כמה שאלות קבועות שמופנות לטבעוני - וגם התשובות

פורסם: 31 במרץ 2013, 13:51 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 20 במאי 2020, 7:38 ]

קוראים לזה "הטרנד הטבעוני", ועל אף שהביטוי נושא עמו סנטימנט שלילי משהו - כותב שורות אלה החליט לפני שלוש שנים לעלות על הגל ■ אם טבעונות נראית לכם עדיין כמו מטרד קולני או סתם סטייה אופנתית, אולי כדאי שתכירו את הצד הטבעוני של הסיפור

מאת אמיתי זיו, 31/3/2013

אני אוהב חיות מלידה. במשך שנים אכלתי בשר בתענוג, אבל עם רגשות אשם. בהמשך נהפכתי לחצימחוני ‏(Flexitarian‏), אחר כך לצמחו־דג ‏(Pescetarian‏) ולבסוף, הרבה בזכות הספרים "לאכול בעלי חיים" ו"שנת הבשרים שלי", נהפכתי לטבעוני. אני חי ככה כבר שלוש שנים.

מה זה בכלל אומר?

טבעונים לא רוצים לקחת שום דבר מממלכת החי. מסיבה זו, אנחנו לא אוכלים בשר - וגם דגים זה בשר - לא שותים חלב, לא אוכלים גבינה וגם ביצים הן מחוץ לתפריט. כן, כל האוכל שלנו הוא פרווה, בגלל זה אפשר לראות יותר ויותר תל אביבים ב–AM:PM מחפשים את הכשרות על כל מוצר.

טבעוני ישתדל גם לא ללבוש עור, וגם לא צמר, משי או קשקשים. אנחנו לא רוצים להיות שותפים להרג או לניצול של חיות בכל דרך, כשהבולטת ביותר היא תעשיית המזון. לתפישתנו, החיות אינן "שלנו" כדי שנאסור אותן, נצרוב אותן, נקטום אותן, נשחט אותן ונמכור אותן.

אז מה אתה אוכל?

מצחיק לציין שהשאלה הזאת מופנית אלי בדרך כלל בזמן ארוחה, כשמולי צלחת מלאה בכל טוב. בכל אופן, אנחנו אוכלים את האוכל שמאכיל את מרבית אוכלוסיית העולם: דגנים, קטניות, פירות וירקות.

דגנים, כלומר כמובן אורז, אבל גם כוסמת, בורגול, קוסקוס, קינואה ודוחן. קטניות, כלומר עדשים על כל גווניהן, אבל גם שעועית בשלל צבעים. חומוס הוא מרכיב מרכזי בתזונה - וגם אפונה, אזוקי ולוביה.

במגירת הירקות שלי אפשר למצוא כמובן עגבניות ומלפפונים, גזר וחסה, אבל גם קייל ‏(כרוב עלים‏), תרד, אנדיב וסלרי. העניין הוא גיוון, גיוון - ושוב גיוון. אנחנו אוכלים גם אגוזים וגרעינים וגם אצות. אני אגיד לך מה אני לא אוכל: טבעול. וכמוני רוב הצמחונים. טבעול זה לאמהות שלא יודעות מה לתת למתבגר ה"פתאום צמחוני" שלהן.

קשה...

מה שקשה זה לשכנע קרניבורים שאחרי המעבר לטבעונות המנעד הקולינרי מתרחב פלאים. תחשבו על ארוחת ערב ישראלית: כף קוטג', 2 ביצי עין וקצת ירק. אצלנו, כל ארוחה זו הרפתקה אחרת. כמו בכל דיאטה, אפשר לאכול פאסט־פוד ואפשר להכין אוכל גורמה טבעוני. ממש כך.

לכתבות נוספות ממוסף החג:

■ מתגוררים בלב ת"א - ולא נכנסו לסופרמרקט כבר חמש שנים

■ "אוכל בריא יעלה את תוחלת החיים מ-82 ל-90 שנה"

"אני מסתכלת על המורה ומדמיינת בננה"

■ "מספר האנשים המציגים עצמם כדיאטנים עולה על מספר הדיאטנים הרשמיים"

אז אתה אוכל רק אורגני?

