בכיר ברנו: כאשר מייצרים חשמל מפחם, מכונית חשמלית מזהמת יותר מהיברידית

פורסם: 20 באוק׳ 2010, 14:01 על ידי: Sustainability Org
20.10.2010 דניאל שמיל

"המריבות הגדולות הן על הובלת שוק הרכב החשמלי", כך אמרה הבוקר ד"ר זיווה פתיר, סמנכ"ל חברת בטר פלייס, בכנס של פורום מנהלי איכות הסביבה. "יצרניות הרכב נאבקות בחברות החשמל ומשתמשות בתקינה כדי להגיע ליתרון בשוק החדש".

לדבריה של פתיר, עד 2030 יוכפל מספר המכוניות בישראל, ורמת הזיהום לא תקטן גם אם נעבור למכוניות היברידיות חסכוניות. פתיר הצדיקה את בחירתה של בטר פלייס להציע מכונית משפחתית ולא עירונית קטנה, לטענתה כדי להציע תחליף אמיתי למשתמשים במכונית היום.

תמר קינן, מנכ"לית ארגון תחבורה היום ומחר, אמרה בכנס כי כל מכונית היא מזהמת, גם אם היא חשמלית. לדבריה, כדאי לצמצם את השימוש במכוניות בכלל ולעבור לתחבורה ציבורית. בין הפתרונות שהציעה - פידיון מקום חנייה, נסיעות משותפות לעבודה ועוד. קינן הוסיפה כי "ללא תשלום מדורג על המכונית, לפי כמות הנסיעות, אין תחבורה ירוקה. אף אחד לא יכול להתיימר לעבור לתחבורה ירוקה אם הוא לא מגביל את הנסיעות" אמרה קינן.

אבי מושל, סגן מנהל אגף איכות אוויר במשרד להגנת הסביבה, פירט את מדיניות המשרד "דחפנו עד כה לכיוון של שיפור הטכנולוגיה. שינינו את תכונות הדלק ועודדנו מכוניות היברדיות. לא עסקנו מספיק בניהול התנועה. מסתבר שהשיפור הטכנולוגי לא מספיק. מכוניות חדשות נתקעות בפקקים ואתה לא ממצא את פוטנציאל ההפחתה. אנחנו לא רואים את ההשפעה שהיינו מצפים לראות".

מושל הוסיף כי "חוק אוויר נקי הסמיך את המשרד לקבוע אזורים מוכי זיהום ולהכריח את הרשויות לנהל טוב יותר את התנועה. תל אביב הגישה תוכנית לפיה תיאסר כניסתו לעיר של רכב מזהם - דיזל בן יותר מחמש שנים. מצלמות מתעדות את המכוניות שנכנסו".

לשאלה מדוע מכוניות היברידיות אינן הופכות לנפוצות יותר, השיב מושל: "חברות הליסינג הן ששולטות על אספקת הרכב. הן בוחרות באילו דגמים מדובר. אין מדינה שבה משתלם כל כך לתת רכב מהעבודה, וחברות הליסינג קונות 70% מן המכוניות החדשות בשוק".

בכנס דיבר גם פרנסואה בילו, האחראי על האיכות של רנו בישראל. בילו חי בישראל למשך שנה ומלווה את הניסויים של רנו פלואנס החשמלית. בין הנתונים שחשף בילו, מתברר כי כאשר מפיקים חשמל מפחם, כמו בכמה תחנות בישראל, זיהום האוויר ברכב הוא 128 גר' לק"מ, יותר ממנועי בנזין מודרניים וודאי ממכוניות היברידיות. שיטות ייצור חשמל אחרות הופכות את המכונית לנקייה בהרבה. "האתגר הוא של חברות האנרגיה", אומר בילו. עוד מסתבר כי 46% ממכוניות רנו פלואנס החשמליות מתוכננות לישראל. השאר מיועדות לדנמרק אך גם למדינות נוספות כמו דרום קוריאה.

לדבריו, רנו היתה מרוצה מטווח הנסיעה שהושג בניסויים בישראל, אם כי הוא כנראה נופל מ-160 ק"מ. בעתיד הקרוב, תציע רנו מכוניות חשמליות עם טווח נסיעה של 200 ק"מ, הבטיח בילו. פורום מנהלי איכות הסביבה קיים כבר שנתיים, ומאורגן על ידי קבוצת הייעוץ אביב, המחלקה הסביבתית בארד תקשורת ומשרד עו"ד יובל לוי.

לכתבה בדהמרקר


כתבות קשורות:
אתר פורום מנהלי סביבה "אביב ניהול"



Comments