רשות המסים מתכננת לשנות את החישוב של שווי השימוש עבור מכוניות חשמליות - כך שישקלל גם את עלות המצבר. ברשות חוששים כי הפרדה בין עלות המצבר לעלות המכונית החשמלית תוביל לרמאות במיסוי
מאת דניאל שמיל, 8/5/2012
מכוניות חשמליות עשויות להיות כדאיות פחות כרכב חברה. זאת, מאחר שרשות המסים מתכננת לשנות את הכללים שלפיהם מחושב שווי השימוש של מכוניות חשמליות - ולפגוע באחת ההקלות שבהן זכו החשמליות.
שווי שימוש הוא סכום המצטרף למשכורת החודשית של עובד בעל רכב צמוד, ומגלם את ההטבה ממשכורת הברוטו שלו. מאז 2010 שווי השימוש מחושב כשיעור קבוע (2.48%) ממחיר המחירון של המכונית החדשה. כך, ככל שהמכונית יקרה יותר, ישלם בעליה יותר כסף מדי חודש.
ואולם לכלל הזה יש יוצא מהכלל. מחיר המצבר במכוניות חשמליות לא נכלל בסכום שממנו נגזר שווי השימוש. במקרה של בטר פלייס, למשל, שווי השימוש מחושב לפי מחיר המכונית (123 אלף שקל), ללא המצבר היקר, שמוסיף לערך הרכב כ-50 אלף שקל.
ברשות המסים חוששים כי הפרדה בין עלות מכונית מעלות המצבר עלולה להוביל לרמאות במיסוי. כדי לזכות בהקלות בשווי השימוש, יש תמריץ ליבואנים להוריד את מחיר המכוניות ולהעלות על חשבונו את מחיר המצבר.
המכוניות החשמליות, לפחות בשלב הראשון, מיועדות בעיקר לציי רכב. כיום, למשכורתו של עובד המקבל רנו פלואנס חשמלית מהמעסיק מוספים 3,050 שקל בחודש לצורך חישוב מס הכנסה, אך החלטת רשות המסים עשויה להעלות את הסכום ל-4,290 שקל.
עם זאת, ברשות שוקלים להעניק הנחה קבועה בשווי השימוש למכוניות חשמליות, בדומה למכוניות היברידיות - שהוא מופחת ב-500 שקל - וברשות שוקלים להעניק הנחה קבועה וגדולה יותר למכוניות חשמליות. ההנחה תשווה בין יבואני מכוניות חשמליות עם מצבר קבוע למתחלף, אך סביר להניח שההנחה הקבועה לא תכסה את עלות המצבר.
מרשות המסים נמסר: "הרשות פועלת בהתאם לחוזר המקצועי שיצא בנושא, ואין כל החלטה אחרת בעניין".
מבטר פלייס נמסר: "משרד האוצר הוביל רק בשבוע שעבר מדיניות שמעודדת תחבורה ירוקה, ואנו משוכנעים שימשיך בכך. החלטת רשות המסים קובעת שמחיר המצבר אינו חלק ממחיר המכונית. שווי המס הוא נגזרת של הרכב, ולא הסוללה, שהיא תחליף לדלק. שווי השימוש זהה למכונית מונעת דלק באותה הקטגוריה - 3,050 שקל".
לכתבה בדהמרקר
כתבות קשורות: