טריליוני פיסות פלסטיק במשקל 270 אלף טון מזהמות את הימים והאוקיינוסים

פורסם: 24 בדצמ׳ 2014, 12:01 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 24 בדצמ׳ 2014, 12:02 ]

מחקר חדש נותן לראשונה הערכה כמותית לאחת מבעיות הזיהום החמורות בעולם, שפוגעת בסביבה, בבעלי החיים ובבני האדם

צפריר רינת, 14/12/2014

ברחבי הימים והאוקיינוסים בעולם יש יותר מחמישה טריליון פיסות של פסולת פלסטיק שמשקלן הכולל הוא קרוב ל-270 אלף טונות - כך מעריכים מדענים במסגרת מחקר הנותן הערכה כמותית לאחת מבעיות הזיהום החמורות בעולם. כמויות אלו צפויות לגדול במידה ניכרת בשנים הקרובות.

ההערכה המדעית החדשה התפרסמה בשבוע שעבר בכתב העת PLOS ONE, והיא מבוססת על מחקר שביצעו חוקרים מארצות הברית, צ'ילה וניו זילנד. המחקר מתבסס על ספירות של חלקי פלסטיק שבוצעו בכמה אזורים באוקיינוסים השונים, באמצעות רשתות. כמו כן נערכו ספירות בים התיכון, בחופי אוסטרליה ובמפרץ בנגל, חלקן באמצעות תצפיות בחלקיקי פלסטיק צפים. 

על סמך הנתונים שאספו - ולאחר שלקחו בחשבון נתונים כמו קצב התפרקות משוער של הפסולת, קרבה לאזורים מאוכלסים ונהרות הזורמים לים - בנו המדענים מודל הכולל נתונים כמותיים על הכמות העולמית של הפסולת בים.

פסולת בחוף באיים האזוריים, החודש, צילום: רויטרס

המדענים השליכו לים 680 רשתות באזורים שונים. ב-70% מהמקרים, שכיחות חלקי הפלסטיק היתה בין אלף למאה אלף חתיכות לקילומטר רבוע. ב-16% מהמקרים, היו ספירות גבוהות יותר. השיא העגום שייך לים התיכון, שבו נמצאה כמות אדירה של 890 אלף חלקי פלסטיק בגדלים שונים לקילומטר רבוע. בספירות של פסולת פלסטיק צפה, פוליסטירן מוקצף (קלקר) היה הנפוץ ביותר בין הפריטים הגדולים.

פסולת הפלסטיק  נסחפת עם הזרמים והרוח. חלק גדול ממנה מצטבר בחמישה ריכוזים גדולים של מערבולות ים ענקיות (GYERS). באחד מהם, הנמצא באוקיינוס האטלנטי, נוצר ריכוז פסולת של פלסטיק המשתרע על שטח זהה לזה של מדינת טקסס. "לשוט בתוך המערבולות האלה, זה כמו לעבור בתוך מרק של פלסטיק" אמרה אחת החוקרות לעיתון הבריטי גרדיאן. 


הפלסטיק עובר תהליכי פירוק, ובים יש חלקיקים רבים של הפסולת שהתפרקה שכלל לא נראים לעין. הוא גורם נזק רב לבעלי חיים המסתבכים בפיסות הפסולת ונחנקים מהן. נזק נרחב עוד יותר מתחולל כתוצאה מכך שחלקיקי פלסטיק זעירים חודרים לגופם של בעלי חיים ומרעילים אותם. חלק מבעלי חיים אלה משמשים כמזון לאדם, ולכן מדובר בתופעה עם השלכות בריאותיות מסוכנות גם למין האנושי. במחקר האחרון נצפו צבי ים אוכלים פריטי פלסטיק ובעלי חיים אחרים נלכדים בתוך שאריות פסולת.

היקף ייצור הפלסטיק בעולם הוא 288 מליוני טונות. בחישוב עולמי, פחות מעשרה אחוזים מגיעים למחזור. הכמות הנמצאת בים מהווה רק 0.1% מכמות הייצור השנתית, אבל המדענים שביצעו את המחקר מציינים שההערכה שלהם לגבי כמות הפלסטיק בים היא שמרנית וככל הנראה מדובר בכמויות גדולות עוד יותר. 

הערכה זו אינה כוללת את הכמויות הגדולות של פסולת המגיעה לחופים, חלקי פלסטיק ששקעו וכן את מה שכבר הצטבר בתוך גופם של בעלי חיים. כמו כן נראה שחלק גדול מחלקיקי הפלסטיק הקטנים מגיע בסופו של דבר אל משקעי הקרקעית בים. יש לציין שעל פי כמה מחקרים קודמים שנערכו בשנתיים האחרונות, נמצאה כמות גדולה של פריטי פסולת פלסטיק בעומק רב במערב הים התיכון. בסרטון - כתבה של ערוץ VICE על זיהום הפלסטיק באוקיינוס השקט:

לכתבה בהארץ

Comments