4,654 שקל ו-22 אגורות עלה לגיא מרוז הניסוי הזה: חודש שלם שבו אכל, שתה ונשם אורגני. רק אורגני. התוצאות: הוא גילה אספרסו לא רע ואנטרקוט מעולה, אבל הכולסטרול הטוב שלו ירד, ויש לו יותר שומנים בדם. אה, כן, הוא גם עלה שני קילו וחצי
גיא מרוז | 10/9/2010 11:05
ההצעה שהגיעה מהעורך, לאכול חודש שלם אוכל אורגני בלבד, נפלה לחיקי כמו פרי בשל, שלא לומר כקינואה חלוטה בחלב עז שלא נימולה. בחצי השנה האחרונה נחשפתי לזבל הכימי והפחות כימי שמוכנס לתוך האוכל התעשייתי שאותו אנחנו צורכים בטונות. כל האמת על הפסטרמה, החומוס ללא חומוס, השניצלים שמעולם לא ראו תרנגולת בחייהם, שלא לדבר בזמן מותם הבלתי צפוי, ועוד לא אמרנו כלום על הנקניקיות. - פרשנות: אורגני? שאלה של אורח חיים בקיצור, המחשבה שבמשך חודש אכניס לבטן הרכה שלי, זו שהולכת ומשתבחת עם השנים, רק תוצרת אורגנית נקייה מזרחן סרטני ומבנזואט (יש חומר כזה, זה כמו בן זונה, רק עושה נזק גדול הרבה יותר ונמצא בהמון מאכלים מעובדים שאתם אוכלים) עשתה לי טוב על הלב. הרעיון נלקח היישר מהבחור האמריקאי שאכל חודש רק מקדונלד'ס. למה באמת לא לעשות הפוך? למה לא לראות מה קורה למישהו שבמשך חודש אוכל, שותה, חופף ונוגס רק בריאות עם תו הכשר של הארש"אלפ (ראשי תיבות של אוכל אורגני שאפילו אביב לביא לא ליטף אף פעם)? הלכתי על זה. זאת הזדמנות טובה, כך אמרתי לעצמי תוך הסתכלות במראה שאינה משקרת, להוריד גם איזה קילו או שניים, כי לא יכול להיות שאוכל כל כך בריא וטוב יהיה משמין או טעים במיוחד. איזו טעות חברים, איזו טעות. אבל עוד חזון למועד, או כמו שאמר לי מוכר הירקות האורגניים יוגב פומלית שוורץ: יש מספיק נבטים לכולם, לא צריך לדחוף. ![]() ''עבדכם הנאמן לא נגע בשום דבר שלא הולבשה עליו תווית אורגנית''. גיא מרוז והמוצרים האורגניים צילום: ראובן קסטרו כמו נזיר בודהיסטי. ישר כמו סרגל, תשאלו את אורלי אשתי. עבדכם הנאמן לא נגע, מצמץ או חשקק שום דבר שלא הולבשה עליו תווית אורגנית ברורה. חוץ מפעם אחת, כשרומיתי (הפרטים בהמשך), באמת לא זזתי מילימטר ימינה או אחורה. אספרסו לא בא לפי (עד שגיליתי שגם את זה יש למשוגעים האלה), שערותיי נחפפו רק במוצרים אורגניים, לא נשנשתי בייגלה שנגע בריסוס אמו, אפילו סוכרזית ומלח אורגניים מצאתי. הנה סקופ קטן-המלח האורגני הוא מעולה, רק מה, לא מלוח, אפילו טיפה מתקתק, ולכן יש להצטייד ברוטב סויה (אורגני כמובן) אם אתם רוצים דווקא להמליח את המזון. בקיצור, דליק היה גאה בי מבחינת ההקפדה וההליכה בתלם החרוש.
סוכם גם שאבדק לפני הניסוי ואחריו.