לא. זה בלבול נפוץ. הטבעונים הם לא בריאותנים. תיאורטית, טבעוני יכול להסניף סוכר ולהזריק קמח לבן. בפועל, עם התגברות המודעות לתזונה, משתדלים לאכול גם יותר בריא. באמת, אני אישית אוכל גם פלאפל ‏(מטוגן!‏) בפיתה ‏(מקמח לבן!‏) וגם אוהב קינוח מתוק, קפה וכוס ויסקי בנסיבות הנכונות - ששכיחות מאוד במקרה שלי.

ומה עושים במסעדות?

אוכלים! ולא צריך להסתפק במסעדות שמיועדות לטבעונים בלבד, כמו בודהה בורגר. כמובן שכל חומוסייה היא אופציה, אבל גם כל מסעדה הודית, סינית או תאילנדית הן תמיד ידידותיות לטבעון; בסושיות יש תמיד קומבינציה צמחונית - ואפילו במסעדות איטלקיות יש תמיד מנת אליו־אוליו טבעונית.

באופן כללי, מסעדות בשריות הן דווקא היותר ידידותיות, כי אפשר לאכול את כל התוספות. במקומות חלביים מתעקשים לדחוף גבינה לכל דבר, אבל אפילו בבתי קפה תמיד אפשר למצוא סלט שהוא נטול מיץ־פרה. כשיש ביקוש, יש היצע - ובעקבות ה"טרנד" הטבעוני, יש יותר ויותר מנות טבעונית במסעדות, וקל למצוא אותן באתר
veganfriendly.co.il ובאפליקציית Go Vegan.

תגיד את האמת, אתה לא מתגעגע לבשר?

יש טבעונים טובים ממני, שמסתכלים על חתיכת סטייק ורואים בה חיה מתה, שפעם היו לה רגשות ופחדים. אני מקולקל - קבב תמיד ייראה לי כמו אוכל טעים. ריח המנגל נעים לי. אבל מה המחיר של הטעים הזה? מה הגבול שלו? או כדברי השיר: "כמה רוע אפשר לבלוע?". אני שלם ומאושר עם הבחירה הטבעונית שלי, ולכן השארתי את התזונה הקודמת מאחור, בלי להציץ מעבר לכתף.

לא חסרים לך דברים בגוף?

חסר לי B12, כמו להרבה מאוכלי הבשר, ואני נוטל אותו באופן חיצוני. בכל השאר, אני מביס כל קרניבור. אני מנהל אורך חיים ספורטיבי - אני שוחה, רץ, רוכב על אופניים ומתאמן באומנות לחימה די תובענית. באחרונה סיימנו אימון של 24 שעות, אבל זה כבר לכתבה אחרת.

יותר יקר להיות טבעוני?

טבעונות היא אקט צרכני בשני מובנים. ראשית, היא התזונה הכי זולה שאפשר להשיג. מה יותר זול משקית עדשים, אורז ותפוח אדמה, חסה ערבית וצרור פטרוזיליה? לא פלא שמזונות היסוד של רוב האומות הם טבעוניים ‏(מישהו אמר פלאפל?‏). באספקט רחב יותר, טבעונות היא המחאה הצרכנית האולטימטיבית. אצלי - מחאת הקוטג' היא כל השנה. הטבעונות שמה על הרגלי הקניות שלנו כזה פילטר חכם, שהיא נהפכת לבעיטה בתרבות הצריכה המערבית.

בכנות, למה אתה טבעוני?

התשובה הכי טובה היא: למה אתה לא?

אכילת בשר בעולם המערבי כרוכה בהדחקה מודעת של תהליכי ייצור הבשר. כולם יודעים ש"אם קירות בתי המטבחיים היו עשויים זכוכית, כולם היו צמחונים" - אמירה המיוחסת לפול ולינדה מקרטני. כולם יודעים שהחיות סובלות לאורך התהליך והמוצר המוגמר הוא זוועה.

ובכל זאת...

