ללכת בדרך הטבע: החיים שאחרי המעבר לטבעונות

פורסם: 1 באוג׳ 2012, 23:12 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 1 באוג׳ 2012, 23:12 ]

גם אתם מכירים יותר ויותר אנשים שמחליטים לעבור לטבעונות? גם אנחנו. סיון פרדו, טבעונית נלהבת, מסבירה את ההיגיון (הבריא) שמאחורי הצעד ואת השינוי המחשבתי הנדרש בדרך לחיים חדשים

סיון פרדו | 1/8/2012 16:38 
תגיות: טבעונות,גארי יורופסקי
 
בטח שמתם לב שבזמן האחרון שוטף את הארץ גל טבעונות, אפילו צונמי: ערוצי טלוויזיה מתייחסים יותר ויותר לתופעה, מגזינים ומדורי לייף סטייל רבים כותבים על סגנון החיים הזה והאוכל המתלווה אליו, ומסעדות ובתי קפה מתחילים להציע תפריטים טבעוניים ומנות טבעוניות - ולו ליום אחד בשבוע.

הסיבה העיקרית לכך, היא שבנוסף ליתרונות הקשורים באיכות הסביבה (פתרון בעיית הרעב במדינות עולם שלישי, יחס הומני לבעלי חיים), יש לטבעונות גם יתרונות תזונתיים ובריאותיים מרחיקי לכת, ומה יותר כיף מאשר לאכול אוכל טעים בידיעה שעל הדרך אנו גם מיטיבים עם הגוף.
צילום: AFP
הרבה יותר מחסה. טבעונים מפגינים צילום: AFP
 
ביל קלינטון כבר שם

אם הייתם אומרים לפני כמה שנים לנשיא ארה"ב לשעבר, ביל קלינטון, שהוא עומד לעבור לתזונה טבעונית דלת שומן, יחלים ממחלת לב, ישיל את הקילוגרמים העודפים ויהפוך לתומך נלהב ומפיץ של התזונה הטבעונית – כנראה שהוא היה צוחק וגם דוחף איזו נקניקיה לפה. אבל זה קרה, ואפילו משך סיקור תקשורתי נרחב, שהעלה את רמת המודעות לנזקים המקושרים לצריכת מוצרי חלב, בשר וביצים.

אך תזונה טבעונית לא מיטיבה רק עם חולי הלב למיניהם: מרפאות לריפוי סוכרת סוג 2 צצות בכל רחבי ארה"ב, ורופאים קונבנציונלים לחלוטין שמאסו במתן תרופות לסכרת 2, לחץ דם גבוה, בעיות עיכול וצרות אחרות, מתחילים לטפל בשורש הבעיה באמצעות תזונה טבעונית דלת שומן. בשוליים הפחות קונבנציונלים ניתן גם למצוא את אלה שהחלימו מסוגים מסוימים של סרטן באמצעות ריפוי תזונתי המתבסס על תזונה טבעונית גם כן.
צילום: באדיבות the vegan woman

ריזוטו פטריות וטופו צילום: באדיבות the vegan woman
 
החיים ללא מוצרי חלב

המעבר שלי לטבעונות הגיע לפני קצת יותר משנה, לאחר צפייה בהרצאה המטלטלת של גארי יורופסקי, הרצאה שפתחה לי את הראש ואישרה לי את כל מה שכבר ידעתי אך פחדתי להודות בו בפני עצמי. ההרצאה, שכבר עברה את 300 אלף הצפיות בישראל בלבד, השפיעה על רבים בארץ ובעולם, ובעקבות השפעתה יגיע לכאן יורופסקי בספטמבר הקרוב לסדרת הרצאות.

החשש הכי גדול שלי במעבר לטבעונות היה החיים ללא מוצרי חלב. לא הייתי בטוחה שאצליח, פחדתי, ובעיקר תהיתי: מה אוכל עכשיו? אם רק הייתי יודעת אז איזה עולם עשיר ממתין לי בצידה השני של הדלת. השנה האחרונה היתה מסע של גילוי: אוכל טעים, נטול אכזריות, מגוון, מזין, ומיטיב עם הגוף והנפש.

 
כפי שד"ר ניל ברנרד, ראש האגודה לרפואה אחראית, מסביר בהרצאתו המפורסמת, חלב ובשר הם מאכלים ממכרים, אבל את זה אנחנו לומדים על בשרנו רק אחרי שהגוף מתנקה מהם, ואז נותר לשאול – אם אני מרגיש כל כך טוב, מדוע לא עשיתי את זה עד עכשיו?
צילום: אתר the vegan woman
חביתה ופרנץ' טוסט. אפשר גם בלי ביצים צילום: אתר the vegan woman
 
שינוי תפיסה: אין דבר כזה תחליפים

אחד הדברים המשמעותיים שלמדתי בשנה האחרונה זה להסתכל על אוכל בצורה בריאה יותר. במקום להסתכל על הארוחה כעל כזו המורכבת מעיקרית פלוס תוספות, למדתי להסתכל על מה הגוף שלי צריך ומהי הדרך הטובה ביותר לספק לו את זה.

