התורה של גארי יורופסקי. לרבים הוא שינה את השקפת העולם והתפריט

נשלח 3 בנוב׳ 2011, 14:04 על ידי Sustainability Org   [ עודכן 4 באוק׳ 2014, 1:27 ]

רבבות ישראלים כבר נכנסו ליוטיוב והקשיבו לגארי יורופסקי. לרבים הוא שינה את השקפת העולם והתפריט, וגם לאחרים לא היה משעמם לרגע

סופ
אביב לביא  | 28/10/2011 12:07
תגיות: גארי יורופסקי, צמחונות, טבעונות, תעשיית הבשר,בשר (סביבה)

אם עוד לא צפיתם, פנו שעה ועשר דקות מזמנכם והקדישו אותן להרצאה של גארי יורופסקי. גם מפני שנתחים ממנה מאתגרים ומעוררי מחשבה, וגם משום שהיא הפכה לתופעה חברתית ותרבותית, בעיקר בישראל.

יותר מ-80 אלף ישראלים כבר צפו באמריקאי בן ה-41 שעמד בקיץ 2010 ודיבר אל סטודנטים באוניברסיטת ג'ורג'יה טק. ההרצאה שלו ביוטיוב נחשבת להצלחה גלובלית, אבל משום מה הגרסה המתורגמת לעברית פופולרית במיוחד. כפי שהתברר גם בקיץ, מהפכנים בעלי נחישות מידבקת כנראה עושים לנו את זה.

ההרצאה של גארי יורופסקי
בתחילת דרכו התפרסם יורופסקי, יליד דטרויט, כפעיל מיליטנטי במיוחד בתנועה למען זכויות בעלי חיים. ברזומה שלו רשומים 13 מעצרים, רובם בעוון הפרת הסדר הציבורי. ב-1997 פרץ לחווה בקנדה ושחרר ממנה 1,542 חורפנים (יונק קטן שפרוותו מאוד מבוקשת), מעשה שעלה לו ב-77 ימים בכלא הקנדי. יורופסקי נחשב לאישיות לא רצויה במשטרת הגבולות של בריטניה וקנדה, והוא די גאה בזה.

בשנים האחרונות הוא מתמסר להסברה, מסתובב ברחבי הקמפוסים באמריקה ומעל כל במה מנסה לשכנע את הקהל שאכילת בעלי חיים היא פשע. למעט כמה סרטונים מעוררי קבס שצולמו במסדרונות האפלים של תעשיית הבשר, אין בהרצאה מצגות, אמצעי המחשה או זיקוקי דינור אחרים מהסוג שמאפיין את עידן הפרעת הקשב הנוכחי. יש רק איש שעומד ומדבר - בטישירט ומכנסיים קצרים
- אבל עושה את זה בכישרון לא מבוטל.
הנאום הטוב ביותר ששמעתם

בארגוני זכויות בעלי החיים בישראל רואים ביורופסקי מושיע. במחי הרצאה אחת הוא מצליח להעביר מסרים ששנים של פעילות מתסכלת לא קידמו. ב"אנונימוס" מדווחים על גל חסר תקדים של פניות מצד ישראלים שצפו בהרצאה והחליטו להפוך לצמחונים או טבעונים (יורופסקי כמובן מטיף לאפשרות השנייה). פעילי העמותה אפילו המציאו להם כינוי - "טבעוגארים" (טבעונים בעקבות גארי).

יורופסקי נמצא בקשר עם דניאל ארליך, היוצר של תוכנית הטלוויזיה האינטרנטית "יומן חייתי", ומעביר לו את המכתבים שהוא מקבל מרחבי העולם (ההרצאה תורגמה ל-18 שפות ונצפתה על ידי 334 אלף איש) ; כחמישית מהמכתבים נשלחו על ידי ישראלים.

בפייסבוק אפשר למצוא גם ריכוז של סלבריטאים מקומיים שנידבו את תגובתם לסרט. החל מ"לא אוכל בשר כבר יומיים, אלוהים יודע לאן זה יוביל" (יאיר ניצני) ; דרך "הרצאה שהרעידה את אמות הספים של נשמתי. . . התמלאתי רגשות אשמה - עד כמה עיוורת הייתי יכולה להיות" (אחינועם ניני)  "זה כמו פטיש על התודעה" (מעיין קרת); ועד הסיכום התמציתי של אברי גלעד, שהגדיר את ההרצאה "הנאום הטוב ביותר ששמעתם".

אז מה סוד הקסם של יורופסקי? כריזמה, אותה תכונה חמקמקה שבאמצעותה אנחנו מבחינים בין נואמים סוחפים לסתם אנשים שעומדים על במה, היא לא הסבר מספק; נדמה שיורופסקי היטיב לאבחן את הסיבה העיקרית שבגינה אנשים נפלאים בכל העולם מרשים לעצמם לאכול בעלי חיים: ההדחקה.

