הלחצים הפוליטיים משליכים את חוק שקיות הפלסטיק לאשפה

פורסם: 12 בדצמ׳ 2014, 12:30 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 12 בדצמ׳ 2014, 12:31 ]

ההצעה לאסור חלוקה בחינם של שקיות חד פעמיות הגיעה לאישור ועדת הפנים של הכנסת, אך יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב, הבהירה כי לא תאפשר לאשרה במתכונתה: "פנו אליי יצרני שקיות, יבואנים, בעלי מכולות וחברי כנסת ערבים וחרדים ואמרו שהחוק קשה"

מאת אבי בר-אלי, 26/11/2014

הצעת החוק המתוקשרת שלפיה תיאסר חלוקה בחינם של שקיות פלסטיק חד-פעמיות (שקיות ניילון/גופייה) ברשתות המזון - בדרך להתמסמס, עוד לפני שנחסכה ולו מכירת שקית מזהמת אחת. הסיבה - מכבש לחצים שמופעל על חברי הכנסת מצד לובי יצרני השקיות ויבואניהן, וכן מצד נציגי המגזר החרדי והערבי.

בפתח הדיון הראשון שקיימה היום ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, באישור הנדרש להצעת החוק, הבהירה יו"ר הוועדה, ח"כ מירי רגב (הליכוד) כי לא תאשר את הצעת החוק במתכונתה. "יש הרבה בעיות עם החוק הזה. פנו אליי יצרנים, יבואנים, בעלי מכולות וחברי כנסת ערביים וחרדים ואמרו שהחוק קשה", אמרה רגב. "אני לא מבטיחה שאעמוד בלוח הזמנים לאישור החוק בינואר. לא מקדמים הצעת חוק לפני שהכנסת אמרה את דברה", הוסיפה.

רגב טענה בפתח הדיון כי ההיטל הנמוך שנקבע בעבור חלוקת שקית – 30 אגורות (ללא מע"מ) - גבוה מדי, וכי יש להגבילו. זאת, אף שבהצעת החוק המקורית ביקש המשרד להגנת הסביבה לקבוע היטל של 60 אגורות - וזה קוצץ מאז בעקבות לחצים פוליטיים. בלחץ ועדת השרים לענייני חקיקה הופחת ההיטל ביולי ל-40 אגורות. בלחץ שר הכלכלה, נפתלי בנט הוא נחתך חודש לאחר מכן ל-30 אגורות, והמשרד להגנת הסביבה נאלץ להסכים להפחתתו ל-20 אגורות שנתיים לאחר החלת החוק, והורדתו ל-10 אגורות בלבד, ארבע שנים מרגע כניסת החוק לתוקף.

להנחת גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה יביא ההיטל המופחת לצמצום של כשליש בלבד בחלוקת שקיות הפלסטיק בישראל, שנאמדת ב-2.6 מיליארד שקיות בשנה. הנחה זו גובתה גם על ידי עמותת אדם, טבע ודין, שטענה כי "ההפחתה אוטומטית של גובה ההיטל עלולה לפגוע בהשגת מטרת החוק, וההיטל נמוך באופן קיצוני מהמקובל בעולם".

חרף אזהרות אלה, הכריזה רגב בדיון: "אנחנו נקבע את גובה ההיטל. 30 אגורות זה הרבה כסף. לא נהפוך את התחום לפרה חולבת של משרד האוצר". רגב האשימה את המשרד להגנת הסביבה בהתעלמות מאוכלוסיות חלשות שאינן רוכשות את מצרכיהן ברשתות השיווק. אלא שיוזם החוק, השר להגנת הסביבה הפורש עמיר פרץ (התנועה), השיב לה כי כל בית אב יזכה לשבעה סלים רב פעמיים בחינם, וכי המשרד יממן חלוקה בחינם של עוד מיליון סלים באזורים שאינם נגישים לרשתות.

מירי רגב
מירי רגב
צילום: אורן נחשון

לפי תוכנית המשרד, באמצעות חשבונות החשמל ישוגרו לבתים בישראל קופונים לקבלת הסלים ברשתות השיווק. אלה יירכשו על ידי הרשתות עצמן, בעלות של כ-100 מיליון שקל, היות שהרשתות ממילא ייהנו מחיסכון שנתי של כ-80 מיליון שקל ברכישת שקיות. אגב, מהחוק המתוכנן יוחרגו בתי מרקחת, וכן מזון הנמכר בתפזורת - כמו ירקות או גרעינים.

תקבולי ההיטל יועברו, בין היתר, לקרן ניקיון סביבתית ולמנגנון סיוע ליצרני השקיות המקומיים שייפגעו מההחלטה. לפי הערכות, רק 40% מהשקיות הנמכרות בשוק מקורן בייצור מקומי, והיתר מיובאות – בעיקר משטחי הרשות הפלסטינאית ומירדן. זאת, כאשר ישראל היא המדינה המפותחת האחרונה שמחלקת שקיות פלסטיק בחינם.

צילום: ערוץ היוטיוב המשרד להגנת הסביבה


Comments