הנוסעים ולהשיג בדרך זאת את הפחתת שיעור הפחמן הדו-חמצני שנקבעה. בממלכה הבריטית שמו לעצם כיעד לחזור לרמת פליטות של כלל תעשיית התעופה כפי שהייתה לפני ארבע שנים. מאז היא עלתה בשיעורים גדולים.

דוח הועדה קובע כי הטלת מס, בשיעור יחסי קטן על כל כרטיס טיסה ועל כל נוסע, ישיג את היעד – אבל גם יסייע בעצירת "שיטפון הנוסעים" שהעולם שרוי בו עתה. ההערכות הן, ששיעור המס הנוסף יהיה פחות מעשרה ליש"ט לנוסע. זאת, מאחר שב-2012 תעשיית התעופה האירופית תשתלב ב"תוכנית הסחר הבינלאומי בפליטות פחמן", מטעם האיחוד האירופי. חברות התעופה עצמן יתחייבו לצמצם בפליטות מהמטוסים - אלא שהתחזיות בדבר הגידול הצפוי בתנועת הנוסעים בעולם בשנים הבאות, יצרו מצב מנוגד בתכלית ליסודות התוכנית שנבנתה לעניין הזה.
 
רכישת היתרים
ועדת המומחים אף קבעה מכסות-גג של פליטות ממטוסים, שהחברות יידרשו לעמוד בהן. החברות ייקראו לרכוש התרי-הקצבה. ההכנסות שיצטברו מהמס, יופנו בעיקר למדינות המתפתחות כדי לסייע להן להתאים עצמן לאתגרים החדשים שניצבים לפני העולם כולו בכל הנוגע לשיפור הסביבה וההתמודדות עם שינויי האקלים. למשל: תמיכה בבניית סכרים כנגד השיטפונות הצפויים במדינות שונות, בגלל עליית מפלס הימים.

"העלייה בטמפרטורות כדור הארץ היא בלתי נמנעת ועל המדינות המפותחות ביותר יהיה לשאת בתוצאות הנובעות מכך. תוכנית הסחר האירופית ביתרות פליטות הפחמן, איננה מרחיקת לכת במידה הדרושה כדי לתת מענה לבעיה", נאמר בדוח.

התכנית החדשה המכוונת לחברות התעופה שפועלות דרך לונדון קובעת שהן תקבלנה התרי פחמן רק ל-85% משיעורי הפליטות של מטוסיהן, אבל יידרשו לקנות התרים לעוד 15% מכמות הפליטות האמיתית. את רכישת ההיתרים יממנו, כאמור, הנוסעים. עם זאת יופעל על החברות לחץ בלתי פוסק לשפר את המטוסים כדי לצמצם בפליטות.
הגיע הזמן לשלם
התכנית זוכה ביומיים האחרונים, מאז שנחשפה, גם לביקורת. מבקריה אומרים שעלות כרטיס טיסה לנוסע תוכפל עקב כך, בתוך שנים אחדות. לעומת זאת נשמעו הערכות אחרות: קואליציית גופי סביבה אירופיים בשם "שמיים ירוקים" (Greenskies Alliance)  טוענת שכל התוכניות לצמצום בדרכים כפויות או דרך הכיס, של פליטות הפחמן ממטוסים, תייקר את מחיר כרטיס טיסה מלונדון למדריד  בארבעה ליש"ט בלבד וב-18 ליש"ט את מחיר הכרטיס מלונדון ללוס-אנג'לס. אם כי בטווח הרחוק יתכן שההתייקרות תגיע עד 40 ליש"ט עבור הכרטיס היקר ביותר (מחלקה ראשונה למשל) לטיסה הארוכה ביותר.

בין המבקרים השונים של התוכנית החדשה נשמעו גם טענות שמס הנוסעים יביא לכך שהטיסות יהיו "עוד מצרך או שירות לעשירים בלבד שיכולים לרכוש אותו". היו גם כאלו שברכו על הרעיון: "אלוהים לא התיר לנו לזהם את כדור הארץ", התבטא אחד ממברכי התוכנית. "אם אנחנו משלמים מס על צריכת בנזין, אין סיבה שלא נשלם מס קטן גם בטיסה לחו"ל כדי לסייע לסביבה, בעצם לעולם שבו אנו חיים. פשוט הגיע הזמן לשלם!"
 
Comments