המכונית החשמלית נוסעת - הצרכנים בורחים

פורסם: 10 באפר׳ 2012, 9:13 על ידי: Sustainability Org   [ עודכן 24 באפר׳ 2012, 9:50 ]

אחרי שצלחו את המשוכות הטכנולוגיות, החלו יצרניות הרכב החשמלי למכור אותו - ואז נתקלו במשוכה הצרכנית ■ תקלות מביכות, לקוחות מבוהלים ומכירות חלשות גורמים לחברות להוריד פרופיל, להחזיר דגמים לשיפורים ולהתמקד בינתיים במכוניות חסכוניות בדלק

מאת דניאל שמיל, ניו יורק טייימס, 9/4/2012
 
לפני חודש החליטה ג'נרל מוטורס (GM) להשהות את הייצור של המכונית ההיברדית-נטענת שלה, שברולט וולט, בשל מכירות חלשות. לאחר שבשנים האחרונות ניכרה התרגשות רבה סביב חזון המכוניות החשמליות, תעשיית הרכב האמריקאית, כך מתברר, ניצבת בפני ספקות מחודשים באשר לנכונות הלקוחות לשלם יותר על טכנולוגיה חדשה. "המציאות מתחילה לחלחל", אמר פטר שוורצנבאואר, ראש חטיבת השיווק באאודי, בתערוכת הרכב האחרונה בז'נווה. "יש עדיין יותר שאלות מתשובות".

שוורצנבאואר ובכירים אחרים בתעשיית הרכב מאמינים עדיין שהמכוניות החשמליות יהיו חלק חשוב משוק הרכב העולמי. ואולם כעת, כשמספר גדול יחסית של מכוניות חשמליות כבר נמצא בשימוש נהגים פרטיים, הבעיות הטמונות בטכנולוגיה המתפתחת מתחילות להיחשף.

צילום: אי פי

השקת הוולט בארה"ב לוותה למשל בהיסטריה, לאחר שמכונית שעברה מבחן ריסוק של הרשות הפדרלית לבטיחות בדרכים בארה"ב התלקחה שלושה שבועות לאחר הניסוי. הרשות פתחה אז בחקירה בחשד לכשל בטיחותי, מכירות הוולט נעצרו וכ-250 מבעלי הוולט אף ביקשו להחזיר את המכוניות שרכשו. אחרי זמן קצר התברר שהבעיה נדירה מאוד, וכמה שיפורים שהכניסה GM בהגנה על הסוללה מונעות אותה לחלוטין. ואולם הנזק התדמיתי נהפך מסובך יותר לתיקון, והשיווק באירופה של אופל אמפרה, הגרסה הגרמנית לוולט, עוכב בשל כך.

כך גם נאלצה טסלה להתמודד עם מהומה שפרצה לאחר שבעלי טסלה רודסטר התלוננו כי לא ניתן היה לחדש את הסוללה של הרכב החשמלי לאחר שנותרה ריקה במשך יותר מחודשיים ולא הוטענה (בניגוד להוראות היצרן).

בישראל, נפגעו לפני שנתיים המכירות של מכוניות היברידיות, לאחר שבאתר אינטרנט נכתב כי הן פולטות לכאורה קרינה גבוהה ממכוניות בנזין. בדיקת המשרד להגנת הסביבה גילתה כי הסכנה אפשרית, אם בכלל, רק בחשיפה של יותר משמונה שעות ביום לישיבה במושב האמצעי-אחורי.

את חבלי הלידה חוו באחרונה גם עובדי חברת בטר פלייס בישראל, שהיו הראשונים לקבל את הרנו פלואנס החשמלית - אך גם הראשונים להיתקל בכשל טכני (ראו מסגרת).

"הרבה דיבורים - מעט מעשים"

מזה יותר מעשור מתמלאות תערוכות הרכב העולמיות במכוניות שמחוברות לשקע. כמעט כל יצרניות הרכב הציגו מכוניות קונצפט עתידניות ולא מזהמות. ואולם הצגת מכונית קונצפט לא מעידה בהכרח על כיווני פיתוח עתידיים, ובמקרים רבים מדובר למעשה בערימת עץ ומתכת שכלל לא מסוגלת לנסוע.

יצרניות שבחרו להשקיע בפתרונות חשמליים נדרשות לשנים של פיתוח. בניגוד לתעשיית האלקטרוניקה, שמאמצת במהירות טרנדים טכנולוגיים חדשים - ענף הרכב דומה יותר לאניית משא, המסתובבת לאטה. זמן הפיתוח והתאמת קווי הייצור אורכים זמן רב, והתוצרים של הרעיונות המוצגים כיום יגיעו לכדי ביקושים המוניים רק בעוד שנים.

תערוכות הרכב האחרונות היו לפיכך נשף הסרת המסכות עבור יצרניות הרכב. הן הציגו את הטכנולוגיות שיש להן בארסנל, והוכיחו בעיקר שהן יורות לכל הכיוונים. רק יצרניות מעטות, ובראשן רנו-ניסאן ומיצובישי, כבר מייצרות כיום באופן מסחרי מכוניות חשמליות, ובשנתיים הקרובות יצטרפו אליהן פורד ופולקסווגן. ואולם להוציא את רנו-ניסאן, רוב היצרניות עדיין מאמינות שבשלב הראשוני מתאימה ההנעה החשמלית רק למי שמשתמש במכונית לנסיעות קצרות, ולמי שמוכן להסתכן בתשלום גבוה עבור טכנולוגיה בוסרית.

