בטר פלייס מתפרקת: החברה לישראל החליטה להפסיק ההשקעות בחברה

פורסם: 30 במאי 2013, 10:49 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 6 בדצמ׳ 2013, 12:06 ]

בטר פלייס פנתה הבוקר לבית המשפט בבקשה למנות לה מפרק זמני ■ המנכ"ל דן כהן: "הנהלת החברה תמליץ למפרק הזמני, כי יתן את דעתו לאלתר לפיצוי לקוחות החברה ועובדיה והמשך הפעלת הרשת"

מאת דניאל שמיל, יורם גביזון, 26/5/2013

בטר פלייס מתפרקת - מיזם המכוניות החשמליות פנה הבוקר לבית המשפט המחוזי-מרכז בבקשה למנות לחברה מפרק זמני לאחר שה חברה לישראל הודיעה כי לא תזרים יותר כספים לחברה. בבקשת הפירוק, כתבה החברה, כי "לאור אי הצלחת סבב הגיוס האחרון של החברה ולנוכח העדר משאבים מספיקים להמשך פעילותה של החברה, היא מבקשת את עזרת בית המשפט על מנת להבטיח לעובדיה, לקוחותיה ולבעלי החוב שלה את מימוש הזכויות שלהם באופן המיטבי נוכח המשאבים שנותרו". 

"תחושות הפספוס והאובדן אדירים", אמר הבוקר דן כהן, המנכ"ל השלישי של בטר פלייס בתוך פחות משנה, בשיחת ועידה שכונסה לרגל הודעתה של החברה.

כהן נשאל איזה פתרון הוא מציע, ללקוחות החברה שחלקם רכשו כלי רכב שהבעלות בסוללה של החברה ועל כן עלולים להיות במצב שבו המפרק הזמני ישתלט על הסוללה ויותיר אותם עם רכוש חסר ערך.

מכוניות של בטר פלייס
צילום: עופר וקנין

שאלה אחרת נגעה לגורלם של לקוחות שרכשו מלבד מכוניות גם חבילות קילומטראז' כהן אמר שהלקוחות יהיו חלק מנושי החברה, יחד עם 350 עובדי החברה בישראל, ושהמפרק הזמני יצטרך לקבל החלטות בנוגע לזכויותיהם. כהן סירב להתייחס לשאלת המחויבות המשפטית של בטרפלייס לרנו לרכוש 115 אלף כלי רכב חשמליים עד 2016 מקו ייצור שהוקם במיוחד בשביל החברה.

לדבריו, גם לחברה יש טענות כלפי רנו וציין במיוחד את העובדה שטווח הנסיעה הממוצע של הסוללות שסופקו לבטרפלייס על ידי רנו היה 120 ק"מ בלבד בעוד שרנו התחייבה לטווח של 160 ק"מ ואף הכריזה עם הספקתן שטווח הנסיעה שמספקות הסוללות הוא 185 ק"מ.

"זו היתה הבעיה מספר אחת של הלקוחות. ציפינו שטכנולוגית ייצור הסוללות תשתפר ותאריך את טווח הנסיעה - אולם הדבר לא קרה בקצב שציפינו".

כהן ציין שהחברה מכרה עד כה 900 כלי רכב מחצית מהם לפרטיים ו-200 כלי רכב בדנמרק והעריך שהחברה נדרשה למימון נוסף של 500 מיליון דולר כדי לשרוד עד שתתאזן בעוד 4 עד 5 שנים. כהן הביע את אמונו בחזון ובטכנולוגיה של החברה, וציין שהפיילוט בישראל הצליח טכנולוגית מעל למשוער אולם נכשל מסחרית בן היתר משום שחברות הליסינג לא סיפקו רוח גבית לחברה בשל העובדה שהציעה דגם אחד בלבד.

