טל ליברגל עלתה על קיאק והצטרפה לסיור ימי עם אנשי עמותת צלול. היא נדהמה לגלות מקרר זרוק על החוף, דייגים הדגים בניגוד לחוק ושאריות של הישראלי המכוער. יש לכם קיאק, יאכטה או סתם רצון טוב, אולי תצטרפו גם?
השכם בבוקר, עוד לפני שהשמש התעוררה, נסעתי לחוף דור הסמוך למעגן מיכאל כדי לצאת למסע עם הסיירת הכחולה של עמותת צלול. בשש בבוקר נפגשתי בפתח החוף עם יאיר זר- אביב, בעל מועדון משיטי קיאקים קפטן ג'ק ועם עזר פישלר, סמנכ"ל צלול. כשברקע השמש כבר מראה סימני התעוררות התחלנו להתארגן ליציאה. הציוד הנדרש: קיאק, חגורת הצלה, משוטים, זוג עיניים, מצלמה ורצון טוב. "יותר כיף לצאת בבוקר ולהתחיל ככה את היום", מסביר זר-אביב. "גם אין שמש, גם אפשר ליהנות מהחתירה, וגם כשיוצאים באור ראשון רואים את הזריחה מהים, זה שווה את ההשקמה".
שיט להגנת הסביבה. הציוד הנדרש: קיאק, חגורת הצלה, משוטים, זוג עיניים, מצלמה ורצון טוב צילום: טל ליברגל
הקיאק שט לאט בים, מרגיש כל פיתול ששולחים הגלים. האוויר נושף בעורף ומעיר לאט לאט את כל הגוף המתמסר לרוח הקלילה בשמחה. מבט בים הכחול והצלול, השוניות שמסביב, האי הקטן המבצבץ באופק לב הים והשרידים הארכיאולגים ברקע נראים משורטטים ומדויקים. הטבע מצייר עולם שטובי האמנים לא היו מדמיינים. לרגע אני שוכחת שאני בכלל נמצאת בישראל, עד שעיניי צדות מספר חביות ושקיות ניליון ששוברות בשנייה את השלווה שמסביב ואני נזכרת במטרת המסע.
המסע של הסיירת הכחולה מאתר פסולת זרוקה כדי לדווח לרשויות ולגרום לכך שהים וחופיו ישארו נקיים כפי שהם אמורים להיות. הסיירת הימית מצליחה להגיע לאזורים שסיור רגלי או רכבי לא יכול להגיע ובכך תורמת להגדלת האיזור בו מבוצעות פעולות ניקיון.
ערמת פסולת על החוף
עמותת צלול נוסדה ב-1999 ושמה לה למטרה לשמור על איכות הסביבה בדגש על הסביבה הימית והנחלים. לפני ארבע שנים הקימה העמותה את הסיירת הכחולה בשיתוף בעלי ספינות, יאכטות וסירות. עם הזמן הצטרפו לסיירת חברים נוספים, כוללים שייטי הקיאקים. הסיירת עורכת אחת לשנה מבצע ניקיון מקיף ובשגרה מדווחת לגורמי האכיפה על פסולת שהתגלתה או על עברייני סביבה.
הסיירת מתמודדת גם עם הישראלי המכוער שמגיע לחוף לבילוי של כמה שעות או לבילוי של מספר ימים ומשאיר אחריו טינופת רבה, וגם עם משליכי פסולת פיראטיים שמשליכים את הפסולת ונעלמים. "אנחנו מנסים למנוע את זה", מסביר פישלר, "אם תפסנו אותם על חם- מצוין, יש אמצעי אכיפה, יש קנסות, יש פקחים, הפקח יתפוס אותם ויצלם והם יענשו אבל זה לא תמיד קורה, ואז חשוב לדווח כדי שינקו את הפסולת".
בהר הפסולת הקטן הוחבא מקרר צילום: טל ליברגל
השיוט בקיאק הוא גם הזדמנות לעשות ספורט - גם הנאה וגם חיבור לים - כמעט כמו בשחייה. כדי לא ליפול הטריק הוא להשאיר את הראש כל הזמן במרכז וגם אם מתהפכים, לא נורא, הקיאק בנוי כך שבשנייה אפשר לשוב ולשוט.
