דוח מקינזי ממליץ על שימוש ברכבת ובאופניים

פורסם: 5 בדצמ׳ 2009, 6:17 על ידי: Sustainability Org
מועד פרסום: 1/12/2009
 
דו"ח מקינזי על הפחתת פליטות הפחמן הדו-חמצני בישראל מציין כי מנועי דיזל הם החלופה הטובה ביותר - אך כדאי להגביל השימוש ברכב פרטי ■ לפי הדו"ח, עד 2030 יהיו המכירות של מכוניות חשמליות 45% מהשוק.
 
>> בעוד שבוע בדיוק תיפתח ועידת קופנהגן, ששמה לה למטרה ליצור מתווה מוסכם שימשיך את פרוטוקול קיוטו להפחתת פליטות גזי החממה בעולם. לקראת הוועידה, שכר המשרד להגנת הסביבה את חברת הייעוץ מקינזי להכנת תוכנית להפחתת הפליטות בישראל.  בדו"ח מקינזי, שהוצג בשבוע שעבר לציבור, נטען כי אם לא יתחולל שינוי, כמות הפחמן הדו-חמצני שישראל פולטת תוכפל עד 2030. עם זאת, לפי הדו"ח, באמצעות שינויים טכנולוגיים ניתן להפחית עד שני שלישים מהעלייה הצפויה - כלומר 32% מכלל הפליטות ב-2030. שינויים התנהגותיים יביאו להפחתה נוספת.
 

מקינזי, שמצאה כי מגזר התחבורה אחראי ל-18% מפליטות הפחמן הדו-חמצני בישראל, סקרה את טכנולוגיות ההנעה הבולטות: בנזין, דיזל, הנעה היברידית ורכב חשמלי. עוד נבחנה טכנולוגיה חדשה, של רכב היברידי הנטען לא רק תוך נסיעה, אלא גם בחיבור לרשת החשמל.
מהסקירה עולה כי מנועי דיזל מאפשרים הפחתת פליטות דומה לזו של רכב היברידי, תוך חיסכון כספי גדול יותר (בשל עלותם הנמוכה). מכונית חשמלית אחראית לפליטה הנמוכה ביותר לק"מ (בשקלול הכולל גם את הפחמן הדו-חמצני הנפלט בהפקת החשמל), אך עלות הקנייה והאחזקה שלה היא הגבוהה ביותר. למעשה, מבין כל החלופות לרכב רגיל שנבחנו, מכונית חשמלית היא היחידה שלא מגלמת חיסכון בעלויות.
הדו"ח צופה כי מספר המכוניות הפרטיות בישראל יעלה מ-2 מיליון כיום ל-4.5 מיליון ב-2030. עם זאת, הדו"ח אופטימי לגבי שיעור החדירה של מכוניות חשמליות בישראל. לפי התחזית, ב-2015 הן כבר יתפסו 5% מכלל מכירות המכוניות החדשות, ב-2020 יהיה חלקן 10% וב-2030 יהיו המכירות של מכוניות חשמליות והיברידיות 45% מהשוק.

מבחינה כלכלית, החלופה היעילה ביותר היא מעבר למכוניות עם מנוע דיזל, כשהחלופות הבאות הן מנועי בנזין יעילים יותר ומכוניות היברידיות. מכוניות חשמליות והיברידיות נטענות אינן יעילות מבחינה כלכלית ומידת החיסכון שלהן באנרגיה קטנה מההשקעה הראשונית בהן.
עם זאת, דו"ח מקינזי עוסק בהפחתת גזי חממה בלבד, מבלי לבחון הפחתה בפליטות גזים רעילים לבריאות, חיסרון מהותי בעבור מנועי הדיזל.
להגביל את הטבת הדלק לציי רכב
.

הפחתה נוספת בכמות הפליטות אפשרית בעזרת שינוי התנהגות. במקינזי ממליצים לישראלים להרחיב את השימוש באופניים ולהגביל את הטבת הדלק עבור ציי הרכב, שהנסועה בהם כפולה לעומת מכוניות פרטיות. הגבלות דלק יוכלו להפחית נסועה זו ב-15% ולהקטין את הפליטות ב-10% נוספים, על ידי שינוי סגנון הנהיגה ובחירה במכוניות יעילות יותר. הפחתה משמעותית יותר תתקיים אם יתרחש מעבר לתחבורה ציבורית. כאשר יהיו בגוש דן חמישה קווים של רכבת קלה, תהיה ירידה שנתית של 1.7 מיליארד ק"מ בנסועה.

הדו"ח מעלה גם טענה תמוהה משהו, שלפיה תחבורה ציבורית יעילה תעלה את כמות הנסיעות ברכבות, באוטובוסים וגם במכוניות פרטיות - בזכות הכבישים הפנויים יותר. על כן, כמות הפליטות לא תרד במידה ניכרת.

עם זאת, בדו"ח מציינים שתחבורה ציבורית יעילה בהרבה בהפחתת פליטות לנפש, ואף מציינים שאם תיושם מדיניות להגבלת השימוש ברכב פרטי (אגרות גודש ומסי חנייה) התחבורה הציבורית תביא להפחתת הפליטות. כנראה שזו הדרך הטובה ביותר לצמצם את הזיהום מתחבורה - פתרונות ניידות ציבוריים יעילים ומספקים, במקביל להפיכת השימוש במכונית הפרטית בעיר לכדאי פחות. הישענות על תחבורה פרטית בלבד היא פתרון יקר, מסוכן ובטווח הארוך - גם לא נוח.
Comments