מועד פרסום: 16/11/2009
הרכבת מבקשת לקנות מסימנס 4 רכבות ב-400 מ' ש'; מיועדות לפעול בקו שבין ת"א לראשון לציון כשייפתח.
<< רכבת ישראל פנתה לחברת סימנס בהצעה לספק לה ארבע רכבות בהיקף של כ-400 מיליון שקל - כך נודע ל-TheMarker. זאת, במסגרת האופציה הפתוחה של סימנס לאספקת מערכי רכבות נוספים בהמשך למכרז שבו זכתה ב-2006.
ארבע הרכבות המבוקשות מיועדות לתפעול קו הרכבת בין ראשון לציון (מערב) לתל אביב, שצפוי להיחנך באמצע 2011. בלי הרכבות המבוקשות לא יהיו בידי רכבת ישראל די רכבות כדי להפעיל את הקו. לאחר שבמארס האחרון ביטלה הרכבת את רכש החירום שתכננה מחברת בומברדייה לקראת פתיחת הקו. סימנס זכתה בינואר 2006 במכרז שפירסמה רכבת ישראל לאספקת קרונות חד-קומתיים לחברה. היה זה מכרז בהיקף של כ-700 מיליון שקל לאספקה מיידית של 87 קרונות, שכלל אופציה לאספקת 585 קרונות נוספים בהיקף מוערך של 4 מיליארד שקל. לאחר עיכוב של כתשעה חודשים מצד סימנס, הגיע בקיץ שעבר המשלוח הראשון של הקרונות החדשים, ושאר הקרונות צפויים להגיע לישראל עד סוף השנה. בסימנס השיבו לרכבת כי יוכלו לספק את הקרונות החדשים לכל המוקדם עוד 22-26 חודשים. אך, בחברה בוחנים בימים אלה את הצעת הרכבת לספק לה בתוך שנה וחצי ארבעה קרונות-כוח (קרונות אספקת חשמל לרכבת), שיאפשרו תפעול מערכים נוספים, תוך אספקת יתרת הקרונות בהמשך. לרכש ארבעת הקטרים, צפויה הרכבת לפרסם מכרז נפרד. עוד נודע, כי אם סימנס תשיב בשלילה, הרכבת עשויה לפנות אל החברה המתחרה בומברדייה, שהבטיחה ב-2008 לספק את דרישותיה תוך 16 חודשים בלבד. מדובר ברכש המשך מיידי שכולל ארבעה מערכי רכבות דו-קומתיים בני שישה קרונות כל אחד. הסכם כזה ידרוש מאגף החשב הכללי באוצר לפטור את הרכישה ממכרז; בנוסף לאישור מקדים מצד אגף התקציבים לכל רכש נוסף שלא כלול בתוכנית ההצטיידות המאושרת. רכש חירום זה נערך בנוסף למכרז הענק שאמורה הרכבת לפרסם לתוכנית הרכש לעשור הבא. מכרז זה כולל רכש של 15 קטרים ו-74 קרונות (12 מערכים בני שישה קרונות) בהיקף של כמיליארד שקל. מסמכי המכרז הוגשו לאוצר עוד באוגוסט - אך למרות הזמן שחלף, טרם אושרו לפרסום. באוצר דורשים כי המכרז יכלול אופציה לדרוש מהספקיות תחזוקה ארוכת טווח לציוד שיימכר, כשעלות התחזוקה (לק"מ נסועה) המוצעת בהליך המכרזי תשוקלל בניקוד ההצעות, לצד עלות הרכבות. דרישה זו תחייב הקמת תשתית ארגונית למיקור חוץ בתחזוקת הרכבות, וכן תחייב הסדר עם ההסתדרות והעובדים להוצאה מסוימת של התחזוקה ממוסכי הרכבת - מהלך שהביא לעיכוב בפרסום המכרז מזה חודשים. בהמלצת חברת הבקרה החדשה של הרכבת, HTM ההולנדית, בדקה באחרונה הרכבת גם את האפשרות לרכוש מערכי רכבות בליסינג - אך אפשרות זו נפסלה לפי שעה. האם הרכבת שוב נופלת בפח? חשיפת ynet: רכש חירום של עשרות קרונות מתוצרת סימנס, אותו מבקשת רכבת ישראל לבצע, מעלה שאלות קשות. מדובר בקרונות זהים לאלה שהושבתו בעבר עקב בעיות תפעול קשות, וביצרנית שכבר איחרה בעבר באספקה. מדוע בעצם עושה זאת הרכבת? מגישים את הלחי השניה? רכבת ישראל שוקלת לרכוש שוב עשרות קרונות מחברת סימנס, למרות הסכנה כי אלה יגרמו לבעיות תפעול ושיבושי לוח זמנים. בימים הקרובים צפויה רכבת ישראל - בשיתוף משרדי האוצר והתחבורה - להחליט על רכישת "חירום" של 31 קרונות חדשים, שירכיבו ארבעה מערכי רכבת בקו חדש שיפתח ב-2011, בין ראשון לציון ותל-אביב.