במהלך המסע אנחנו רואים כי יש לא מעט פסולת בחופים ולעיתים אף הפסולת משוטטת בים. עם הקיאק אפשר לראות דברים שלא ניתן לראות מהחוף בכלי רכב וגם לא מהים עם אמצעי שיט אחרים. ברצועת חוף מבודדת אני מבחינה בערמת שקיות אשפה ומבקשת לרדת לחוף ולהתבונן מקרוב. על החוף אני מגלה שבתוך הר הפסולת טמון גם מקרר. "תהיי בטוחה שהוא לא שוכב שם מאתמול", אומר לי פישלר, "ויש שם רעלים וברזלים, אבל לוקח זמן עד שהם באים. גם כשמדווחים עדיין יש קושי לאכיפה". אני מנסה להתעלם מהלכלוך וליהנות מהנוף. איזור חוף דור הוא בעל פוטנציאל האקולגי מדהים. יש שוניות, שמורות טבע, ארכיאולוגיה, מערות, משאבים טבעיים נדירים, שעתידם לא וודאי.
30 אלף פקחים פוטנציאלים
"יש כ-30 אלף קיאקיסטים בישראל, כלומר 30 אלף פקחים פוטנציאלים", מבהיר פלישר, "סיורים יזומים אנחנו לא עושים הרבה כי אנחנו מוגבלים בכמות האנשים. העוצמה שלנו לא תלויה באנשים שעושים את זה באופן שוטף, עיקר העוצמה היא המתנדבים - אנשים ששטים בים במסגרת הפעילות השוטפת שלהם בקיאק או ביאכטה ורואים אירוע או עבירה סביבתית או אזורים מלאים בפסולת ומדווחים".
לא צריך לצאת לסיור באיזור מוגדר, הרי גם כך שיט בקיאק הוא בטווח מצומצם. אבל אם יש כמה עשרות אלפי שייטים שגם כך יוצאים לשיט, ניתן לבנות פריסה ארצית כמעט לאורך כל שעות היממה ולהגדיל את האכיפה. "ככה יש עוד כמה עשרות אלפי זוגות עיניים המהווים עזר לחוק", מוסיף פישלר. זו, למעשה, עזרה משמעותית לגורמי האכיפה המונים כיום שני פקחים שמשגיחים על הדיג ועוד כעשרה המסיירים לאורך 190 קילומטר של חוף.
בים. מגיעים למקומות שאף אחד אחר לא יכול להגיע צילום: טל ליברגל
לפתע אנחנו מבחינים בסירת דייגים הסמוכה לחוף. הדיג סמוך לחוף אסור מפני שהם דגים דגים שרק הוטלו. הדגים קטנים מדי לאכילה, כך שהדיג פוגע לשווא בגידול הדגים, מזיק לרצועת החוף והסלעים ומסכן את השטים ואת הרוחצים. אנו מתקרבים חזרה לחוף דור. חוף דור נקי ומסודר ואין בו ולו שקית מושלכת אחת.
חוף דור בניגוד לשאר החופים בסיור הוא חוף מוכרז. "חוף מוכרז יותר נקי כי משלמים עליו כסף ומרווחים עליו", מסביר פישלר. "החופים הלא מוכרזים הם בעצם חצר אחורית עזובה ומוזנחת שאת המערכת העירונית היא לא מעניינת כי היא לא מכניסה להם כסף וזו רק הוצאה מבחינתם, אבל צריך להבין כי בסופו של דבר זה כן קריטי עבור המערכת העירונית כי הפסולת תתעופף לחוף המוכרז וחוץ מזה שאנחנו במדינת חוק ובמסגרת החוק יש לשמור על כל רצועת החוף נקייה".
הסיירת הכחולה פועלת לא רק בים, אלא מפעילה גרסה דומה גם בנחלים עם רוכבי האופניים. לנחלים כלי רכב לא יכולים ממש להתקרב, ועם אופניים אנשים כן יכולים להגיע. "רוכבי האופניים ומשיטי הקיאקים ממילא שטים ורוכבים, אז שידווחו אם הם רואים משהו, כדי שלמי שירכב או ישוט אחריהם יהיה יותר נעים", אומר פישלר.
אנחנו מגיעים לחוף, שוטפים את הקיאק ומחזירים אותו למחסן. "הכי כיף לפתוח ככה את היום", אומר לי זר- אביב, פישלר מחייך ואני מסכימה.