יש שלוש סיבות מרכזיות לבחור בטבעונות: איכות הסביבה, רווחת בעלי החיים ובריאות. מבחינתי, כל התשובות נכונות. איכות הסביבה, כי חקלאות בעלי החיים היא סיבה עיקרית לזיהום מקורות מים, פליטת גזי חממה ובירוא יערות. זו תעשייה איומה ובזבזנית שזוללת אנרגיה, מים, מזון ושטח. למעשה, וזה טיעון שקשה לקלוט: אם כל התירס, החיטה והסויה שמופנים כיום לאבוס ותערובת היו מופנים לבני אדם - לא היה רעב בעולם.

באשר לרווחת בעלי החיים: ראית את תחקיר "אדום אדום"? זה לא מקרה יחיד, זה הסטנדרט. אני לא רוצה לתת ייפוי כוח לסבל כזה, במישרין או בעקיפין - ואפילו לא בספק. על הקבר שלי אפשר יהיה לכתוב: "לא הרג דבר". זו הרגשה נהדרת, ובגלל זה כשמתחילים עם צמחונות גולשים לטבעונות די מהר. חמלה היא שריר שמתחזק עם השימוש בו.

באשר לבריאות, אפשר להתווכח עם מחקרים מכל צד. אני לא הייתי חולה כבר כמה שנים טובות ‏(טפו־טפו־טפו‏). הסיכוי של טבעוני ללקות בהשמנה קיצונית ‏(Obesity‏) כמעט אפסי, כך גם לגבי סוכרת ומחלות לב. טבעונות יכולה גם למנוע בשיעורים גדולים סוגים רבים ונפוצים של סרטן.

אתה סתם מגזים.

אמרת - אמרת. אם יש לכם אומץ ויושרה, לכו לבדוק. קראו על זה, צפו בסרטים, יש מספיק מידע. כל אדם ישר שיחקור את הנושא לעומק, סביר שיגיע בדיוק לאותן המסקנות.

למה אתם חייבים להטריד? צאו לנו מהצלחת!

ברמה הפרטית, יש צדק באמירה הזאת. העמדה הפרטית שלי היא שבטבעונות צריך לנקוט דרכי נועם והדרגתיות. אומר יותר בבירור: אני מתנגד לסיסמה "בשר זה רצח". גם אם היא נכונה - היא עושה נזק לתנועה.

ברמה הלאומית, זה כבר דיון אחר. כמו שמדינה יודעת להתערב לך בווריד ולאסור שימוש בסמים, להתערב לך בוושט ולמסות אלכוהול, וכמובן בגרון ובריאות ולהגביל מכירת טבק בדרכים מגוונות - כך היא צריכה לנהוג עם גורם התמותה המשמעותי האמיתי: תזונה. מדינה צריכה למפות את המזיקים האמיתיים, ולהטיל עליהם מגבלות אמיתיות. זה דורש אומץ, אבל זו תפקידה של מדינה.

ובכל זאת, אני רוצה להגן על חברי הטבעונים הקולניים יותר, אלה שמכונים מיסיונרים. כשאתה מצליח לראות בעיניים של הפרה והעגל נשמה ואופי, קשה לחזור אחורה. הטבעונים קולניים עבור אלה שאין להם קול, שפה, מלה, חסרי הישע האמיתיים של העולם: בעלי החיים.

סלט עלים ושורשים של השפית תמר כהן־צדק (לארבעה סועדים)

מערבבים בקערה גדולה חבילת מיקס עלי בייבי שטופים וקרועים ביד, 1 חסה מסולסלת קטנה מופרדת לעלים, שטופה וקרועה ביד, שורש סלרי גדול חתוך לג'וליאנים (בגודל גפרורים), 2 שורשי פטרוזיליה חתוכים לג'וליאנים, 2 גזרים מקולפים חתוכים לג'וליאנים, 2 צנונים חתוכים לג'וליאנים, חצי פומלה מפולטת (בשר הפלח ללא הציפה הדקיקה הלבנה).

מתבלים במיץ מלימון אחד, 4 כפות שמן זית, מלח, פלפל, ומערבבים היטב. לפני ההגשה מפזרים מעט סלק חתוך.
לכתבה בדהמרקר

כתבות קשורות:
אחרינו המבול? פרק ראשון: "סיר הבשר וכוס החלב"
אחרינו המבול? פרק שני: "התרגיל הגדול של תעשיית המזון"
"אוכל בריא יעלה את תוחלת החיים מ-82 ל-90 שנה"

Comments