כיצד מכינים תחליפי חלב - שיבולת שועל, אורז, שקדים

פורסם: 6 ביולי 2014, 13:49 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 6 ביולי 2014, 13:50 ]

תחליפי החלב קיימים בשפע בעולם הטבעוני. מומלץ להתנסות בסוגים שונים של תחליפי חלב, עד למציאת התחליף החביב עליכם. ברוב המסעדות החלב המוגש לטבעונים או לאלו שנמנעים משתיית חלב מן החי, הוא חלב סויה - אך חשוב שתדעו שמומלץ לא לצרוך סויה בתדירות גבוהה, כמו כן, לחלב סויה לרוב יש תוספות של חומרים מזיקים, והחברות המפיקות אותו (חלב סויה תנובה למשל) הן אותן החברות שברשותן המחלבות הגדולות בארץ, כך שלמעשה אתם מזרימים את כספכם לרפתות.
ישנם תחליפי חלב פופולארים במיוחד כמו חלב אורז - שקדים, חלב אורז, שיבולת וכד' ואת כולם ניתן לרכוש בבתי הטבע או להכין בהכנה פשוטה וקלה בבית:

חלב שיבולת
חלב שיבולת הוא מהקלים ביותר להכנה. על כל רבע כוס שיבולת שועל ניתן להוסיף בין שלושת רבעים - לכוס מיים שלמה. ניתן להוסיף תמצית וניל, מעט סירופ מייפל להמתקה, ואפילו מספר אגוזי מלך או שקדים ולטחון יחד בבלנדר למשך דקה או שתיים, לתת לכל המרכיבים להתערבל היטב. לאחר מכן יש לסחוט דרך חיתול בד או חתיכת בד אווריריות, ולמעשה לסנן את המוצקים. החלב מוכן.

חלב אורז

מבשלים אורז (המלצתינו היא לבשל אורז בסמתי מלא) - על כוס רבע אורז מוסיפים כוס מיים. מבשלים כארבעים דקות - עד שעה על אש נמוכה, כדי לתת לאורז לספוח את כל הנוזלים. יחד עם מעט וניל, מייפל להמתקה לפי טעם. גם לחלב האורז ניתן להוסיף מספר אגוזים. טוחנים יחדיו במשך שתיים - שלוש דקות. מניחים לחלב לעמוד כארבעים דקות. הנוזלים שוקעים ואז אפשר לסנן את הנוזלים דרך בד אוורירי או חיתול בד. מתאים גם לדייסת אורז

חלב שקדים

חלב שקדים יכול להיות פשוט להכנה, במידה ולא משרים את השקדים ומפיקים את החלב מהשקדים בשלמותם, או ניתן להשרות את השקדים במים חמים למשך כשעה - עד לילה שלם, ואז לקלף את השקדים מקליפתם. 
את השקדים (המקולפים או לא, לפי בחירתכם) מכניסים לבלנדר יחד עם מים וטוחנים. אפשר להוסיף מעט וניל. לחלב שקדים אין צורך להוסיף נוזל ממתיק שכן בשקדים עצמם מצויה מתיקות. מסננים דרך חיתול בד או בד אוורירי.


וטיפים לסיום...

לאחר שהכנתם את שלושת תחליפי החלב הבסיסיים האלו תוכלו להתנסות בחלב אורז - שקדים על ידי עירבוב של השקדים עם האורז, או חלב שיבולת - שקדים.

חלב השקדים, או חלב האורז-שקדים מומלץ במיוחד למשקאות חמים כמו קפה ושוקו. יחד עם תחליף החלב תוכלו להכין אפילו קפוצ'ינו.

כל שלושת תחליפי החלב מתאימים להכנת דייסות, שייקים בסגנון מתוק ומפנק במיוחד, למשל תחליף חלב, יחד עם אגוזים, תמרים, תאנה וג'וגיבריז (הגוג'יבריז הוא סופרפוד מיוחד במינו).

תחליפי החלב הולכים גם יחד עם קורנפלקס. ניתן אפילו להוסיפם לתבשילים מסויימים, למתכונים מתוקים ועוד.

לכתבה באתר veganrawfood.co.il


כיצד להכין חלב מהצומח

"חלב" טבעי מהצומח הוא לרוב תוצאת הערבול של אגוזים (שקדים, מקדמיה, פיסטוקים, קשיו ועוד) או זרעים (שומשום) עם מים ותמרים. טעים מאוד, מזין, מרווה ויכול להוות ארוחה בפני עצמה הכוללת את כל אבות המזון. בנוסף, קל מאוד להכין בבית בעזרת בלנדר או מעבד מזון, ובקיץ, חלב צמחי קר הוא תענוג מרענן.

איך מכינים?

כלים דרושים: בלנדר חזק או מעבד מזון. אם אין בלנדר חזק מומלץ לטחון את האגוזים/זרעים במטחנת תבלינים.

הערות חשובות

  • ככל שהמרכיבים יותר טריים ואיכותיים התוצאה יותר טעימה ומזינה.
  • תמרים נעשים מאוד קשים במגע עם מים קרים או פירות קרים. אם ברצוננו להכין משקה קר, קודם מבלנדרים את התמרים במים בטמפרטורת החדר ולאחר שהתערבלו היטב מוסיפים מים קרים או קרח. כמובן, כדאי לחשב מראש כמויות כדי לא לדלל את הטעם יותר מדי.
  • אם מתכננים לעבוד עם בלנדר לא חזק:
    1. כדאי לטחון את האגוזים/הזרעים לפני הכנסתם לבלנדר במטחנת תבלינים.
    2. אפשר להשרות במים את התמרים מראש, כך שיהיו יותר רכים וקלים לריסוק. יש להשרות באותם המים שנשתמש להכנת החלב.
  • להכנת ה"חלב" נשתמש באגוזים/זרעים לא קלויים וללא מלח.