דירקטוריון בטר פלייס מסר הבוקר כי "זהו יום עצוב מאוד בו מאמצינו לממש חזון אוניברסאלי אשר שאף לנתק את התלות באנרגיה המזהמת לא צלח. את החזון הוביל שי אגסי בדרך ארוכה ורצופת אתגרים יחד עם משקיעים ושותפים אשר הפכו את חזונו למעשה של ממש. לצערנו, הדרך למימושו של החזון הייתה קשה ומורכבת ונתקלה במכשולים רבים. לא לכולם יכולנו, את חלקם הטכני עברנו בהצלחה ובחלקים אחרים לא עלה בידינו למרות המאמץ והמשאבים הכבירים שהושקעו.

"אך חשובה מכל היא העובדה, כי הכוונה היתה טובה וראויה. התכלית העסקית והרעיונית ניסתה להביא לשינוי חיובי בעולם בו אנו חיים, אשר בו, כולנו יודעים, כי אין ביטוח ליזמות. נדרשים העזה, אומץ, נחישות ומשאבים על מנת לטפח יזמות  ולהפכה לתעשייה בת קיימא. החזון עדיין נכון וחשוב ואנחנו מלאי תקווה, כי בסופו של דבר ימומש לטובת עולם טוב יותר, אך בטר פלייס כאמור לא תוכל לקחת חלק במימושו.

דן כהן, מנכ"ל בטר פלייס, אמר כי "זהו יום קשה עבור כולנו, הלכנו דרך ארוכה מתוך מטרה להגשים חזון עולמי. מתחילת דרכה היתה בטר פלייס פורצת דרך בתחום התשתית לרכב חשמלי והשלימה בהצלחה את פיתוח הטכנולוגיה והתשתית. מדינת ישראל היא המדינה הראשונה בה מכונית חשמלית יכולה לנסוע ללא הגבלה. לצערנו, אחרי שנה בשלב המסחרי, נוכחנו כי למרות שביעות הרצון הרבה של הלקוחות מהמוצר, הוא לא התקבל בצורה מספקת בציבור הרחב ולא זכה לרוח גבית מספקת מיצרני הרכב.

"על רקע נסיבות אלה נכשל ניסיון הגיוס האחרון, בחודשים האחרונים עשתה הנהלת החברה כל אשר לאל ידה על מנת להמשיך ולהפעיל את החברה. היום, מתוך אחריות ומחוייבות לעובדי החברה ללקוחותיה ולנושים, לא נותר בידי החברה אלא לפנות באופן יזום לבית המשפט בבקשה למנות מפרק זמני. הנהלת החברה תמליץ למפרק הזמני, כי יתן את דעתו לאלתר לפיצוי לקוחות החברה ועובדיה והמשך הפעלת הרשת".

בטר פלייס גם פנתה הבוקר גם ללקוחותיה. בהודעה שפירסמה בעמוד הפייסבוק שלה, מסרה החברה: "בטר פלייס הוקמה לפני חמש שנים במטרה לגמול את העולם מנפט ולאפשר מעבר המוני לנהיגה חשמלית ארוכת טווח. במהלך השנים הוכיחה החברה הן את החזון ואת את הפתרון שלה שלב אחר שלב. מישראל יצאה בשורה עולמית של תחבורה ירוקה ואתם הייתם שותפים לה. עד היום נסעו בישראל מעל 11 מיליון ק"מ חשמליים ועבורנו זוהי הוכחה, כי המעבר למכוניות החשמליות נכון ויקרה.

"לצערנו, במרוצת החודשים האחרונים, נוכחנו כי קצב ואופן החדירה לשוק אינו כפי שהחברה ציפתה ואינו מאפשר את המשך קיומה והפעלתה. במהלך חצי השנה האחרונה, עשתה הנהלת החברה שינוי מקיף בחברה, מיקדה את האסטרגיה את יעדיה ושווקיה ובמקביל המשיכה בחיפוש אחר השקעת המשך. חרף ההתייעלות המשמעותית שנעשתה באופן הפעלת החברה וניהולה, נוכחנו, כי עלות הפעלת החברה לאורך זמן אל מול תחזית ההכנסות ממכירת הרכבים והפעלת המנויים, אינם מאפשרים לחברה המשך פעילות עצמאי מבלי שיוזרם אליה הון נוסף.