מלבד הבדיקות הפיזיות נבדק גם חשבון הבנק שלי, או ליתר דיוק, כל הוצאה אורגנית שעשיתי במהלך החודש המטורף הזה נרשמה ותויקה והממצאים, חברים, מפחידים. הכינו את הארנקים או פנו לבנק המשכנתאות הקרוב לביתכם. אני חושב שהכל ברור. עכשיו אפשר להתחיל. הבדיקות והתוצאות
הרשו לי לקחת אתכם בחזרה ל-2 באוגוסט 2010. בוקר, חם כמו בגיהינום ואני מגיע לקומה ה-11 באיכילוב , למחלקת כלי הדם. במקום הזה, תחת עינו הפקוחה של פרופ' שטרן, ייקחו לי לא מעט דם בלתי אורגני, ישקלו אותי, יבדקו היקפים וימדדו אפילו גובה ומוטיבציה. הקניות והמחיר
ברוכים הבאים ל"ניצת הדובדבן". אין ספק שמדובר באירוע מרגש. כמות המוצרים הבריאים שניבטים אליך מכל מדף באמת עושים חשק לחיות הרבה וטוב. מה אין שם? שווארמה בפיתה, אבל זה לא קשור כרגע. הכל יש שם! אין נבט אחד שגדל בשדה ולא נחת ב"ניצת", והשפע הזה מסנוור לגמרי. התחלתי להעמיס על העגלה, שלא לומר על שתי העגלות. בכל זאת, אני חייב לצייד את הבית בכל טוב אורגני כדי לדייק את הניסוי. הקפה והסוכרזית
הדבר שהכי הטריד אותי היה הקפה של הבוקר, כלומר מה עושים בלעדיו. יש לי מכונה קטנה וחביבה, ששנים עושה לי את הבוקר הרבה יותר טוב. הבנתי שהקסם הזה ימות, ובמקום התענוג האספרסוסיבי רכשתי קפה שחור אורגני, שהיה מפתיע משהו. לא היה לו ממש טעם של קפה, אבל מי צריך טעם עם כל הבריאות הזו מסביב? ויש גם נקודת זכות: הרי הבעיה הגדולה של קפה שחור היא השעות שאתה מחכה עד שכל החתיכות יירדו למטה, נכון? בקפה האורגני אין את העניין הזה, הוא נהיה נקי בתוך שניות. המסקנה שלי היא שהחתיכות בקפה הרגיל הן כנראה שאריות הריסוס, שלא קיימות באורגני. יופי של קפה. לא הכל צריך להיות טעים בחיים האלה. האוכל
קניתי באמת את טוב הארץ ומשמניה. מיד תראו כמה משמניה. טחינה מכל הסוגים, פסטות, עוגיות, גבינות, מיצים, ירקות ופירות, כמובן אורז מלא, אורז סופר מלא, אורז ללא אורז ואורז שעשוי מחסה. וגם קטשופ. כן, יש להם לכולירות גם קטשופ. הדבר הכי פחות בריא בתבל, סמל ההתבהמות האמריקאית מלאת השומנים והסוכרים - קיים גם בוורסיה האורגנית! והנה הסקופ השני: בקטשופ האורגני יש יותר קלוריות מאחיו הקונבנציונלי! הוא כמובן יקר יותר, אבל זה ברור. זה שהוא משמין יותר זו כבר שערורייה בעיניי. השבוע הראשון
לא היה קל, חברים, לא קל. שבוע בלי אספרסו (עדיין לא גיליתי את קפה לאביט) שבוע בלי אלכוהול (עדיין לא גיליתי את היין האורגני) ובעיקר שבוע שבו אני נורא מוגבל. אני כמו הצמחונים האלה, שלא נוגעים בשום דבר שעבר ליד אמו של הטלה, או כמו הטבעונים האלה שלא אוכלים ביצה לא שלוקה. הפכתי איש חרדי כזה, שלא יכול לנשנש בעבודה כלום וצריך להגיע הביתה בזמן כדי לאכול את פת השומשום האורגני שמחכה לו. ![]() מה פתאום אנטיביוטיקה. לול אורגני צילום: אלי דסה השבוע השני והשלישי
