האו"ם: פלסטיק הפך לאחד האיומים החמורים על הים

פורסם: 30 באוג׳ 2014, 7:25 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 30 באוג׳ 2014, 7:26 ]

פירוקו האיטי של הפלסטיק בים משחרר חומרים רעילים העלולים להגיע למזון, והוא מהווה סכנה לבעלי חיים. עלות נזקיו היא יותר מ-13 מיליארד דולרים בשנה

מאת צפריר רינת, 26/6/2014

פסולת הפלסטיק הפכה לאחד האיומים הסביבתיים החמורים על הים. פסולת זו גורמת נזקים של יותר מ–13 מיליארד דולרים ומפיצה חיידקים הגורמים למחלות ומוות במערכות אקולוגיות - כך קובע הדו"ח השנתי של הסוכנות להגנת הסביבה של האו"ם המציין שבפועל לא ניתן לנקות את הים מהכמות האדירה של חלקיקי פלסטיק זעירים הנמצאת בו. הזיהום הרעיל יתפשט אך יש לנקוט בכל האמצעים למנוע את המשך הזרמת הפסולת.

פלסטיק הוא כיום השכיח ביותר מבין כל סוגי הפסולת בים. על פי מחקרים שנערכו לאחרונה, ניתן למצוא אותו גם באזורים ארקטיים ואפילו בקניונים בעומק של יותר מארבעה קילומטרים של האוקינוס האטלנטי ובעומק הים התיכון. על פי הערכת סוכנות האו"ם, העלות הכספית של הנזקים שגורם הפלסטיק היא 13 מיליארד דולרים בשנה, ומדובר ככל הנראה בהערכת חסר.

בעלי חיים עלולים להיחנק מפריטי פלסטיק שבתוכם נלכדו, או מכאלה שאכלו. סכנה נרחבת עוד יותר של מיקרופלסטיק - חלקיקים זעירים של הפסולת לאחר שזו התפרקה כתוצאה משהייה בים וחשיפה לקרינת השמש. מקור נוסף של מיקרופלסטיק הוא במוצרים ביתיים שונים ובהם משחות שיניים. חלקיקים אלה מגיעים עם שפכים עירוניים אל הים. בעלי חיים, שחלקם משמשים מזון גם לאדם, מעכלים חלקיקים אלה והמזהמים הנמצאים בהם מצטברים בגופם.

פסולת פלסטיק בפיליפינים, בשבוע שעבר
פסולת פלסטיק בפיליפינים, בשבוע שעבר. צילום: אי-אף-פי

"הפלסטיק עובר תהליך של פירוק איטי ומשחרר למערכת חומרים רעילים שלא היינו רוצים שיגיעו למזון שלנו", אמרת ד"ר אסתי קרמרסקי־וינטר מהמחלקה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. בשנים האחרונות אף החלו מדענים לעשות שימוש במונח חדש "פלסטיספירה" שנועד לתאר את השינויים שיצר חומר זה בסביבה הימית.

מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו שעל חלקיקי פלסטיק בגדלים שונים מתפתחת אוכלוסייה של בעלי חיים זעירים והפלסטיק מפיץ אותם לכל רחבי האוקיינוס. בדגימות מיקרופלסטיק נמצאו אלף סוגים של תאים השייכים לחיידקים, אצות ויצורים חד תאיים ממינים שונים. בין השאר מצאו מדענים על שאריות פלסטיק יצור חד תאי הנקרא האליפוליקולינה, אשר גורם למחלות קשות הפוגעות באלמוגים וכבר פגע קשות בשוניות אלמוגים ליד הוואי.

פסולת פלסטיק מהווה איום חמור על עופות־ים, שחלקם בולעים אותה לאחר שזיהו אותה בטעות כטרף ואחרים נחשפים לה לאחר שאכלו בעלי חיים שבגופם יש חלקיקי פלסטיק. בניתוח של עופות־ים שאחריהם נעשה מעקב בשנים 2003-2010 מול חופי קטלוניה (צפון ספרד), נמצא ששני שלישים מהעופות בלעו לפחות פריט פלסטיק אחד.

דו"ח האו"ם קורא להגביר את המאמצים למנוע הגעת פסולת פלסטיק לים. עם זאת, מחבריו מודים שגם אם ניתן יהיה למנוע לחלוטין כניסת פסולת נוספת, הכמות האדירה שכבר נמצאת בימים ובאוקינוסים תוסיף להתפרק לחלקיקים קטנים ולייצר מיקרופלסטיק במשך מאות שנים לפחות. דו"ח נוסף של האו"ם קורא ליצרני פלסטיק לקיים מעקב אחר ההשפעות שיש למוצר זה בכל השלבים, מחומר הגלם ועד הפיכתו לפסולת, ולפרסם את הנתונים המלאים של השלכות אלו ושל כמויות הפלסטיק המגיעות לסביבה.

לכתבה בהארץ


Comments