כמה אוכל נשלח לאשפה?

פורסם: 12 באוק׳ 2010, 5:45 על ידי: Sustainability Org

מחקר חדש מגלה כי האמריקאים משליכים לפח כ-27% מכמות המזון השנתית המיוצרת עבורם. החוקרים סבורים כי צמצום משמעותי בתופעה יביא לחסכון באנרגיה. וגם, מה לעשות עם הפרשות בע"ח?

אלכס דורון | 11/10/2010 15:42 

אחת הדרכים המשמעותיות ביותר להשגת חסכון אפקטיבי באנרגיה היא לערוך צמצום משמעותי בכמות השלכת שאריות המזון העודף לפח האשפה. זאת בעקבות ממצאים של מחקר חדש, על פיו האמריקאים משליכים לפח כ-27% מכמות המזון השנתית המיוצרת עבורם

כמעט שליש מהמזון בארה
כמעט שליש מהמזון בארה"ב מוצא דרכו לאתרי הפסולת צילום: אי-פי-איי

עורכי המחקר טוענים שצמצום בכמויות האשפה הביתית יביא מיידית לחסכון באנרגיה שיהיה שווה ערך ל-350 מיליון חביות נפט בשנה עבור משק האנרגיה של ארצות הברית. או במלים אחרות, חסכון של כשני אחוזים מסך כל צריכת הנפט השנתית שלה לאנרגיה חשמלית

"זה צעד פשוט, נכון, נבון, שלא יכאיב לשום כיס ולא יכביד על שום תקציב", אומרים מחברי המחקר. "התוצאה תהיה חסכון ענק באנרגיה", טוענים ד"ר מייקל וובר, מהמחלקה להנדסה מכאנית במרכז למדיניות אנרגיה וסביבה בינלאומיים באוניברסיטת מדינת טקסס, ושותפתו המדענית אמנדה קולר, בדיווחם לכתב העת המקצועי Environmental Science & Technology. הגם שהנתונים עליהם מבוסס מחקרם הם אמריקאים, אין ספק שהם יהיו נכונים גם עבור ישראל – מדינה שכמויות האשפה הביתית שמיוצרת בה היא מהגבוהות בעולם המערבי.

כאילו אין רעבים באפריקה

לצורך יצור המזון בארצות הברית דרושים 1.4 מיליארד חביות נפט בשנה. הכמות הזאת כוללת את הנפט להנעת המכונות המייצרות את פריטי המזון השונים, חומרי האריזה, המתקנים לאחסון, קירור ולהפעלת ערוצי ההפצה. בין 8% ל-16% מכלל צריכת האנרגיה בארצות הברית הולכת על מזון. אבל מתברר, כאמור, כי האמריקאים משליכים לפח כ-27% מכמות המזון השנתית המיוצרת עבורם. ממש לא ייאמן. צמצום בממדי התופעה הבזבזנית הזאת – אומרים המדענים – יביא לחסכון באנרגיה.


השיעורים הגבוהים ביותר של שאריות מזון המושלכות מדי שנה לפחי הזבל ברחבי ארצות הברית (בידי המגזר הביתי וגם על-ידי בתי קפה ומסעדות כמובן) הם:

מחברי המחקר הדגישו כי יתכן מאד שמרכיבי הפסולת הנ"ל אפילו גבוהים יותר, כיוון שחלק מהנתונים שקיבלו ממשרד החקלאות האמריקני פשוט אינם מעודכנים  והם מניחים שהבזבוז לכן הוא גדול הרבה יותר.

צורך הכרחי
לצד הרעיון הפשוט לצמצום באנרגיה, צצים לאחרונה רעיונות טכנולוגיים לא מעטים להשגת חסכון באנרגיה, ממש כפטריות אחרי הגשם. רובם נדחפים בידי צעירים נלהבים המודעים לנושאי סביבה.

בבריטניה למשל יצא לדרך בימים אלו מיזם מקורי משותף לחברת המים "תיימז" ולשתי חברות גז. הרעיון: לאסוף את כל ההפרשות של בני האדם הנשטפות דרך האסלות הביתיות למערכת הביוב, ולנצל את החומר האורגני המוצק שיעבור כמובן הליכי עיבוד מיוחדים, כמקור זול לגז למערכות החימום והחשמל הביתיות. הניסוי הראשון של הפעלת המערכת הזאת יקיף 200 בתי-אב וישקיעו בו בתחילת הדרך 2.5 מיליון ליש"ט.

בו בעת יצא לדרך בקיימברידג' מיזם מעניין שהגו סטודנטים מהמכון הטכנולוגי המפורסם בעולם MIT ולפיו ייאספו הפרשות של כלבי המחמד בעיר למכלים מיוחדים שפוזרו ברחבי העיר. כל אחד הוא בן 2,000 ליטר. החומר שייאסף ישמש דלק ליצור החשמל הדרוש לתאורת הפארק העירוני הגדול שבו כמובן מבלים כלבי המחמד ובעליהם.

לכתבה באתר nrg
Comments