איים גדולים של פסולת פלסטיק מזהמים את האוקיאנוסים

פורסם: 4 בספט׳ 2010, 22:42 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 22 בנוב׳ 2010, 3:04 ]

כתב העת "סיינס" מדווח על הצטברות של פסולת פלסטיק באוקיאנוס השקט ובאוקיאנוס האטלנטי

02/09/2010 צוות אפוק טיימס

פלסטיק
איים של פסולת פלסטיק באוקיאנוסים – הריכוזים הגדולים הם בצפון האוקיאנוסים האטלנטי והשקט - צילום: Fangz
מי מאתנו אינו משתמש במוצרי פלסטיק שהפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו? ודאי קרה לכם כשביליתם על שפת הים ששקית פלסטיק נשמטה מידיכם או שבקבוקים שברשותכם נשארו על החוף. רב הסיכוי שהפלסטיק בסופו של דבר התעופף ברוח ומצא את מקומו במי הים.

מחקר שפורסם בכתב העת המדעי סיינס (Science) בחן במשך 20 שנה יותר מ-64,000 חתיכות פלסטיק שנאספו מ-6,000 מקומות שונים באוקיינוס האטלנטי.

פיסות פלסטיק שנדבקות יחד בחום השמש הופכות לאיים הצפים במי הים.

פסולת פלסטיק יכולה לכסות שטחים גדולים. בצפון האוקיאנוס השקט נמצא שטח של 1.4 מיליון קילומטרים רבועים של פסולת פלסטיק שצף על פני המים, בין קליפורניה להוואי. לאחרונה גילו כי גם בצפון האוקיאנוס האטלנטי נמצא שטח בגודל דומה. גם בקו הרוחב של העיר אטלנטה שבמדינת ג'ורג"ריה קיים מצבור גדול של פלסטיק שצף באוקיאנוס, המורכב בעיקר מבקבוקים ושקיות.

בעלי חיים רבים בולעים את הפלסטיק ומתים כתוצאה מכך.

כמות פסולת הפלסטיק יציבה זה 20 שנה

פסולת
ערמות של פלסטיק על שפת הים, עם רוח קטנה והרבה ממנה עפה לים - צילום: SXC
קרה לבנדר לאו (Kara Lavender Law), אחת החוקרות באגודה ללימודי הים בוודס הול (Woods Hole) במסצ'וסטס, מציינת שהריכוז של הפלסטיק שנאסף באמצעות רשתות לא גדל מדי שנה למרות הגידול בשימוש בו. "נראה שהפלסטיק מתפרק לחלקיקים קטנים מאוד שאינם נתפשים ברשתות שלנו", מציינת לבנדר.

ואכן מדענים מהמכון סקריפס לאוקיאנוגרפיה מסן דיאגו (Scripps Institution of Oceanography in San Diego) ומאוניברסיטת הוואי גילו שלא כל הפלסטיק הנמצא באוקיאנוס נראה לעין ושהוא מתפורר לחלקיקים מיקרוסקופיים של מילימטרים אחדים ואף פחות ממילימטר אחד. חלקיקים זעירים אלה נראים בעיני היצורים החיים בים כמו פלנקטון (יצורים חיים מיקרוסקופיים המהווים מרכיב ראשוני בשרשרת המזון).

פגיעה בבעלי חיים

בעלי חיים זעירים הניזונים מפלנקטון בולעים את חלקיקי הפלסטיק הנושאים לעיתים זיהום רעיל. יצורים אלה מהווים לאחר מכן מזון ליצורים גדולים יותר שגם הם נפגעים מהפלסטיק. גם אנחנו בני האדם אוכלים אם כך שאריות הפלסטיק.

אבל לא רק הפלנקטון גורם נזק לבעלי חיים השוכנים בים. חלק מבעלי החיים מדמים את פסולת הפלסטיק ליצורים אחרים מהם הם ניזונים. למשל, צבי ים ודולפינים בולעים שקיות פלסטיק בחושבם שהם מדוזות ונחנקים למוות.

