מתברר שאין גבול ליזמות שלנו: חברה ישראלית מצאה פתרון למפעלים המזהמים ולאוקיינוסים המתרוקנים מדגים - וכובשת את המזרח
תגיות:
דגים (סביבה), חקלאות ימית, קלינטק
האוקיינוסים מתרוקנים, הסינים עולים, האירופאים מזדקנים, הדגים מתייקרים והישראלים ממציאים ויוזמים, בלי מחויבות לתחום או למקום מסוים. למשל, היזם אריק קופלמן - בעבר אחד ממייסדי חברת ההיי-טק רלג'נס (Relegence), שייצרה מנועי חיפוש ונמכרה ל-AOL בעשרות מיליוני דולרים; בהמשך אחד המשקיעים הראשונים בחברה Green Road, שמייצרת טכנולוגיות חדשניות לבטיחות כלי רכב וזכתה בהשקעת קרן הון הסיכון של אל גור; וכיום משקיע בחוות דגים. כן, דגים ואצות. שותפו, ניצן ינובסקי, עסק עד לפני קצת פחות משנתיים בהקמה ובניהול של קרנות הון סיכון למען ממשלת קוריאה ובילה, לדבריו, 4 מתוך 10 השנים האחרונות במזרח הרחוק. לפני כן עבד כמנהל מערך הון הסיכון בחברת אמפל והשקיע בין השאר ב-M-Systems הזכורה לטוב בזכות המצאת הדיסק-און-קי. היום גם הוא עוסק בתחום הדגים והאצות, או בניסוח אטרקטיבי יותר: חקלאות ימית. זה הרבה יותר רווחי מכפי שזה נשמע. החזון של קופלמן וינובסקי בחברת SEMG מערכות קורם עור וגידים - ובעיקר קשרים עם ממשלת וייטנאם. השניים עומדים להקים שם חוות ענק לגידול דגים ואצות בשיטה מעגלית וחדשנית במיוחד: האצות, שיונקות פחמן דו-חמצני מתחנות כוח מזהמות לשם גידולן, משמשות מזון לדגיגונים; הדגיגונים גדלים ומפוטמים במיכלים מיוחדים, שנראים כמבחנות ענק; הפרשותיהם משמשות כחומר דישון לאצות, וחוזר חלילה. הסיפור של השניים רווי בהיי-טק, בכסף ומענקים, בשיתופי פעולה ובחלומות התרחבות לכל מדינות מזרח אסיה. "ברגע שחווה אחת פועלת, אין שום בעיה להעתיק אותה," מכריז קופלמן. אז למה לא בעצם? ![]()
אנשי חברת SEMG. מימין: עידו גרינברג, אמיר דרורי, ניצן ינובסקי, אריק קופלמן, אשר סדן ואליזבט יהודה
צילום: רענן כהן
סוגרים את הים
דגים היום הם פחות ופחות "הזקן והים" של ארנסט המינגווי - אותה תמונה
שבה אדם חותר לו בכחול הגדול, חכה תלויה מכתפו והוא וספינתו תלויים בחסדי
השמים, בפוסידון ובאלת המזל. זה אולי יפה כגלויה לתיירים, כסיפור ילדים או
כנוסטלגיה - אך הסיפור האמיתי קצת יותר מורכב ובמובנים רבים גם הרבה יותר
מעניין.
"הצמיחה הכלכלית במזרח הרחוק והעלייה ברווחה החומרית של חלק גדול מתושבי העולם גרמו לכך שאנשים אוכלים הרבה יותר דגים", אומר ינובסקי. לדבריו, "זה פשוט: כשההכנסה של אדם עולה, הדבר הראשון שמשתנה הוא התזונה שלו, שהופכת להיות עשירה יותר בפרוטאינים ובקלוריות". כך חברו זו לזו צמיחה כלכלית ופיצוץ דמוגרפי בעולם - ותרמו להכחדה איטית אך עיקשת של הסביבה האקולוגית הימית, המכסה כ-70% משטחה של הפלנטה. אלא שהכלובים הימיים כבר אינם המילה האחרונה בעולם הדגה ובניסיון לעמוד בביקוש הגובר. המצאות חדשות מולידות פעמים רבות בעיות חדשות, ובמקרה של הכלובים הועלו טענות כי הצבתם בים גורמת להפצה מוגברת של מחלות, לניוון ואף להרס של המערכות האקולוגיות המצויות בסביבתם. "פעמים רבות כלובי הדגים ממוקמים במפרצים פסטורליים, המוגדרים כשמורות ומהווים מוקד משיכה לתיירים", אומר ינובסקי. "מדובר למעשה במכפילים נוספים של נזקים". למשל, באילת הוצבו כלובי דגים של החברות ערדג ודג-סוף, שסיפקו פרנסה למאות משפחות והניבו אלפי טונות של דגים בשנה. אולם הלחץ הציבורי הכריע בסופו של דבר והוביל להחלטת הממשלה להוציא משם את הכלובים. "לצד הפגיעה הקשה בסביבה, ולמעשה בגינה, יש מגמה צרכנית חזקה כנגד רכישת דגים כאלה", מציין ינובסקי. ואכן, שורה ארוכה של קמעונאים - מוולמארט האמריקאית, דרך מרקס אנד ספנסר הבריטית ועד דאנסק, הרשת הגדולה בדנמרק - הודיעו כי יימנעו החל מהשנה הבאה מרכישת דגים שגודלו בכלובים כאלה. הדרך אל הים שוב הולכת ונסגרת, אך העולם רעב - ולישראלים הפתרונים. דגים צבועים ינובסקי וקופלמן לא מגדירים את עצמם כחקלאים. למעשה, אם הייתם פוגשים
אותם לפני עשור ואומרים להם שעתידם נמצא בחקלאות ימית, הייתם זוכים להרמת
גבות. ובכל זאת, הם נמצאים בווייטנאם, קושרים את הקצוות לפני הקמת חוות
הדגים והאצות הראשונה שלהם.