לדוגמה: הגוף שלי זקוק לסידן. מהי הדרך הטובה ביותר לספק לו את זה? התשובה היא מזון עשיר בסידן, שנספג בגוף בצורה אופטימלית ועם כמה שפחות נזקים. הגדרה זו פוסלת מידית את החלב ומוצריו, כיוון שבחלב יש יותר נזק מאשר תועלת (הורמוני גדילה, שומן רווי, שאריות של תרופות אנטיביוטיות ותרופות אנטי דכאוניות, חומציות שגורמת לגוף להוציא סידן מהעצמות ואף לגרום לבריחת סידן בהמשך, וכל זה במידה שאתה לא רגיש לחלב, כי אז הסיפור נהיה מסובך אפילו יותר).

לעומת זאת, ברוקולי, עלים ירוקים, טחינה, אגוזים ומאכלים נוספים על טהרת הצומח, מספקים את הסחורה בלי כל הבעיות הנלוות לחלב, ואם הם על בסיס אורגני אז גם בלי הכימיקלים של המגדלים.

דוגמה נוספת: הגוף שלי זקוק לחלבון. כשמוותרים על האופציה לאכול בשר, אפשר לספק לגוף חלבון מעדשים, אגוזים, גרעיני אבטיח, שעועית ומאכלים נוספים על טהרת הצומח, שמספקים את הסחורה גם ללא כל הבעיות הנלוות לבשר.

השורה התחתונה היא שאם נפסיק לחפש עיקרית ותוספות ונתחיל להסתכל על האוכל שלנו כמקור מגוון לסידן, חלבון, וויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו וכו', נבין שחיפוש תחליפים זו שיטה מיושנת ולא ממש מוצלחת, כיוון שהשאלה היא לא באיזה מאכלים אפשר להחליף אוכל שמלכתחילה לא היטיב עם הגוף שלי ועם הסביבה, אלא איזה מאכלים אפשר לאכול כך שיזינו אותי בצורה האופטימלית ביותר תוך כדי כמה שפחות נזק לגוף ולסביבה.

אז מה בעצם אנחנו אוכלים?

השפע הוא עצום, ולא סתם בלוגי אוכל טבעוני צצים בתדירות כמעט יומית בארץ ובעולם. הנה מעט דוגמאות של מאכלים נורמטיביים מעולם הטבעונות, רבים מהם מאכלים שגם לא טבעוניים נהנים מהם על בסיס קבוע, בלי בכלל לשים לב לכך שהם על טהרת הצומח:

פלאפל, מג'דרה, חומוס, קוסקוס עם ירקות, פסטה על בסיס רוטב עגבניות/ שמן זית/ חלב קוקוס, צ'ילי, קארי, ירקות מוקפצים, מרקים (מרק ירקות/ עדשים/ עגבניות/ בטטה/ אפונה/ שעועית וכו'), סלטים, ירקות ממולאים, ירקות בתנור, מוסקה צמחית, לזניה, קישים (ללא ביצה), קציצות (פרסה/ ירקות/ בטטה), סושי (אבוקדו/ שיטקה, מלפפון), שייקים, והרשימה נמשכת אך הדף קצר מלהכיל.

צילום: באדיבות אתר the vegan woman
פנקייקים טבעוניים: ליהנות גם בלי כולסטרול רע צילום: באדיבות אתר the vegan woman

גם בתחום הג'אנק פוד לא חסר: צ'יפס, ג'חנון, מלאווח, בורקסים, גלידה (סויה/ סורבה), פנקייק, חטיפים, עוגות, עוגיות, מאפים – אפשר בהחלט לחיות על ג'אנק טבעוני, אבל זה לא מומלץ במיוחד.

גם במסעדות ובחברות קייטרינג למיניהן מציעים לא מעט חלופות טבעוניות לאוכל הבשרי והצמחוני ואפשר בהחלט לבדוק גם את האופציה הזו.

סיון פרדו היא מייסדת ומנהלת אתר האינטרנט The Vegan Womanהעוסק בטבעונות ואורח חיים טבעוני מאספקט נשי ובו כותבות נשים מכל העולם בנושאי הורות, אוכל ולייף סטייל טבעוניים

לכתבה באתר nrg


כתבות קשורות:
 
 

Comments