ההדחקה הזו מבוססת על שתי חומות הגנה: את החומה הראשונה בונים יום-יום תעשיית המזון, התאגידים והפרסומאים שעובדים בשירותם. הם משווקים לנו את הגטאות שבהם מפוטמים בעלי החיים כמקום שמח ואופטימי, ואת המוצרים שעשויים מהחי כמזון בריא שחיוני לגופנו.

לחומה השנייה אנחנו כבר דואגים בעצמנו: אנחנו, שמעדיפים לא לדעת ולא לחשוב, ומתכחשים לקשר בין שקדי העגל שהונחו על צלחתנו במסעדת הגורמה לצווחות שהשמיע אותו עגל בבית המטבחיים.

יורופסקי לא מחדש הרבה - לפחות לא למי שעוקב אחרי הדיון הפומבי שמתחולל בשנים האחרונות סביב תעשיית המזון - אבל הוא מבקע במיומנות את חומת ההדחקה. חלק ממאזיניו בוודאי ימשיכו לאכול בשר, אבל יהיה להם קשה לשכוח את המשפט "עבור בעלי החיים כל יום הוא טרבלינקה". את זה, אגב, אמר יצחק בשביס זינגר, לא גארי יורופסקי.
מצפון נקי
בהרצאה לא חסרות גם נקודות תורפה. יורופסקי - שכדרכם של מטיפים חוטא פה ושם בדמגוגיה - שוגה כשהוא נגרר לשאלה אם מבחינה פיזיולוגית בני האדם הם טורפים או אוכלי ירק. הוא טוען בלהט שאורך המעיים ומבנה הלסת שלנו מוכיח שנועדנו לאכול עשבים; מעבר לעובדה שרבים מהמדענים חולקים עליו, זה כלל לא רלוונטי. אם הטיעון נגד אכילת בשר הוא מוסרי, אזי התפריט של האדם הקדמון לא צריך לשנות. הרי יש עוד דבר או שניים שאבותינו נהגו לעשות ואנחנו מעדיפים להימנע מהם. מגורים במערה, למשל.

היה גם רגע בהרצאה שבו כמעט נפלטה מפי קריאת ביניים: זה קרה כשיורופסקי ניסה לשכנע שתעשיית המזון המודרנית מציעה שפע חלופות טעימות לבשר, כגון סטייקים מסייטן (חלבון חיטה) או מוצרי סויה שמחקים את המרקם והטעם של צלעות עגל. הוא הציג על המסך שורה ארוכה של מוצרים מעובדים טבעוניים, שנראים כמו ג'אנק אמריקאי טיפוסי, רק בלי עקבות של בשר וביצים.

האמת היא כזו, גארי: מי שמכור לבשר, קצת מתקשה להשתכנע מנסיונות החיקוי המעובדים שלו, וממילא חלק מהתחליפים הללו רחוקים מההגדרה של מזון בריא. מי שמוותר על בשר ומוצרים מהחי, צריך לקחת בחשבון שהתפריט שלו יתבסס על מה שנשאר: דגנים, קטניות, אגוזים, פירות וירקות. יש כאלה שזה עושה להם רק טוב, ואחרים שעבורם הפרידה מאכילת בעלי חיים היא הקרבה של ממש. אבל מה זה לעומת הזכות לישון עם מצפון נקי.

לכתבה באתר nrg


כתבות קשורות:
לפרטים נוספים ולגירסה הלא מצונזרת: http://www.gary-tv.com
מה שתנובה לא מספרת לכם - 100 אלף העגלים המיובאים לישראל מדי שנה מוכים בדוקרנים ובשוקרים חשמליים
יום שני צמחוני - גם בסן פרנסיסקו
בשל השפעת גידול בקר על האקלים: יום שבועי ללא בשר בעיר גנט בבלגיה
האו"ם מבקש: איכלו פחות בשר כדי להפחית גזי חממה
האם התיאבון שלנו לבשר הורס את כדור הארץ?
הממשלות מגיבות על הנזק האקלימי שגורמות תעשיות בע"ח
דעה: לא צריך להיות פנאט כדי להיות צמחוני
מסעותיי בסלובקיה: גבינה במקום שניצל
המנון לצימחון, מאת פול מקרטני
OECD והאו"ם: מחירי המזון בעשור הנוכחי יהיו גבוהים ב-40% מבעשור הקודם
חותך בבשר החי: אביב לביא בדרך הבטוחה לצמחונות
סטייק = 4,000 ליטר מים
ירד בגדול: ביל קלינטון עבר לטבעונות
טבעונית למרחקים ארוכים - בלילה אחד הפכתי לטבעונית
למה כדאי לכם לאכול כמו טל גלבוע?
Comments