תוכנית חירום: חוות ימיות לגידול דגים נכחדים

פורסם: 26 במאי 2011, 4:50 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 26 במאי 2011, 4:57 ]

הטונה, אחד הדגים הפופולרים, הולך ונכחד וכדי לעמוד בביקוש תוקם לראשונה חוות גידול מול חוף אשדוד. הטונה העברית הראשונה

עדי חשמונאי | 25/5/2011 10:34
תגיות: סכנת הכחדה,דגים (סביבה)
נוכח הירידה הדרסטית בשיעור של 80 אחוז משלל הדייג בחופי ישראל בעשור האחרון והערכת מומחים כי עד לשנת 2048 יכחדו כ-90 אחוז ממיני הדגים המסחריים בים התיכון, החל משרד החקלאות להפעיל תוכנית חירום להצלת המצב: לראשונה בארץ יוקמו חוות ימיות לגידול דגים על סף הכחדה בים התיכון.

בתום מאבק ממשוך שהביא להפסקת פעילות כלובי הדגים באילת, הציב משרד החקלאות על שטח 6,000 דונם כלובי דגים בעומק הים התיכון, מרחק של 12 ק"מ מחופי אשדוד. בימים אלו מפרסם המשרד קריאה לציבור וליזמים להציג הצעות לשינוי תוכנית המתאר של החווה, שבה מתוכנן פרויקט מיוחד לגידול דגי הטונה. דגים אלה נצרכים כמעט בכל בית ומשמשים גם להכנת המעדן סושי, וגם הם בסכנת הכחדה.

"סימני השאלה לגבי ההשפעות הסביבתיות של כלובי הדגים במפרץ אילת עדיין קיימים, אבל בפרויקט הזה אין כל ספק", מסביר נועם מוזס, מנהל תחום חקלאות ימים במשרד החקלאות ופיתוח הכפר.
"מדובר במים הרבה יותר עמוקים מאשר במפרץ אילת, עם זרמים אחרים לגמרי.  "את הטונה דגים בים התיכון וגם באוקיאנוס האטלנטי, והיום מושקעים מאמצים בכל העולם לביית את הדג הזה. ישראל שותפה במחקרים של השוק האירופי המשותף, שמטרתם להגיע להטלות של ביצים וייצור דגיגי טונה. כבר קיבלנו במשלוח אווירי ביצים ממלטה ומספרד".

במסגרת הניסויים יהיה גידול של דג הלוקוס, שעשוי להביא את ישראל להיות מובילה בייצואו למדינות הים התיכון, בנוסף למוצרי לוואי כמו שושנות ים, צדפות ואצות. כיום כשני שלישים מהדגים שהישראלים צורכים בשוק הם קפואים ומיובאים, ורק שליש מהם מתוצרת מקומית. היתרון העיקרי בדגים מתוצרת מקומית הוא הטריות שלהם וערכי הבריאות הגבוהים הנובעים מכך.  "היום שלל הדיג בישראל, כולל דגי הבריכות, הוא כ-20 אלף טונות בשנה", מסכם מוזס. "אני מעריך שהפרויקט החדש כולו יכול להוסיף בין 5,000 לעשרת אלפים טון בשנה".

כתבות קשורות:
Comments