מתכונים, שהם גם מתכונאים!

מתכונאים הם מתכונים ממרכיבים במצבם הטבעי הנא/חי raw food, תודה לאופק און בר על יצירת המונח בעברית (:
כל המתכונאים להלן מחושבים עבור מנה אחת, אפשר להכפיל אם רצויה כמות יותר גדולה.

חלב שקדים

חלב שקדים בסיסי

  • 20 שקדים, שהושרו לילה לפני במים וקולפו לפני השימוש. ההשריה מעוררת לחיים את השקדים (טרום הנבטה) וגם מאפשרת את קילופם בקלות. קליפת השקדים הדקה מכילה חומצה תאנית וציאנידית שאינה מומלצת לאכילת האדם.
  • 4 תמרים קטנים (אנחנו משתמשים בברהי). או 2-3 מג'הול.
  • כוס וחצי מים (כ-300 מ"ל).

תוספות אפשריות: אחרי הערבול הראשון תותי שדה או תותי עץ לקבלת חלב ורוד ותותי. בננות קפואות לחלב עשיר וסמיך יותר. אפרסקים לחלב קיצי, וזו רק ההתחלה!

חלב שומשום

חלב שומשום בסיסי

  • 3 כפות שומשום מלא, עדיף אורגני. את השומשום כדאי להשרות כ4 שעות מראש. משתמשים בשומשום ללא מי ההשריה. אם אין ברשותכם בלנדר חזק, לא להשרות, פשוט לטחון במטחנת תבלינים ממש לפני השימוש).
  • 5 תמרים.
  • כוס וחצי מים (כ300 מ"ל)

תוספות אפשריות: קצת אבקת וניל טבעית, קינמון או גרד לימון/ תפוז.

חלב שומשום חרובים

חלב שומשום חרובים, או "שוקו שומשום"

למה חרובים? כל ההסברים כאן

  • 3 כפות שומשום מלא, עדיף אורגני. את השומשום כדאי להשרות כ-4 שעות מראש. משתמשים בשומשום ללא מי ההשריה. (אם אין ברשותכם בלנדר חזק, לא להשרות, פשוט לטחון במטחנת תבלינים ממש לפני השימוש)
  • 5 תמרים.
  • כוס וחצי מים (כ300 מ"ל).
  • כ-כף אבקת חרובים ללא סוכר.
  • קצת גרד קליפת לימון או תפוז.
  • קצת אבקת וניל.

תוספות אפשריות: לאחר הערבול הראשון, בננה קפואה או קרח.

חלב פיסטוקים או מקדמיה

מכינים באותה הדרך: 20 אגוזים, כ-4 תמרים, 300 מ"ל מים, ערבול ואם רוצים, תוספות.

מהר למעלה

מה עוד אפשר להכין?

  • חלב ממקור צמחי יכול להיות בסיס לארטיקים ולגלידות. יותר פרטים כאן.
  • אם נכין את המתכון ונשים פחות מכמות המים שצוינה (ופחות תמרים), במקום חלב נקבל מין קרם סמיך, המזכיר טקסטורה של יוגורט או מעדן. אפשר לתוכם לחתוך חתיכות של פירות, חגיגה! להוספת חמיצות כמו יוגורט, מוסיפים קצת מיץ לימון.
מהר למעלה

טעים ומזין

חלב ממקור צמחי, בעיקר חלב שקדים או שומשום, מזין ביותר ומתאים גם לתינוקות וילדים קטנים (מומלץ להתייעץ עם בעלי מקצוע). חלב שקדים מצטיין בתכולה של חלבון זמין לספיגה, מדובר על 25% חלבון ל-100 גרם. גם שומן בריא, ברזל, אשלגן, וחלק מויטמיני מקבוצת B. זרעי השומשום המלא עשירים בכ-20% חלבון ל-100 גרם, ריכוז גבוה של ברזל ומינרלים, ויטמינים מגוונים ביניהם A וE. במיוחד מצטיין השומשום בתכולת הסידן – בכל 100 גרם יש 1,125 מ"ג סידן (לשם השוואה, ב100 גרם חלב פרה יש 118 מ"ג, ו-100 גרם שקדים 254 מ"ג). תמרים מהווים מקור אנרגיה זמינה ומכילים מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים. לפעוטות מסננים את החלב בעזרת שקית סינון שאפשר להכין בקלות בבית או לקנות מוכן. את השקיות שלנו אימא שלי תפרה (: ולאחרונה פיתחנו שקית יותר קלה לניקוי שהיא גם ידידותית לתופרות חובבניות כמוני. הנה המודלים.

שקית סינון מוכנה

שקית סינון מוכנה

שקית לגמרי פתוחה

שקית לגמרי פתוחה

שקית סגורה יותר

שקית סגורה יותר

מוכן! הזבוב לצורך קנה מידה (:

שקית מוכנה

חלב שקדים מוכן לסינון

סינון חלב שקדים

אחרי הסינון

אחרי הסינון

לכתבה באתר bayadaim.org.il

איך מכינים חלב שקדים


כתבות קשורות
:


Comments