"מתוך אחריות ומחוייבות לעובדי החברה ללקוחותיה ולנושים הנוספים, לא נותר בידי החברה אלא לפנות באופן יזום לבית המשפט בבקשה לפירוק החברה ובמסגרתה בקשה למנות מפרק זמני אשר ימצא את הדרך האופטימאלית למזער את הנזקים.
זהו יום עצוב מאוד לכולנו, החברה הביאה איתה חזון שסחף רבים בארץ ובעולם, למען הגשמתו עובדי החברה עשו ימים כלילות, משקיעים שמו את ממונם ולקוחות נתנו את אמונם.

"אני רוצה להודות לכם לקוחות החברה על האמון שנתתם בנו, על ההליכה איתנו גם בימים לא קלים, ועל האומץ להיות ראשונים ולקחת חלק בשינוי עולמי. הייתם שותפים מלאים שלנו לתהליך, אנו מוקירים ומעריכים את הדרך שעשיתם איתנו. עד למינוי המפרק הזמני החברה תעשה ככל יכולתה להמשיך ולהפעיל את התחנות, עם מינוי המפרק הזמני שימונה מטעם בית המשפט יחליט המפרק הזמני על המשך הפעלת הרשת. החברה תמליץ למפרק הזמני להמשיך ולהפעיל את הרשת תחנות באופן זמני על מנת לאפשר זמן התארגנות סביר ללקוחות. באשר לעמדות הטעינה ניתן להמשיך ולטעון באמצעותן, אולם גם לשאלה זו יתן המפרק הזמני את דעתו".

לכתבה בדהמרקר

מה השתבש בדרך לחזון של אגסי?

מאת דניאל שמיל, 26/5/2013

לפי התרחישים האופטימיים, בטר פלייס אמורה היתה להמציא מחדש את הגלגל, או לפחות את שיטת ההנעה של מכוניות, ולהרוויח היטב. אך משהו השתבש בדרך. מה קרה לחזון של שי אגסי? הנה כמה הסברים אפשריים.

שי אגסי
שי אגסי
צילום: עופר וקנין

1. יומרה גדולה מדי. ביקור במרכז המבקרים של בטר פלייס ליד צומת גלילות הזכיר חוויה דתית כמעט. דמותו המצולמת של אגסי הסבירה על הסכנות בתלות של ישראל בנפט - והבטיחה להעביר את התחבורה בישראל להנעה חשמלית. בטר פלייס לא תיכננה לפנות לצרכני יוקרה או לרוכשי מכוניות עירוניות, אלא לרוכשי המכוניות המשפחתיות. כדי להצליח, היא נדרשה לכבוש את השוק ולמכור מאות אלפי מכוניות - יעד בלתי ריאלי, כפי שמתברר כיום. החזון של אגסי הלהיב משקיעים, פוליטיקאים ובכירים בתעשיית הרכב - אבל נראה כי הוא כיוון גבוה מדי, ובמקום מהפכה, אולי מוטב היה לחולל את השינוי בקצב אטי יותר.

2. הכתף הקרה של יצרני הרכב. אגסי נפגש עם בכירים רבים בתעשיית הרכב העולמית, אבל הצליח לשכנע רק יצרנית רכב אחת - רנו - לשתף עמו פעולה. המשמעות היתה שבטר פלייס הציעה רק דגם אחד של מכונית. טכנולוגיית החלפת הסוללות לא יכולה היתה לזכות לפופולריות ללא שיתוף פעולה רחב מצד תעשיית הרכב, וכך נהפכה בטר פלייס לבלתי רלוונטית בשוק.