מידע זה מוכר לציבור זה מכבר. אלא שיש בכל זאת מידע נוסף, אותו לא חושפת הרכבת באופן עצמאי. העדפת בכיריה לרכוש את הקרונות החדשים דווקא מתוצרת חברת סימנס, מעלה שאלות קשות. לא רק שקרונות אלה הוכחו בעבר כבעייתיים ומרובי תקלות, וגרמו לאיחורים בלוחות זמנים ואף השבתה מלאה של כל המערך. היצרנית הגדולה איחרה בעבר באספקת קרונות לרכבת ישראל, והפרה בכך את תנאי החוזה שחתמה עם המדינה. יתרונות מול הרבה חסרונותלרכבת ישראל יש בעיה: מספר הנוסעים עולה באופן קבוע, וכמות הקרונות אותם היא יכולה להקצות, אינה גדלה בקצב שיכול לענות על הביקוש. יתרה מכך - חלק מקרונות הרכבת מושבתים עקב תקלות ותאונות. כך מוצא עצמו המוביל הלאומי החשוב והמתוקצב ביותר במדינה, בחסר קבוע של מקומות. בחלק מהקווים, בעיקר בשעות הלחץ, הופכת הנסיעה ברכבת לסיוט מתמשך. הפתרון היחיד לכל אלה - רכישת קרונות חדשים ומרווחים.
הרכבת אכן רכשה לאחרונה קרונות חדשים ומודרניים, מתוצרת חברת סימנס. אלא שהרכש הגדול - 87 קרונות - התברר במהירות כבעייתי. עד כדי כך, שהקרונות החדשים הושבתו במהירות לצורך תיקון תקלות. בדיקת ynet מעלה בעיות במספר היבטים:
הרכבת: אנחנו חייביםבתגובה לדברים אומרים היום ברכבת ישראל כי תכניות הרכש שנועדו להגדיל את מספר הקרונות, מחוייבות המציאות כדי להדביק את קצב הגידול במספר נוסעי הרכבת, החלפת הציוד הישן והיערכות לפתיחת קווי רכבת חדשים. "בימים אלו ממתינה רכבת ישראל לאישור הממשלה, בכדי לצאת במכרז בינלאומי גדול לרכישת קרונות קומותיים וקטרים. בשל העיכובים באישור מכרז הקרונות והקטרים, פנתה רכבת ישראל לממשלה בבקשה לאישור מיידי של רכש חירום".
ברכבת מסבירים כי הם מבקשים לרכוש בין שתיים לארבע רכבות נוסעים, כדי לענות על הדרישה הצפויה בקו החדש בין תל אביב וראשון לציון מערב. ברכבת מבהירים כי "האופציה היחידה הזמינה לרכבת ישראל לרכישת רכבות כיום היא מול חברת סימנס, ולכן נאלצה הרכבת לפנות לסימנס על מנת לבחון האם החברה יכולה לספק את הקרונות במסגרת הזמן הקצוב (עד 2011). במידה וסימנס לא תוכל לעמוד בלוחות הזמנים, תבחן חברת רכבת ישראל פנייה לספקים נוספים".
|