לטווחי נסיעה ארוכים יותר מפותחות כיום טכנולוגיות היברידיות-נטענות, כמו זו של הטויוטה פריוס או זו של שברולט וולט - שבה משמש מנוע הבנזין גנרטור, לאחר שהאנרגיה בסוללה אוזלת. היצרניות האחרות, ובראשן פולקסווגן, מסתפקות בהפיכת מנועי הבנזין והדיזל ליעילים יותר. פולקסווגן למשל הציגה באחרונה מנגנון המכבה חלק מהצילינדרים בנסיעה מהירה, ומאפשר חיסכון בדלק.

כך, בניגוד לשנים עברו, שבהן התרשמו המבקרים בתערוכות הרכב מהדומיננטיות הצפויה במכוניות חשמליות - השנה חזר המיקוד למכוניות עם מנוע מסורתי, תוך הדגשת השיפור בצריכת הדלק. "היו הרבה דיבורים אבל מעט מעשים", אמר מנכ"ל דיימלר (החברה האם של מרצדס), דיטר זטשה. לדבריו, הוא עדיין מאמין שבעשורים הבאים היצרניות ימצאו אמצעי הנעה שלא תלויים בדלקי מאובנים. "אין אלטרנטיבה לכך, אבל אחריותנו היא לקדם את הטכנולוגיה הזו ולהפוך אותה לבת-שיווק".

דיימלר מתכננת להציג גירסה חשמלית של מכונית הסמארט הקטנה שלה בכ-16 אלף יורו (78 אלף שקל), ותמשיך לפתח מכוניות עם תאי דלק, המפיקות חשמל מפירוק מימן.

"אני לא חושב שמכוניות המונעות בסוללה אטרקטיביות מאוד בעיני הצרכנים", מחזק את דבריו שוורצנבאואר מאאודי, ומזכיר כי מחירן אולי יקר באלפי דולרים בודדים מהמכוניות הסטנדרטיות - אך יש להן מגבלת טווח נסיעה.

"האתגרים לא מערערים את ההתלהבות"

שמה של השברולט וולט עלה כאמור לא פעם בדיונים בז'נווה, אך לא רק בהקשר שלילי. אופל אמפרה, הגרסה האירופית לוולט, נבחרה למכונית השנה באירופה על ידי עיתונאי הרכב. מנכ"ל אופל, קארל-פרידריך שטראקה, אמר שמאז ינואר קיבלה אופל 7,000 הזמנות לאמפרה, שמכירותיה בגרמניה למשל כבר עקפו את אלה של הפריוס. כדי לפתור את בעיית טווח הנסיעה, לאמפרה יש מנוע בנזין קטן שיכול לייצר חשמל כדי להניע את המכונית כשהסוללה מרוקנת. "זה מוכיח שהטכנולוגיה הזו נכונה", אמר שטראקה.

גם ב.מ.וו צפויה להוציא את סדרת i החשמלית עד סוף השנה. לדברי נורברט רייטהופר, המנכ"ל, אין מנוס מייצור מכוניות ללא פליטת פחמן, בין היתר בשל תקנות האיחוד האירופי שמחייבות את יצרניות הרכב להפחית את פליטות הפחמן הדו-חמצני משמעותית עד 2020. "חשמליות הן פרויקט לטווח ארוך", אמר רייטהופר. "יצרניות של מכוניות מסוג זה צריכות כושר עמידות רב".

קרלוס גון, מנכ"ל רנו-ניסאן, נשמע בכל זאת משוכנע. "אני מודע לאתגרים, אך הם לא מערערים את התלהבותי", אמר בז'נווה. לדבריו, הניסאן ליף החשמלית סבלה בשוק האמריקאי מהין החזק (שהעלה את מחירה) ומשיבושים בייצור בשל הצונאמי ביפאן. ואולם עם תחילת ייצורה בטנסי, צפויות לדבריו מכירותיה להגיע השנה ל-50 אלף מכוניות בארה"ב בלבד.

גם רנו ממשיכה להשקיע במכוניות חשמליות, למרות המכירות החלשות של הדגמים הקיימים. באחרונה היא הציגה את גרסת הייצור של רנו זואי, סופר-מיני שתוכננה מלכתחילה כמכונית חשמלית.

לדברי ז'רום סטול, סגן נשיא למכירות ושיווק ברנו, הפתרון נעוץ לעתים פשוט בשיווק נכון. לטענתו, סוחרי רכב לא צריכים למכור מכוניות חשמליות ללקוחות שהן לא מתאימות להם, כמו למשל נהגים שיוצאים לנסיעות ארוכות לעתים תכופות; ועל המוכרים להעניק לרוכשים עצות טובות יותר כדי להשיג את טווח הנסיעה המירבי במכונית.

בעשור הקרוב, אפשר להעריך, נחזה בכל סוגי טכנולוגיות ההנעה: מנועי בנזין יעילים, הנעות היברידיות למיניהן וגם מכוניות חשמליות. ואולם המעבר להנעה נקייה יהיה הדרגתי. המכונית החשמלית לא תיעלם מהמפה, ומי שידבק בה - יעשה זאת ברצינות רבה מבעבר.

מכוניות ומחירים (לחץ להגדלה)
 

כתבות קשורות:

מהן המכוניות הבזבזניות והחסכוניות בישראל?

אלטרנטיבות זולות למכונית החשמלית

בטר פלייס נזהרת - ולוקחת את הזמן
חברת החשמל במו"מ לרכישת מכוניות חשמליות מבטר פלייס
 
Comments