ד"ר ג 'יימס לודוויג חקר את האלבטרוס, ציפור ים גדולה, על האי מידוויי (Midway) באוקיינוס השקט שנמצא הרחק ממרכזי אוכלוסייה. ד"ר לודוויג בחן את תוכן קיבתם של שמונה גוזלי אלבטרוס שמתו ומצא שם 42 מכסים של בקבוקי פלסטיק ו-18 שרידים של מציתים מפלסטיק, בעיקר חתיכות קטנות של פלסטיק שהתפרקו מהמצית. הורי הגוזלים הם אלה שהאכילו אותם במזון זה. הורים אלו לא הצליחו לזהות את מהות החומר בזמן בחירת המזון לגוזלים שלהם.

המאמר "אוקיאנוס של פלסטיק" נכתב על ידי קיט דוסט (Kitt Doucette), איש ים שהפליג מקליפורניה להוואי וראה במו עיניו את משטחי פסולת הפלסטיק. במאמרו הוא מצטט את הערכה שמדי שנה כ-100,000 יונקים ויותר ממיליון עופות מים מוצאים את מותם מפסולת הפלסטיק הצפה באוקיאנוסים.

מנקים את האוקיאנוס

כשעובדת קיום איי פסולת הפלסטיק באוקיאנוסים התפרסמה הוקמו מספר גופים כדי לנסות ולטפל בכך. מרביתם נמצאים עדיין בשלב של לימוד הבעיה.

באפריל 2008 הקים מדריך צלילה בשם ריצארד סנדנס אוון את הקואליציה לניקוי הסביבה הכוללת ארגונים ירוקים. הקואליציה מתעתדת לזהות שיטות וטכנולוגיות להסרת הפלסטיק מהאוקיאנוסים בצורה בטוחה.

באותה שנה ייסד צארלס מור (Charles J. Moore), חוקר אוקיאנוגרף ומתחרה במרוץ סירות, את קרן המחקר הימית אגליטה. הקרן בנתה רפסודה ענקית בשם "ג'נק רפט"-רפסודת הזבל- שמפליגה לאזור אי הפסולת כדי לעקוב אחר הנעשה שם. במחקר שבוצע באי הפסולת הגדול באוקיאנוס השקט נמצא כי דגימות המים מכילים פי 40 יותר חלקיקי פלסטיק מאשר חלקיקים של פלנקטון.

פרויקט קאיסיי (Kaisei) שפירושו ביפנית "פלנטת האוקיאנוס", נמצא אף הוא בשלב לימודי אך גם מתמקד בפתרון אפשרי. כיוון המחקר שלו הוא בחינת אפשרות של השקעה בהובלת הפלסטיק לחוף לצורך מחזורו.

פרויקט נוסף של דוד מאייר ממשפחת רוטשילד הבריטית הוא "פלסטיקי", ספינת מפרשים גדולה שחוקרת את בעיית פסולת הפלסטיק. מאייר דה רוטשילד ידוע כחובב סביבה מושבע והוא מייחס לבעיית הפלסטיק חשיבות רבה. הספינה "פלסטיקי" מסוג קטמרן נבנתה מ-12,000 בקבוקי פלסטיק שמולאו בפחמן דו חמצני. הספינה יצאה בחודש מרץ מהעיר סן פרנסיסקו שבארה"ב להפלגה של שלושה חודשים עד לסידני אוסטרליה ונתקלה במצבורי פלסטיק גדולים בדרכה.

לכתבה באפוק טיימס

כתבות קשורות:
הסיפור של המים בבקבוק - The Story of Bottled Water
משלמים פי אלף על מים
הסרט "מכורים לפלסטיק" (85 דקות) - סרטון מספר 020 ברשימה שבקישור
מסביב לעולם (כמעט) על בקבוקי פלסטיק
נזקי הפלסטיק לשרשרת המזון הימית
בארה"ב נוטשים את המים המינרליים וחוזרים לשתות מי ברז
מחקר: הפלסטיק מתפרק בים ומזהם את המים
60 דברים שאפשר לעשות למען הסביבה
לקראת חוק האריזות: להסתכל על הקנקן ולא רק במה שיש בו
משכשך בים בתוך מרק של פסולת

Comments