הצלחת הבריאה: סליחה, מה יש בצלחת שלך?

פורסם: 13 בפבר׳ 2014, 12:04 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 13 בפבר׳ 2014, 12:04 ]

זוכרים את פירמידת המזון? תשכחו ממנה ותגידו יפה שלום לצלחת הבריאה החדשה שלכם. גם מישל אובמה בעד. אז מה צריך להיות לך בצלחת? ד"ר מיכל גילאון עם כל הפרטים

מרכיבים צלחת בריאה

מהי הצלחת הבריאה?

הצלחת הבריאה היא האייקון החדש שנבחר לייצג את ההמלצות התזונתיות בארצות הברית, במקום הפירמידה שמילאה את תפקידה במשך קרוב ל-20 שנה.

"הצלחת שלי" נחשפה במסיבת עיתונאים לפני כשבועיים, בה נכחה גם מישל אובמה. לדברי אובמה, הצלחת היא פשוטה להבנה, ידידותית לילדים ומתאימה מאוד למשפחות עסוקות.

הצלחת מהווה שינוי משמעותי מאחר והיא מהווה המלצה ברורה לאכילה המתאימה, להבדיל מהפירמידה, שאמנם סיפקה הרבה מידע, אך היתה מורכבת מדי בכדי לשמש מדריך מהיר ופשוט לציבור האמריקאי.

באמצעות הצלחת מועבר המסר של מה נחשב כארוחה בריאה, והצלחת מהווה תזכורת למרכיבים החיוניים של כל ארוחה.

"הצלחת שלי" מחולקת לארבעה חלקים:
אדום – לפירות.
ירוק – לירקות.
סגול – לחלבונים.
כתום – לדגנים.

פירות וירקות צריכים להוות כמחצית מהארוחה. החלבונים תופסים את הנפח הקטן ביותר בצלחת והדגנים תופסים נפח מעט גדול יותר, בליווי ההמלצה לצריכת דגנים מלאים. לצד הצלחת מופיע חלק כחול נפרד למוצרי חלב.

אולי מגיעה לך דיאטנית בחינם?

שאל/י את רופא או רופאת המשפחה שלך – ייתכן ומצבך הבריאותי מאפשר לך לקבל ייעוץ דיאטני בחינם, במסגרת סל הבריאות.

לקוחות כללית מושלם נהנים משירותי ייעוץ של דיאטניות בתעריפים מופחתים ללא קשר למצבם הבריאותי. ​

 "הצלחת שלי" מלווה בכמה המלצות כלליות:

לאזן את כמות האנרגיה שאוכלים - ליהנות מהאוכל, אך לאכול פחות, להימנע ממנות גדולות מדי.

• לאכול יותר דברים טובים: חצי מהצלחת צריך להכיל פירות וירקות, מומלץ (שלפחות) מחצית מהדגנים יהיו מלאים, לשתות חלב נטול או דל שומן (1%).

• לאכול פחות דברים רעים: לבחור מזונות המכילים פחות מלח (נתרן) כמו לחם ומרקים, לשתות מים במקום משקאות ממותקים.

אולם אכילה היא רק חלק מהתמונה הכללית, ובמקביל לצלחת מתקיימת התוכנית של מישל אובמה Let's Move שמטרתה גם להגביר את המוטיבציה לעשיית פעילות גופנית.

המלצות אלה הן לא הראשונות ובוודאי שלא האחרונות, מאחר והחוק הפדרלי בארצות הברית מחייב לעדכן את ההנחיות כל חמש שנים. ההמלצות התזונתיות השתנו עם השנים.

בשנות ה-50 של המאה הקודמת הושם דגש על אכילה מתאימה למניעת תת תזונה. אולם משנות ה-70 מעט מדי אוכל כבר לא היווה בעיה, אלא להיפך.

בשנת 1992 פורסמה לראשונה הפירמידה האמריקאית, בהתבסס על אייקון משוודיה. בבסיס הפירמידה, כלומר המזונות שיש לאכול מהם הכי הרבה, נכללו לחם, דגנים, אורז ופסטה.

בשנת 2005 פורסמה הפירמידה החדשה, בה הושם דגש על התאמה אישית, פעילות גופנית יומיומית וגיוון. ואולי עוד מוקדם להספיד את הפירמידה – ה- USDA מתכנן להשאיר אותה ואת הכלים המלווים אותה און־ליין לכל מי שמצא אותם שימושיים.

בישראל פורסמה בשנת 2008 פירמידה חדשה, הכוללת המלצות לצריכת מזון מגוונת ושילוב הרגלי אורח חיים בריא, כמו שתיית מים וביצוע פעילות גופנית יומית.

פירמידת המזון משמשת במדינות נוספות ברחבי העולם להעברת המסרים התזונתיים, אולם קיימים בדימויים נוספים המתאימים למנהגים ולהרגלי האכילה הנהוגים בכל מדינה. כך למשל, הגלגל בספרדה  המדרגות בצרפת, הצלחת באנגליה, הסביבון ביפן והפגודה בסין.

האם "הצלחת שלי" תצליח היכן שהפירמידה נכשלה? רק בעוד כמה שנים ניתן יהיה לראות אם ההמלצות החדשות הוכיחו את עצמן ובאמת בלמו את מגיפת ההשמנה ועזרו לציבור האמריקאי לאכול בריא יותר.

ד"ר מיכל גילאון היא דיאטנית קלינית במרכז "שניידר" לרפואת ילדים מקבוצת כללית


לכתבה באתר שירותי בריאות כללית


Comments