שורש הבעיה: אוכל גרוע לא נתפס אצלנו כאויב

פורסם: 10 באוק׳ 2010, 7:06 על ידי: Sustainability Org

ביום שבו ג'אנק פוד יקבל יחס של סיגריות כולל דברי אזהרה על פרסומות ומיסוי גבוה שיהפוך אוכל רע למעמסה כלכלית כבדה, הרגלי הצריכה יתחילו להשתנות

אביב לביא | 10/10/2010 5:45

מי אמר שישראל מידרדרת בכל המדדים העולמיים? הנה, יש דירוג אחד שבו כבשנו לאחרונה מקום בצמרת הגבוהה: דירוג השמנת הילדים. דוח שפרסם ה-OECD מדרג את ישראל במקום ה-11 מתוך 33 מדינות בשיעור הילדים הסובלים מעודף משקל. אחד מכל ארבעה ילדים ישראלים זקוק לדיאטה.

איפה הימים שבהם התפריט הים-תיכוני המפורסם, נוטף שמן הזית והבריאות, סייע לצברים הצעירים לדלג, קלי רגליים ודקי גזרה, מאחורי עמיתיהם בעולם המערבי המדושן?

במשרד הבריאות מספרים על ועדות ומומחים שעמלים בסתר על תוכנית לאומית למאבק במה שכבר הוגדר "המגיפה של המאה ה-21". אבל צריך להיות אופטימיסט מושבע כדי להאמין שבשנים הקרובות תתחולל כאן מהפכה תזונתית. אי אפשר לחולל מהפך כזה בלי להיכנס לעימות חזיתי עם תעשיית המזון והפרסום, עימות שעוד לפני שריקת הפתיחה אפשר לסכם אותו בשתי מילים - לא כוחות.

עד להודעה חדשה, מי שמתעקש לגדל ילדים בישראל על תפריט בריא ושפוי, נאלץ להדוף על בסיס יומי מתקפות מכל עבר. הפרסומות שמגיחות מכל פינה משתמשות באופן ציני בדמויות נערצות על ילדים ומכוונות במיומנות מרושעת את המסרים היישר לעולם המושגים שלהם.

מתי ראיתם בפעם האחרונה פרסומת שמשווקת את המלפפון כפריט המאכל הכי מגניב בסביבה? את התפקיד כפוי הטובה הזה משאירים להורים, המתמעטים והולכים, שמתעקשים ליידד את ילדיהם עם ירקות.

ביותר מדי מקומות עדיין מוכרים לילדים משקאות ממותקים

מה כבר מבקש הורה שמנסה לעמוד כחומה בצורה מול שטיפת המוח של התאגידים? קצת עזרה מהמדינה. איפה. קחו לדוגמה את מערכת החינוך. במקום שתשמש מקלט שמגונן על הילדים מפני המזבלה הגסטרונומית שממתינה להם בחוץ, במקרים רבים היא משתפת פעולה.

נכון, בבתי ספר ובגני ילדים מסוימים יש התעוררות, אבל לרוב זו יוזמה נקודתית של אנשי צוות עם מודעות לנושא. ביותר מדי מקומות עדיין מוכרים לילדים משקאות ממותקים ומגישים להם מוצרי בשר תעשייתיים נחותים.

במתנ"סים ניצבות מכונות חטיפים, ובכיתות מדקלמים תוכניות לימוד עם אופי פרסומי בולט, שנוסחו על ידי תאגידי מזון וכוללות המלצות על מוצרים שערכם הבריאותי מפוקפק. הנה תחום שבו גדעון סער יכול להטביע את חותמו בקלות יחסית: כל שהוא צריך זה להורות מחר בבוקר להעיף את כל הג'אנק הזה מהכיתות והמסדרונות.

שורש הבעיה טמון בכך שאוכל גרוע עדיין לא נתפס אצלנו כאויב. ההכרה בכך שמזון עתיר שומן, סוכר ומלח הוא קטסטרופה בריאותית, סביבתית וכמובן כלכלית-עלויות הטיפול בתחלואים שתפריט כזה יוצר מתבטאות במיליארדים - עדיין לא חלחלה. ביום שבו ג'אנק פוד יקבל יחס של סיגריות, כולל דברי אזהרה על פרסומות ומיסוי גבוה שיהפוך אוכל רע למעמסה כלכלית כבדה, הרגלי הצריכה יתחילו להשתנות.

נכון, מדובר בתחום מורכב יותר מעולם הסיגריות, וההחלטה היכן עובר הקו המפריד בין אוכל בריא למזיק מורכבת ועדינה. זה לא פשוט, אבל זה אפשרי. צריך רק לרצות. עד שבאמת נרצה, יעברו כנראה עוד כמה שנים טובות והרבה ילדים שיולעטו באוכל זול וישלמו ביוקר.

לכתבה באתר nrg

כתבות קשורות:
מחקר בארה"ב: קשר בין השמנה, צריכת דלק, תאונות, הוצאות
במשרד הבריאות מנסים להילחם בהשמנה וגם ביצרני המזון
דו"ח: ישראל במקום 11 בעולם בעודף משקל בילדים
מחקר: שליש מילדי הגן בישראל - בעודף משקל
ראשל"צ - ההורים יוצאים למאבק נגד מכונות השתיה בבתי הספר
המרכזים הקהילתיים מופקרים לשלטון מכונות החטיפים
משבר מכונת החטיפים
ישיבה ממושכת כרוכה בסיכונים בריאותיים
למה לרכב על אופניים - ההיבט הבריאותי
הקשר בין רכיבה על אופניים, פעילות גופנית, בריאות ומניעת מחלות לב
עודף המשקל במרבית מדינות ה-OECD הוכפל ואף שולש מאז 1980
רכיבה על אופניים והליכה מהירה מסייעים להפחתת משקל בנשים
Comments