שנתיים לאחר שנפתח לתנועה, ממשיך הניסוי היומרני של הנתיב המהיר לתל אביב להצדיק לפחות את הרציונל התחבורתי שעומד מאחוריו. כ-3,000 נהגים מעדיפים לנסוע מדי יום בנתיב האגרה שנסלל בצדו השמאלי של כביש 1, בין מחלף שפירים לקיבוץ גלויות, לשלם אגרת מעבר של 20-25 שקל בממוצע - ולחסוך את העמידה בפקק שמחכה לנהגים האחרים בכניסה לתל אביב.
אלא שההצלחה התחבורתית לא נמדדת במספר הנהגים שמעדיפים לעבור בנתיב האגרה. מספרם של אלה גדל ב-2012 ב-22% ל-28.6 אלף בממוצע לחודש - והכפיל את עצמו לעומת הממוצע ב–2011. ההצלחה גם לא נמדדת במספר מנויי הנתיב, שגדל ב-2012 ב-30% ל-52 אלף.
ההצלחה התחבורתית באה לידי ביטוי בהפחתת מספר כלי הרכב הפרטיים שנעים בציר העמוס שבכניסה לתל אביב מדי בוקר, ובהקלה הנגזרת מכך על עומסי התנועה בכניסה הדרומית למטרופולין. במלים אחרות, היא נמדדת בעלייה במספרם של הנהגים שבוחרים להשאיר את רכבם בחניון ה"חנה וסע" החינמי שבמחלף שפירים - ולהמשיך לתל אביב באמצעות שירות השאטלים החינמי שמעמיד לרשותם זכיין הפרויקט, שפיר נתיב מהיר; או להצטרף לנוסעי רכב אחר כדי לזכות במעבר חינמי בנתיב (carpool).
מספר הנהגים שהעדיפו בינואר להחנות את רכבם בחניון ה"חנה וסע", במקום לעמוד בפקק הכניסה לתל אביב, גדל ב-27% לעומת מספר החונים בינואר 2012 - מ-1,300 מכוניות חונות ליום אשתקד ו-250 בלבד בינואר 2011, ל-1,650 חונים בחודש שעבר. מספר הנהגים והנוסעים שבחרו להשתמש בשירות השאטלים החינמי, משפירים למתחם הקריה בתל אביב ולמתחם הבורסה ברמת גן, זינק בשנה החולפת מ-1,700 נוסעים לכיוון בממוצע ליום ל-2,200 - עלייה של 29%. כמו כן, קפץ מספר סיבובי השאטלים במסלולים מ-260-290 סיבובים בממוצע ליום בינואר 2012 ל-330 סיבובים בסוף 2012.
מספר הנסיעות בנתיב במכוניות עם ארבעה נוסעים לפחות, המוגדרות מרובות נוסעים ופטורות מאגרה, זינק גם הוא בין ינואר לדצמבר 2012 בלא פחות מ-44% - והסתכם בקרוב ל-10 אלף נסיעות בחודש. יתכן ששיא האגרה שגבה הנתיב ב-2012 לנסיעה בודדת - 75 שקל - תרם גם הוא לכך.
נתונים אלה ממחישים את הפוטנציאל הגלום בפרויקט, שמתפעלות שפיר הנדסה ונהור מקבוצת דן, תחת פיקוחה של חברת חוצה ישראל. עם זאת, הפרויקט מתקשה להדביק את הביקוש מצד הנהגים המבקשים להשאיר את מכוניותיהם בחניון. חניון ה"חנה וסע" יכול להכיל כיום 2,000 מכוניות, וצפוי להתמלא השנה עד אפס מקום. המדינה והזכיין מתעכבים בהליכים הרגולטוריים והסטטוטוריים הנדרשים להכפלתו - ומספר המקומות לא יגדל גם בשנה הקרובה. השנה נכשל גם ניסיון לחכירת שטח חנייה זמני באזור כפר חב"ד.
כפועל יוצא, תידחה התוכנית שגובשה להפעלת קו שאטלים חינמי שלישי מהחניון בשפירים - עד למתחם רוטשילד ואלנבי שבתל אביב - שצפוי היה להגדיל עוד יותר את מספר המשתמשים בשירות. במקביל גוררים במשרד התחבורה רגליים בכל הקשור להקמתה של תחנת רכבת כבדה באזור החניון - מאחר שהמהלך כרוך בהסטה רגישה פוליטית של תחנת הרכבת מכפר חב"ד.
הבעיות בפרויקט לא מסתכמות בכך. בין שפיר לבין המדינה נמשכות מחלוקות כספיות סביב דרישות פיצויים שהעלתה לאחר תום העבודות. אלה הסתכמו עד כה בכ-500 מיליון שקל - ומונעות לפי שעה את הענקת "תעודת הגמר" לפרויקט מידי המדינה. בשבועות האחרונים הואצו המגעים לפשרה בין הצדדים.
חניון הנתיב המהיר
צילום: רודי אלמוג
לכתבה בדהמרקר