![]()
בריכות הדגים במרילנד. ''מערכת מורכבת''
צילום: יונתן סופר
מימין לינובסקי יושב ד"ר אמיר דרורי, מומחה לאצות שעבד בשנתיים האחרונות
בחברה אמריקאית לייצור דלק ביולוגי מאצות ולפני כן התמחה בייצור אצות
מיוחדות לצביעת דגים, שמהוות חלק מהמוצרים שחברת SEMG מבקשת לייצר.
![]()
המכון לביוטכנולוגיה ימית בארה''ב. העתיד של הדגים
צילום: יונתן סופר
"הערכה לישראלים" ב-500 הדונם של החווה צפויה להתקיים מערכת אקולוגית-כלכלית, שבה יחברו זו לזו הפנטזיות המדעיות של זוהר ודרורי ואלה העסקיות של קופלמן וינובסקי. האצות גדלות בזול, שכן הן ניזונות מקרני השמש ומפחמן דו-חמצני בבריכות ענק, והופכות למזון לדגיגים שמתגוררים בחלק אחר של המתחם. משם עוברים הדגיגים למיכלי הגידול - שורה של מבנים שכל אחד מהם "מייצר" כ-500 טון דגה בשנה. לשניים יש גם תוכניות להמשך, מלבד התרחבות, כמו מזון לדגים בוגרים. "כיום רק דגיגונים אוכלים אצות, בעוד שדגים בוגרים אוכלים דגים", מסביר ינובסקי, "למעשה, זה אחראי למחצית מעלות הגידול שלהם, וכיוון שהביקוש לדגים עולה ואיתו מחירם - מטפס גם מחיר הפיטום. בכל שנה עולה גם מחיר קמח הדגים ושמן הדגים. פרופ' זוהר הצליח להשתמש באצות כדי להאכיל דגים בוגרים, וכבר היום המחיר כמעט שווה." אני מאמין שבעוד 5-3 שנים, עם התקדמות הטכנולוגיה והמשך מגמת העלייה במחירים, זה יהפוך לשוק ענקי". ינובסקי, שהחל את פעילותו במזרח אסיה ב-98' עם פתיחת קרן סיכון משותפת עם ממשלת קוריאה, מכיר את האסיאתים לפני ולפנים. מה היחס של האסיאתים לישראלים? "בשבילם אנחנו כולנו יהודים. יש להם הערכה עמוקה להיסטוריה שלנו, ליכולות האינטלקטואליות, ליוזמה ולמה שנראה להם כמידת ההשפעה שיש לנו על העולם. למשל, הכניסה של הכסף הסיני לישראל: הם מסתכלים עלינו - כה קטנים ומייצרים כל-כך הרבה היי-טק - וכועסים על עצמם שהם נותנים לאמריקאים 'לסחוט' מאיתנו את כל הטכנולוגיה. יש כלפינו הערכה עצומה, באמת". וזה עוזר בעסקים? "כן," הוא פוסק, "אין ספק." לכתבה באתר nrg כתבות קשורות: ירידה עצומה בכמות הדגים בחופי ישראל אירופה אוסרת דיג הטונה הכחולה הצלחה ל"גרינפיס": נאסר דיג הטונה בים התיכון הממשלה תאשר איסור דיג בכנרת למשך שנתיים במשרד החקלאות שוקלים לאסור דיג בכנרת לתקופת 'התאוששות' איסור הדיג בכנרת: דייגי טבריה לא יודעים אם לצחוק או לבכות משרד החקלאות בוחן: הפסקת הדיג בים התיכון עכשיו זה רשמי - אסור לדוג בכנרת גרינפיס נגד ציד הטונה כחולת הסנפיר מוקדם מהצפוי, המדוזות בדרך לכאן - הדבר מהווה סמן לכך שישנו שינוי לרעה במערכת הסביבה הימית אין דגים בים; הדייגים ישלמו את המחירBritain prepares for mackerel war with Iceland and Faroe Islands שוב חשבנו שהטבע הוא משאב לא מוגבל. האם נספיק להציל את הים התיכון? בשביל הכנרת, לפחות בסיבוב הזה, זה כבר מאוחר מדי חבית הדגים מתרוקנת הכרישים הענקיים נכנסו לרשימת המינים שבהשגחה בשל היותם בסכנת הכחדה בין צבי הים למגיפת המדוזות מתיחות בין ארה"ב לרוסיה על רקע התחממות ים ברינג ונדידת דגים צפונה |