פה דווקא התחלתי לבלות. זה התחיל מפיליס גלזר, שבאה אליי הביתה ולימדה אותי דבר או שניים על קציצות אורגניות, שלעולם אמשיך להכין ולאכול, והמשיך בגילוי של אירוע מרשים ששמו "אבא גיל": מסעדה מקסימה, שנמצאת ביהודה הלוי, שני מטרים מאלנבי. זהו מקום קטן, כולם מדברים בו בשקט, יש להם תפריט מצומצם, שכולל חומוס קציצות וכל מיני ירקות ומרקים, כל כך נעים שם, כל כך נחמד ורגוע, שלא נעים לך לשלם כי אתה מרגיש שזה מקלקל את האווירה. בסוף אתה משלם וגם זוכה להפתעה: נורא זול יחסית לעולם הגזלן הזה. זול, אבל בעיקר טעים, וזה עוד ממתק שאני לוקח איתי גם בתום הניסוי. השבוע האחרון
בשבוע הזה קרו שני אירועים מרכזיים: המוצרים בבית החלו להיגמר, אז חזרתי ל"ניצת הדובדבן", ומנגד גיליתי את בית הקפה שמספק אספרסו אורגני, רשת לאביט החביבה. ![]() אולי עדיף לנסות את זה בבית. גינה אורגנית צילום: אלי דסה התוצאות
זהו, הגעתי שוב לאיכילוב, לפרופ' שטרן, למכשיר השקילה הבלתי מחמיא שלהם ולדגימות הדם. אני חושב שמדובר באחת האכזבות הגדולות של הניסויים הבלתי מדעיים מאז ועד עולם: בדיקות הדם שלי הידרדרו לתוצאות איומות. הכולסטרול הטוב שלי ירד, הכולסטרול הרע עלה, יש לי יותר סוכר בדם, יותר שומנים בדם, הדופק ולחץ הדם היו פחות טובים, והכי נורא - עליתי שני קילו וחצי!
ננסה להבין מה קרה כאן: את הדיאטה האורגנית עשיתי ללא פיקוח רפואי. פשוט אכלתי כל מה שרציתי וכמה שרציתי, הכל בתחום האורגני כמובן. אני חושב שההשמנה הגיע מכמות היוגורטים ה"בריאים" שאכלתי. בימים כתיקונם אני לא נוגע בכלום שהוא יותר מאפס אחוז שומן או סוכר. בחודש הזה הרשיתי לעצמי לאכול דברים שמנים ומתוקים מתוך ידיעה שאין בהם חומר משמר, אין בהם כל הרעל התעשייתי, ולכן הם בטח לא יהיו מזיקים ומשמינים. גם את החומוס ואת הלחם האורגני חיסלתי יפה, כך שכל אלה הובילו אותי להיות שמן יותר ובריא פחות. חשוב לי להדגיש שלא אכלתי יותר מהרגיל. יכול להיות שאילו הייתי אוכל רק אורגני רזה, לא נוגע בפירות או בחמוציות מקופלות בתוך חטיפים בריאים ואורגניים, הייתי איש יותר רזה היום. אבל, כאמור, תחושת הבריאות טמטמה את מוחי הבלתי קודח ממילא. באופן ברור הרגשתי טוב יותר בחודש הזה. שווה לברר למה. אולי הקוטג' שלהם, זה שעולה 21 שקל אבל לא מכיל בתוכו חומר מסוג E 224, שהוא חומר נוראי שבכמויות גדולות גורם כמעט לכל נזק אפשרי, עשה לי טוב על הנשמה. רק חבל שהכל יקר כל כך ונגיש לאחוז כה קטן באוכלוסייה. אם דליק, אביב לביא, פיליס גלזר וכל אלה שמקדמים את העולם האורגני יירתמו למען הורדת המחירים המטורפים כצעד ראשון, אפשר יהיה, כצעד שני, להקשיב להם ברצינות ולנסות להבין כמה נזק יש באוכל התעשייתי שאותו דוחפים לנו מבוקר עד ערב. ושתהיה שנה טובה ואורגנית. אורגנית, בטח אורגנית. נ.ב. השווארמה הראשונה שאכלתי בתום החודש הזה הייתה החוויה המזככת ביותר שעברתי בחיי. יותר מהביקור הראשון ברומא, יותר מכתיבת השיר הראשון שלי, יותר מהולדת ילדי הראשון. רק בשביל זה היה שווה כל החודש הזה. אגב, ואחרי שהבנתי את הפוטנציאל, את כל התהליך המנפח הזה תוכלו לראות בצבע ובתמונות נעות (בכבדות) בתוכנית הקרובה שלנו בערוץ 10. |