מועד פרסום: 8/11/2009
50 שנה לאחר שיובש: המים, בעלי החיים והצמחים הנדירים שבו לנחל. פרויקט של רשות הטבע והגנים וקיבוץ עין גדי.
50 שנה אחרי שיובש בגלל שאיבת מים חוזר נחל עין גדי לזרום ולפרוח. בעקבות האמנה שנחתמה לפני כשנתיים בין קיבוץ עין גדי לבין רשות הטבע והגנים, מתחילים לחזור גם בעלי החיים והצמחים הנדירים שהיו בנחל לפני שהתייבש בגלל שאיבת מים לחקלאות ולצריכה ביתית. השבת החי והצומח לנחל התרחשה באופן טבעי עם הירידה בכמות שאיבת המים ובל שנה האחרונה גם בעזרת פרויקט של הנבטת צמחים במדרון אל הנחל.
"בנחל היה עץ נדיר בשם מרואה עבת עלים. בישראל היו שמונה כאלה בלבד, חמישה מתוכם בנחל עין גדי", מסביר דודי גרינבאום, מנהל השמורה. "בגלל ייבוש הנחל הוא נעלם ממנו,
אבל היום, בזכות ההנבטה, יש כבר עשרות כאלה. יש גם פרפר שנקרא לבנין המרואה, שניזון מהעץ הזה ונכחד מהארץ עם היעלמותו של העץ. אנחנו פועלים להחזיר גם את הפרפר". צמחים נוספים שהושבו באופן מלאכותי הם עצים סודנים, הצלף הרותמי והגרויה השעירה שהיו על סף הכחדה, וכן החרגל האפריקאי, שהפרט האחרון שלו גדל בנחל ערוגות. ממנו הונבטו שתילים נוספים הגדלים כיום ב"מקלט האקולוגי" הסגור למבקרים שהוקם במדרון נחל עין גדי.
"בקיץ האחרון, לראשונה אחרי 50 שנה, ראינו יעלים ושפני סלע בנחל", ממשיך גרינבאום. "במדרון הנחל כבר שתלנו 500 עצים ובכוונתנו להגיע ל-1,500 נטיעות של צמחים נדירים. אנחנו משקים אותם ומגנים עליהם מפני יעלים ושפנים, ובסיומן של חמש שנות הפרויקט נפסיק לעזור להם והם ישרדו בטבע בכוחות עצמם".
|