39 אלף שקל מס לכל מכונית חדשה
ברשות המסים מציינים כי הכנסות המדינה ממיסוי רכב ירדו בשנה האחרונה, בשל המיסוי הירוק שהפחית את שיעור המס על מכוניות קטנות וירוקות יותר. עם זאת, עדיין לא מדובר בסכומים נמוכים.
בשנה האחרונה גבתה המדינה 8.35 מילארד שקל רק ממסי הקנייה על מכוניות חדשות. בנוסף לכך, נגבו 433 מיליון שקל על מכס של מכוניות מיובאות. זאת, עוד לפני שהצבנו במשוואה את המסים על חלפים, וכמובן את מיסוי הדלק. אם נחלק את גביית המסים למספר המכוניות שנמכרו, נגלה כי רכישה של מכונית חדשה הכניסה לקופת המדינה כ-39 אלף שקל.
מכונית זקנות נוסעות פחות
מספר הקילומטרים שנוסע הנהג הישראלי תלוי בגיל המכונית שלו.
ככל שהמכונית חדשה יותר, כך הנסועה השנתית שלה עולה. מכונית בת פחות משלוש נוסעת 17 אלף ק"מ בשנה בממוצע, ומכונית בת עשר נוסעת 15,188 ק"מ בשנה. ואולם, מתברר כי ההבדל המהותי יותר הוא בין מכונית פרטית לבין רכב צמוד ("רכב חברה"). בעוד מכונית פרטית חדשה נוסעת בשנה 17 אלף ק"מ, רכב צמוד נוסע 30,864 ק"מ - 81% יותר.
ההסבר ההגיוני לכך הוא שהדלק שמסופק ללא הגבלה בידי החברות מעודד נסועה עודפת. למעשה, מכונית פרטית השייכת לחברה, נוסעת אף יותר מרכב מסחרי בבעלות פרטית.
בדרך לעתיד מזוהם יותר
לא ברור אם הנהגים הישראלים חרדים לאיכות הסביבה, אבל המיסוי הירוק והטכנולוגיות המתקדמות של תעשיית הרכב הפכו את המכוניות בישראל לידידותיות יותר לסביבה.
הציון הירוק נע בין 0 ל-400, והוא גבוה יותר ככל שרמת הזיהום עולה. ב-2009 היה הציון הירוק 195, ב-2010 הוא ירד ל-184, ובסוף 2011 - 170. ואולם, העתיד נראה מזהיר פחות. החמרת הקריטריונים להטבות מס תביא לעלייה של מחירי המכוניות, וכנראה גם לעליית הזיהום הנפלט מהמכוניות.
יד ראשונה מחברת ליסינג
חלקן של חברות הליסינג ברכישת מכוניות חדשות נמצא בירידה, אבל הן עדיין השחקניות הגדולות ביותר בשוק המכוניות המשומשות. מתוך כלי הרכב בני שלוש שנים שקנו הישראלים, 83% היו בבעלות ציי רכב וחברות ליסינג. כלומר, קשה למצוא מכונית מהשנתונים האחרונים שנסעה מעט והיתה בבעלות פרטית.
ככל שהמכוניות ותיקות יותר, כך קל יותר למצוא אחת שהיתה בבעלות פרטית. אולם, בשנים האחרונות נוצרה נישה חדשה, של מכוניות כמעט חדשות מחברות הליסינג. בקרב המכוניות בנות השנה ומטה, תפסו חברות הליסינג 78%. מדובר במכוניות שמתגלגלות לחברות הליסינג מהיבואנים ונמכרות כיד שנייה, אך עם קילומטרז' נמוך מאוד, לשוק הפרטי. בכך חברות הליסינג נהפכות למתחרות ביבואנים.
תושבי אילת נוסעים פחות מבמטולה
לפי הנתונים, המרחקים שאותם גומא הנהג הישראלי במכוניתו תלויים, שלא במפתיע, במקום מגוריו. ואולם, נהגים שגרים רחוק מהמרכז לא בהכרח נוסעים יותר.
באילת, היישוב המרוחק ביותר מהמרכז, נוסעים בממוצע 19,484 ק"מ בשנה, ואילו במצפה רמון ובמטולה נוסעים הרבה יותר - 22,703 ק"מ בשנה. הנסועה הממוצעת קטנה והולכת ככל שמתקרבים למרכז. הנתונים מעידים על כך שתושבי פריפריה נפגעו קשה יותר מעליית מחירי הדלק.
אוהבים את התחום האפור
הישראלים מעדיפים את המכוניות שלהם באפור - כך עולה מהדו"ח.
37% מכלל המכוניות שנרשמו היו בצבעי הכסף והאפור, ובמקום השני נמצא הצבע הלבן, שתפס 26% מכלל המכירות. הצבע השחור מגיע לפופולריות גבוהה מבעבר, עם 15% מהמכירות, ובמקום הרביעי נמצא הכחול על גווניו, עם 10%. סקירה רב שנתית מגלה כי מכוניות לבנות, שבעבר תפסו 40% מהשוק, איבדו מיוקרתן, אך בשנים האחרונות חזרו מעט לאופנה. צבעים כמו אדום או ירוק כמעט שאינם נראים על הכבישים.