3.מוצר גרוע. רנו ייצרה רק דגם אחד של מכונית בעלת סוללה ניתנת להחלפה, ולא מדובר ביצירת מופת. רנו פלואנס ZE היא גרסה מאורכת לפלואנס המשפחתית, שבה המצבר ממוקם באופן מסורבל מאחורי המושבים האחוריים ומותיר תא מטען מצומצם. תצורת הסדאן התאימה לשוק הישראלי, אבל לא לשוק השני שבו בטר פלייס ניסתה לפעול, דנמרק. בנוסף, במקום טווח הנסיעה המובטח של 160 ק"מ, המכונית נסעה רק 100 ק"מ בין טעינות.

4. שיטה מסורבלת להחלפת הסוללות. הרעיון של החלפה מהירה של סוללות הרכב מבריק, אבל השיטה מסורבלת. במקום להוציא את הסוללה בשליפה הצדה כמו מגירה, מרימים אותה עם רובוט הפועל מתחת לרכב בתחנת ההחלפה. הדבר הצריך חפירה בעומק 3 מטרים מתחת לקרקע, ודרש אישורים סטטוטוריים. לכן, הקמת התחנות ארכה יותר זמן מהצפוי, ובמקום להיות מוקמות לצד הדרכים, הן הוקמו באזורי תעשייה פחות נגישים.

5.שיטת תמחור מסורבלת ויקרה. במקום למכור חשמל, בטר פלייס מכרה קילומטרים - יחידת מידה שהסוותה את העלות האמיתית של החשמל. חבילה של 20 אלף ק"מ בשנה עלתה ללקוח 1,100 שקל בחודש, וחבילה של 30 אלף ק"מ עלתה 1,600 שקל בחודש. עלות החבילות כללה את מחיר האנרגיה בלבד, מבלי לכלול את מחיר המכונית - 123 אלף שקל. המחירים הקשו על קהל היעד להבין אם מעבר למכונית חשמלית משתלם עבורו. עבור מי שלא נוסע הרבה, המכונית החשמלית היתה פשוט יקרה מדי. רק השנה, אחרי שאגסי הודח מניהול החברה, ירדו המחירים.

6.מנגנון מנופח. בטר פלייס היתה בשיאה חברה ענקית, עם חשבון הוצאות עצום ומנגנון מנופח. היו לה חברות בנות במדינות רבות בעולם ויותר מ–1,000 עובדים. תחילת הקריסה הכלכלית, באוקטובר 2012, סימנה גם צמצום ניכר בהוצאות, וקיצוץ חד במצבת כוח האדם - שפחת בחצי, לכ–500 עובדים.

7. התפזרות במקום מיקוד. היומרות של בטר פלייס גרמו לה לא להסתפק בפעילות במדינה אחת או שתיים, כדי להוכיח את יעילות המוצר שלה. החברה ערכה ניסויים ביפן ובהולנד, ופתחה חברות בת באוסטרליה, בסין, בקליפורניה ובהוואי, במטרה להתחיל לפעול במהירות רבה בכמה שווקים במקביל. חוסר המיקוד גרם להוצאות כבדות ומיותרות, והאיץ את תהליך הקריסה.

8. ניסיון לחסום את התחרות. פרנסי בטר פלייס הצליחו לשכנע את משרד האנרגיה בישראל כי כמות המכוניות החשמליות הגדולה שתימכר בישראל תכביד על מערכת חלוקת החשמל, ולכן יש לאסור על טעינת מכוניות משקע רגיל ‏(אף שזו מותרת בכל העולם‏), ובמקומה לדרוש מערכת בקרת טעינה, ממש כמו זו שפיתחה בטר פלייס. כך, הוקם חסם בפני יבוא של מכוניות חשמליות מתחרות לישראל. כך הפסידה בטר פלייס לקוחות שהיתה יכולה לשרת, ומתחרים שהיו יכולים להפוך את המכונית החשמלית ללגיטימית בישראל.

לכתבה בדהמרקר



כתבות קשורות:
איזו מכונית גורמת לפליטת יותר גזי חממה: מכונית עם מנוע בנזין או מכונית חשמלית?
בטר פלייס בצרות. הפסידה 1.6 מיליארד ב-2012
שי אגסי מתלונן: המדינה לא תמכה בנו מספיק

Comments