מועד פרסום: 27/10/2009
אם אתם סובלים מעודף כולסטרול או יתר לחץ דם, אתם כנראה לא לבד. סקר מקיף שערך איגוד הקרדיולוגים לרגל שבוע בריאות הלב ושפורסם היום (ג'), מראה כי 43% מבני ה-30 עד 70 בישראל סובלים לפחות ממחלה קרדיווסקולרית אחת.
על פי הנתונים, התחלואה הקרדיווסקולרית מתחילה להיות חלק קבוע מאורח החיים של אדם כבר בטווח הגילאים של 30 עד 39, אז דיווח אחד מכל חמישה בקבוצת גיל זו כי הוא סובל לפחות ממחלה אחת מסוג זה.
המצב הופך קשה יותר בגילאי ה-60 עד 70, ש-80.4% מטווח גילאים זה העידו כי הם סובלים מאחת מהמחלות הקרדיווסקלוריות. עוד עולה מנתוני הסקר כי רוב הציבור, 67%, נושא גורם סיכון אחד לפחות המעלה את הסיכוי למחלת לב.
הסקר, שנערך בחסות חברת שחל רפואת העתיד על ידי מכון KDM והקיף 500 משיבים, מצא שכ-60% מהישראלים מעידים על עצמם כעוסקים בפעילות גופנית. הצעירים, בגילאי 30 עד 39, עוסקים פחות בפעילות גופנית, 51.6%, אך ככל שמתבגרים עולה כמות המתאמנים לכ-60%.
הספורט המועדף על תושבי מדינת ישראל על פי הסקר, היא הצעידה עם 62.6% ולאחריה פעילות בחדר כושר עם 24.1%. עם זאת, על אף האחוז הגבוה יחסית של העוסקים בספורט, הראה הסקר כי בעיית עודף המשקל הולכת ומחריפה.
לא מטפלים בכולסטרול
60% מהנשאלים העידו על עצמם שהם צריכים לרדת במשקל, ו-30% מהם הודו כי הם בעודף משקל של חמישה ק"ג. 15% דיווחו על עודף משקל שנע בין חמישה לעשרה ק"ג. ממצאים נוספים שעלו מהסקר, מתייחסים להרגלי החיים של הצעירים במדגם בגילאי 39-30. כמעט מחצית מהם, 44%, העידו שהם אוכלים מכל הבא ליד כי "חיים רק פעם אחת". עובדה זו מוסיפה ככל הנראה לאחוז המעשנים הגבוה יחסית בקבוצת גיל זו, העומד על 33.3%.
31.7% מהם לא נבדקים כלל, ו-23% נבדקים רק בהוראת הרופא. "אנו עדים למגמה של אנשים המתקרבים לגיל סיכון, אך לא מתייחסים כמעט כלל לגורמי הסיכון לתחלואת לב", הסבירו יו"ר ומזכ"ל האיגוד הקרדיולוגי, פרופ' גד קרן ופרופ' דורון זגר. "חשוב מאד לזכור כי אנשים בגילאים אלו תופסים את עצמם צעירים, אך הגוף נהיה פחות סלחן. גורמי סיכון לא מטופלים לאורך זמן עשויים להוביל לתוצאות קשות ובלתי הפיכות בעתיד".
בכל הקשור לטיפול בכולסטרול התמונה קשה יותר. כ-65% מהממשתתפים במדגם בכל הגילאים, העידו כי אינם יודעים מהי רמת הכולסטרול בדמם. שליש מבין אלה שידעו היכן הם ממוקמים וסובלים מכולסטרול גבוה, אינם מטופלים.
"חוסר המודעות לבעיית הכולסטרול הוא נתון מדאיג מאד", מסבירים קרן וזגר. "באמצעים פשוטים מאד ניתן להציל אלפי בני אדם כל שנה: תזונה נכונה, להבדק באופן סדיר, לעסוק בספורט ולהמנע מעישון". לכתבה ב-nrg |